Πριν λίγες ημέρες ζήτησα σε Instagram story να μου πεις τα θέματα που σε απασχολούν σχετικά με το fitness, ώστε να αναπτυχθούν σε επόμενο άρθρο!

Τι μου ζήτησε το 90% όσων απάντησαν;

Να μάθει πώς θα απομακρύνει την… κυτταρίτιδα!

Και ερωτώ κι εγώ με τη σειρά μου: Μετά από τόσες προσπάθειες απενοχοποίησης και κανονικοποίησης του γυναικείου σώματος, γιατί συνεχίζει να μας αγχώνει τόσο η κυτταρίτιδα;

Να το ρίξουμε και αυτό στις παραπλανητικές εικόνες που προβάλλονται στα social media; Μπορεί. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι μιντιακές περσόνες, όπως οι Καρντάσιανς, η JLo κ.ά., κρίνονται συνεχώς για την όψη φλοιού πορτοκαλιού που ενδεχομένως παρουσιάζουν ανά καιρούς. Πριν 10 χρόνια, θυμάμαι χαρακτηριστικά τον εαυτό μου να λέει για μία πολύ γνωστή τραγουδίστρια με – κατά κοινή ομολογία – πολύ ωραίο και γυμνασμένο σώμα πως ακόμα και εκείνη έχει κυτταρίτιδα. Και αυτό γιατί είχα την ανάγκη να εξηγήσω στους γύρω μου πως το λίπος της κυτταρίτιδας λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από το λίπος πάχους. 

Τι είναι αυτή η (ρημαδο)κυτταρίτιδα;

Μην ψαρώνεις, δεν είναι κάποιος ακαδημαϊκός όρος! Η κυτταρίτιδα ορίζεται ως μία κοινή αισθητική δυσμορφία που παρουσιάζεται στους γλουτούς και στους μηρούς των γυναικών μετά την εφηβεία. Εμφανίζεται σε ποσοστό 90%+ των γυναικών και λόγω απουσίας νοσολογικής συσχέτισης θεωρείται κατά κύριο λόγο αισθητικό πρόβλημα. Στις επιστήμες υγείας, όταν κάτι λήγει σε -ίτιδα, υποδεικνύει την ύπαρξη φλεγμονής. Ένα σχετικό παράδειγμα είναι η λαρυγγίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή στην περιοχή του λάρυγγα. Η κυτταρίτιδα, ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με φλεγμονή στα κύτταρα, όπως υπονοεί η λέξη – αντιθέτως τα λιποκύτταρα που δημιουργούν τη σύνθεσή της είναι υγιέστατα. 

Είναι, όμως, πιο ενεργά, πιο «πεινασμένα» και άρα πιο ικανά να αποθηκεύσουν λίπος απ’ ότι τα λιποκύτταρα των υπόλοιπων περιοχών του ανθρώπινου σώματος. Επιπλέον, έχουν σαφώς μικρότερη ικανότητα απελευθέρωσης του αποθηκευμένου λίπους είτε ως ενέργεια, είτε ως μέρος διαφόρων διεργασιών. Έτσι, αν για παράδειγμα το σωματικό μας βάρος αυξηθεί κατά 7kg λίπους, τότε 6kg από αυτά θα αποθηκευτούν σε περιοχές επιρρεπείς για να αναπτύξουν κυτταρίτιδα και μόνο το 1kg θα αποθηκευτεί σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές. Αντίστροφα, αν το σωματικό μας βάρος μειωθεί κατά 7kg λίπους, τότε μόνο το 1kg από αυτά θα μειωθεί από περιοχές επιρρεπείς για να αναπτύξουν κυτταρίτιδα και 6kg θα μειωθούν από όλες τις υπόλοιπες περιοχές. Όσο συνεχίζεται αυτός ο κύκλος εναλλαγής πρόσληψης και απώλειας βάρους, τόσο η κατάσταση επιδεινώνεται. 

Με το απλό αυτό παράδειγμα γίνεται αντιληπτό, πόσο σημαντικό είναι η διατήρηση σταθερού του σωματικού βάρους και η αποφυγή απότομων αυξομειώσεων του καθόλη τη διάρκεια της ζωής.

Από τι προκαλείται;

Σήμερα δεν γνωρίζουμε πώς έχει προκύψει ο όρος, αλλά ούτε και τους λόγους για τους οποίους η κυτταρίτιδα εμφανίζεται. Πράγματι, παραμένει ένα μυστήριο. Φαίνεται πάντως ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση αλλά και ορμονικό υπόβαθρο στην εμφάνισή της, καθώς εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες μετά την εφηβεία και επιδεινώνεται με την εγκυμοσύνη και την κλιμακτήριο.

Στις γυναίκες, η τάση απόκτησης βάρους στο κάτω μέρος του σώματος, δεν οδηγεί αναγκαστικά στην ανάπτυξη κυτταρίτιδας. Ωστόσο, αφού η κυτταρίτιδα εκδηλώνεται στο λιπώδη ιστό, είναι λογικό να εντοπίζεται ακριβώς στις περιοχές εκείνες στις οποίες προτιμάται από τον οργανισμό να αποθηκεύεται λίπος (μηροί και γλουτοί) (Δρ. Σταύρος Αρχοντάκης).

Ανάπτυξη κυτταρίτιδας έχει παρατηρηθεί στις περιπτώσεις καταστροφής του λιπώδους ιστού. Έχουν διαπιστωθεί τρεις παράγοντες υπεύθυνοι για την καταστροφή αυτή του λιπώδους ιστού: 

-Ανεπαρκής αιματική παροχή μέσω της μικροκυκλοφορίας

-Ανεπαρκής φλεβική παροχέτευση

-Ανεπαρκής λεμφική παροχέτευση 

-και χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα δημιουργούνται λύσεις για την καλύτερη δυνατή προσέγγιση του τρόπου αποδόμησής της.

@sopheallen

Some forget about them angles 🌶 #cellulite

♬ audio diretamente do Brasil – .

Πώς θα την απομακρύνω;

Η κυτταρίτιδα μπορεί να μειωθεί με: 

  • Λεμφικό μασάζ
  • Κρυολιπόλυση 
  • Εφαρμογή lazer 

με ορατά αποτελέσματα από 6 έως 12 μήνες, χωρίς ωστόσο να διορθώνουν πλήρως την εικόνα, καθώς ακόμα (ΑΚΟΜΑ, λέω – και όχι, δεν μιλάω ήρεμα!) δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε τη ρίζα του προβλήματος. Στις κρέμες απόφυγε να επενδύσεις, δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Χρειάζεται να πω πως η άσκηση, η καλή διατροφή και η καλή ψυχολογία – σε συνδυασμό με τα ανωτέρω – μπορούν να συντηρήσουν ένα καλό αποτέλεσμα για περισσότερο καιρό; Αν χρειάζεται, άσ’ το πάνω μου. Μέχρι εκεί θα ακουστώ!

Κλείνω με μια σκέψη. 

Κατανοώ απόλυτα πως με τόση έμφαση που δίνεται στην αποβολή της κυτταρίτιδας, μπορεί κάποιοι να αναζητούμε εμμονικά μια λύση καθώς μπορεί να έχουμε δεχτεί μέχρι και χλευασμό. Αλλά, ρε φίλε, δεν γίνεται να περιμένουμε τη λύση για την απώλεια της κυτταρίτιδας λες και θα ανακαλύψουμε τη φωτιά, επειδή απλά κάποιοι αποφάσισαν να κοροϊδέψουν κάποιους για την ύπαρξή της. Δηλαδή, θα ήταν φυσιολογικό να αρχίσω κι εγώ να κοροϊδεύω όποιον έχει καστανά μαλλιά; Μα είναι κυρίως γενετικός ο λόγος. Θα κορόιδευες δηλαδή ένα παιδί με αυτισμό ή ένα παιδί με καθυστέρηση επειδή του λείπει ένα χρωμόσωμα από το DNA του; Sorry, αλλά δε βλέπω διαφορά. Η άγνοια μάς κάνει να έχουμε αυτές τις αντιλήψεις, γιατί αν διαβάζαμε περισσότερο… Τέλος πάντων, παραδίδω τη σκυτάλη στη Μικρή Βιβλιοφάγο μπας και ξεστραβωθούμε!

Cheers!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα