Μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα και εννοείται πως ήδη έχουμε ξεκινήσει να ρωτάμε με ενθουσιασμό ο ένας τον άλλον αν θα παίξει κάποια άδεια ή απόδραση αυτές τις μέρες.

Για να είμαι ειλικρινής, έχω ακούσει και άλλο ένα ερώτημα… «Θα κάνουμε προπονήσεις ή θα σταματήσουμε;» Και ανάλογα με τον τονισμό καταλαβαίνεις τα «φύτουκλα», αλλά και τα «λαμόγια» της παρέας! Γελάω πάρα πολύ τόσο με τους μεν που πανικοβάλλονται στη σκέψη ότι δε θα κάνουν γυμναστική τα Χριστούγεννα, όσο και με τους δε που θέλουν να λουφάρουν! 

Σε ποια κατηγορία ανήκεις εσύ;

Πριν, όμως, μου δώσεις την απάντησή σου, θα ήθελα να επισημάνουμε κάποια facts.

Γνωρίζεις ότι…

– Όπως δεν πραγματοποιείται απώλεια λίπους με την κατανάλωση μιας σαλάτας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνιμη αύξηση σωματικού βάρους με μία καρμπονάρα; Ή πίτσα ή μπέργκερ ή πατάτες τηγανητές; Αυτό ήταν, πείνασα!

– Το γεγονός ότι υπάρχει στο τραπέζι ή στο ψυγείο – ή και στο μυαλό μου, αν θες – ένα επιδόρπιο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το φάω; Ειδικά στην περίπτωση που συνοδεύεται από τη μαγική φράση «Ε, τι; Γλυκό δε α φάμε;». Όχι, δεν ήταν τυπογραφικό λάθος.

Έτσι το λες, μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις! Γι’ αυτό, λοιπόν, φάε το επιδόρπιο της επιλογής σου ΟΠΟΤΕ γουστάρεις και όχι όποτε εμφανιστεί μπροστά σου, για να έχει πραγματική ουσία η επιλογή σου.

Και ότι…

– Το πρήξιμο στην κοιλιά δεν έχει καμία σχέση με το λίπος και με το σωματικό βάρος σαν έννοιες; Είναι φυσιολογικό εάν παρατηρηθεί ένα μικρό πρήξιμο, με την αλλαγή των διατροφικών σου συνηθειών. Αυτό το έχουμε πάθει όλοι αρκετές φορές και διερωτώμαι, πότε θα χωνέψουμε πως όταν επανερχόμαστε στις σταθερές διατροφικές μας συνήθειες, αυτό το πρήξιμο υποχωρεί. Πότε; Δεν τη δέχομαι την αχρείαστη ανασφάλεια που μας προκύπτει από το πουθενά! Next.

– Όσο περισσότερο έχει διατηρηθεί στο σώμα σου το λίπος που επιθυμείς να αποβάλλεις, τόσο πιο αργά μειώνεται; Αντίθετα, αν είναι αποτέλεσμα των τελευταίων ημερών/εβδομάδων, μειώνεται με πιο γρήγορο ρυθμό μετά την επαναφορά στη συνηθισμένη ρουτίνα.

– Οι κουραμπιέδες είναι ποοοοολύ πιο νόστιμοι από τα μελομακάρονα; Πράγματι, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησα σε συνεργασία με τον εαυτό μου, παρατηρήσαμε πως η ανωτέρω δήλωση είναι αληθής.

Και αλήθεια, κάθε φορά που ακούω αυτό το: «Και πώς να μη φας τώρα όλη την πιατέλα με τα μελομακάρονα;» να πω πρώτον, πως δεν ξέρεις, γιατί – αν ήξερες – τότε τα μελομακάρονα δε θα έφταναν ποτέ στην πιατέλα και δεύτερον, η ανωτέρω δήλωση είναι αληθής

Έκλεισε λίγο παράδοξα το: «Γνώριζες ότι…», αλλά ομολογουμένως είναι θέμα που καίει! 

Όπως και αυτό των προπονήσεων. 

Προπονήσεις-Χριστούγεννα: Ώρα μηδέν

Για πες, τι σκέφτεσαι να κάνεις τα Χριστούγεννα με τις προπονήσεις σου; Αλλά πριν μου απαντήσεις κι εδώ – κιχ δεν έχεις προλάβει να βγάλεις σήμερα μ’ αυτά και μ’ αυτά! – να σου θυμίσω πως τις προπονήσεις τις κάνεις για εσένα.

Για την εξέλιξή σου. Για την επίτευξη του δικού σου προπονητικού στόχου. Όχι, αυτό δεν ήταν σπόντα που «πέταξα» σηκώνοντας το φρύδι. 

Πάντα υπάρχει η δυνατότητα να χάσεις μία προπόνηση αλλά και η δυνατότητα να προσθέσεις περπάτημα, βόλτες, πεζοπορίες ή ακόμα και να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στο παγοδρόμιο! Μεταξύ μας, ανυπομονώ φέτος για αυτό!

Αυτό που είναι καλό να θέτεις σαν στόχο, είναι η κίνηση. Όσες προπονήσεις και να προσθέσεις ή να σκιπάρεις, το να είσαι active πνευματικά και σωματικά, είναι το ποιοτικότερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. 

Το να προσθέσεις προπονήσεις επειδή σκοπεύεις να φας παραπάνω στις γιορτές, μετά από αυτά που αναφέρονται ανωτέρω, νομίζω ότι θα σε κουράσει ψυχολογικά και σωματικά. Στην περίπτωση, ωστόσο, που το κάνεις επειδή βρήκες επιπλέον χρόνο που μπορείς να αφιερώσεις στον εαυτό σου και όχι λόγω διατροφικών τύψεων, τότε μαζί σου 100%!

Ψάχνοντας motivation για προπόνηση

Από την άλλη πλευρά, αν ψάχνεις αφορμή για να αποφύγεις την προπόνησή σου, δύο είναι τα τινά:

– Δε σε εμπνέει καθόλου αυτό που έχεις επιλέξει, μάλλον ούτε ο coach σου

Ή

– Έχεις εγκλωβιστεί σε μία ασφυκτική και κουραστική καθημερινότητα που δεν σου επιτρέπει να έχεις χρόνο για την υγεία σου. 

Για μένα, το ότι επιτρέπεις το σαμποτάρισμα της υγείας σου συνειδητά, δεν θα σου κρύψω ότι είναι από τις καταστάσεις που με προβληματίζουν. Με προβληματίζει να σε βλέπω πάνω από το λάπτοπ να εργάζεσαι μέχρι αργά και να αφήνεις τη ζωή να περνάει και μην αντιλαμβάνεσαι ότι αυτές οι στιγμές που αφιερώνεις μέχρι αργά το βράδυ στη δουλειά σου (δουλειά, γιατί αυτό δεν είναι εργασία) δεν θα ξαναγυρίσουν πίσω.

Αν θες τη γνώμη μου, συνέχισε να κάνεις στις διακοπές των Χριστουγέννων ό,τι έκανες και πριν ή δοκίμασε να ξεκουραστείς λίγο περισσότερο, προσθέτοντας στιγμές με φίλους που συνοδεύονται από γέλια, χορό και αναμνήσεις που θα κρατήσετε για μία ζωή!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα