Πώς-έβγαινε-οικονομικά-η-Φοίβη-στην-καρδιά-της-Νέας-Υόρκης

Τα «Φιλαράκια» εξακολουθούν να αποτελούν σταθερή αξία μεταξύ των αγαπημένων μας σειρών διαχρονικά. Αυτό επικυρώνεται όχι μόνο μέσα από τις αμέτρητες προβολές των επεισοδίων στο Netflix και των αποσπασμάτων στο YouTube, αλλά και από το γεγονός ότι ορισμένες παράμετροι της σειράς (ή των χαρακτήρων της), συνεχίζουν να απασχολούν. Ένα βασικό ζήτημα εξ αυτών, συνδέεται και με το εξαιρετικά υψηλό κόστος διαβίωσης στη Νέα Υόρκη, ειδικά για κάποιο από τα «Φιλαράκια», όπως η Φοίβη, που δεν λάμβανε ιδιαίτερα ικανοποιητικές απολαβές.

Τελικά, πώς βιοποριζόταν το πιο εκκεντρικό μέλος της iconic τηλεοπτικής παρέας;

Ως γνωστόν, η ενοικίαση ενός διαμερίσματος στη Νέα Υόρκη είναι αρκετά δαπανηρή υπόθεση. Εντούτοις, υπενθυμίζεται πως η Φοίβη διέμενε με τη γιαγιά της στις πρώτες σεζόν, ενώ αργότερα έκανε λόγο για μία συγκάτοικο με το όνομα Denise, η οποία, βέβαια, δεν εμφανίστηκε σε κάποιο επεισόδιο. Έπειτα, συγκατοίκησε με τη Ρέιτσελ, η οποία κατέληξε να ζει τελικά με τον Τζόι. Συνεπώς, η Φοίβη έμενε μόνη της, έως ότου εμφανιστεί ο Μάικ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με άρθρο των New York Times, κατά τα έτη 1992-1993, η μέση ενοικίασης ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο στη Νέα Υόρκη κυμαινόταν μεταξύ 1525-1650$. Βάσει αυτών των δεδομένων, μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια ότι εκείνα τα χρόνια το κόστος ζωής ήταν πολύ πιο προσιτό σε σύγκριση με τη σημερινή εποχή.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Φοίβη, μάλλον θα δυσκολευόταν να ανταπεξέλθει οικονομικά υπό ρεαλιστικές συνθήκες, ως περιστασιακή μασέζ και μουσικός, ειδικά αν ζούσε μόνη της ευθύς εξ αρχής.

Παρ’ όλο που, λίγο-πολύ, όλα τα μέλη της παρέας ήρθαν αντιμέτωπα με οικονομικές δυσκολίες, ήταν κάπως πιο ξεκάθαρο το εργασιακό τοπίο γι’ αυτούς, μιας και μεταπήδησαν σε δύο – μάξιμουμ – διαφορετικούς τομείς.

Αντιθέτως, η Φοίβη δεν δίστασε να δοκιμάσει τις δυνατότητές της σε ποικίλες θέσεις εργασίας – χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, τις περισσότερες φορές.

Μουσικός: Από το «Smelly Cat» μέχρι το «My Sticky Shoe», η Φοίβη ασχολούταν με τη συγγραφή, τη σύνθεση και την ερμηνεία κομματιών, στη συντριπτική πλειοψηφία των επεισοδίων, μετρώντας εμφανίσεις στο Central Perk, στο δρόμο και έξω από το εστιατόριο που δούλευε η Μόνικα – μια κίνηση που προκάλεσε beef μεταξύ τους.

Μασέζ: Ως επί το πλείστον, η Φοίβη εργαζόταν ως ελεύθερη επαγγελματίας, διαμορφώνοντας το δικό της πρόγραμμα με τα ραντεβού για μασάζ, σε συνδυασμό με την… καριέρα της στη μουσική βιομηχανία. Ωστόσο, για ένα διάστημα αναγκάστηκε να συνεργαστεί με ινστιτούτο μασάζ – παρ’ όλο που τα θεωρούσε απαράδεκτα – προκειμένου να δει αύξηση στον τραπεζικό της λογαριασμό.

Συνιδρύτρια catering (μαζί με τη Μόνικα): Οι δυο τους δημιούργησαν ένα πολύ δυνατό επιχειρηματικό δίδυμο, καθώς η Μόνικα, ως σεφ, αναλάμβανε την προετοιμασία του φαγητού και η Φοίβη πρόσφερε ένα βαν για τη μεταφορά τους, ενώ, ως πιο σκληροπυρηνική, δεν δίσταζε να απαιτεί την πληρωμή τους, όταν οι πελάτες… έστριβαν διά του αρραβώνος!

Τηλεφωνήτρια: Την πρώτη της μέρα στη δουλειά, η Φοίβη μίλησε με έναν εργαζόμενο που ήθελε να αυτοκτονήσει, λόγω του ότι ο περίγυρός του τον αντιμετώπιζε σαν «αόρατο». Δεν ξεκίνησε καλά αυτό. 

Νοσοκόμα/σερβιτόρα στη σειρά του Τζόι: Ούσα σε οικονομικό αδιέξοδο, ο Τζόι πρότεινε στη Φοίβη να αναλάβει ρόλο κομπάρσου στη σειρά που έπαιζε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προστριβές μεταξύ τους. Γι’ αυτό λένε ότι δεν είναι πάντα καλό να συνεργάζεσαι με φίλους. 

Συγκέντρωση χρημάτων από περαστικούς τα Χριστούγεννα: Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, η Φοίβη κλήθηκε να βρεθεί στο δρόμο με ένα δοχείο, προτρέποντας τους περαστικούς να αφήσουν χρήματα. Μόνο που δεν υπήρχε ο στοιχειώδης σεβασμός από την πλευρά των περαστικών, αφού στο δοχείο βρέθηκαν απορρίμματα, αποτσίγαρα και… ούρα!

Εν αντιθέσει με τα άλλα δύο κορίτσια της παρέας, η Φοίβη σπάνια ξόδευε χρήματα για καινούργια ρούχα και έπιπλα ή για υπηρεσίες αισθητικής.

Σαφώς, ήταν μια συνήθεια που είχε διαμορφωθεί εκ πεποιθήσεως, λόγω του ότι ήταν η πιο ευαισθητοποιημένη στην παρέα σε σχέση με τα δικαιώματα των ζώων, των εργαζομένων, την εκμετάλλευση κάθε μορφής και ό,τι άλλο συμπεριλαμβάνει η μαζική παραγωγή.

Παράλληλα, όμως, η τάση της αυτή οφειλόταν και στις περιορισμένες οικονομικές της δυνατότητες, εκφράζοντας απερίφραστα τη στήριξή της σε μικρές επιχειρήσεις, στα vintage ή μεταχειρισμένα προϊόντα ένδυσης και οικιακής χρήσης.

Αν μη τι άλλο, η Φοίβη ήταν από τους πρώτους τηλεοπτικούς χαρακτήρες που έκαναν trend τις vintage πινελιές στην ένδυση, ενώ ταυτόχρονα εισήγαγε και καθιέρωσε το boho στιλ που συνεχίζει να βρίσκεται δυναμικά στην κορυφή των στιλιστικών προτάσεων παγκοσμίως.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα