Το «Office», βέβαια, δεν είναι μια απλή σειρά. Για όσους την έχουν δει – οι υπόλοιποι ντροπή σας, να τη δείτε πάραυτα – έχουν ταυτιστεί, έχουν συγκινηθεί και, προπαντός, έχουν γελάσει. Διότι, το όλο κόνσεπτ είναι τρομακτικά έξυπνο. Σε ένα, φαινομενικά κλασικό, βαρετό γραφείο της Dunder Mifflin, μιας μικρομεσαίας εταιρείας παραγωγής χαρτιού τοποθετείται συνεργείο, βιντεοσκοπώντας κάθε στιγμή της ημέρας για χρόνια.

Ο Steve Carell, ως Michael Scott – διευθυντής του παραρτήματος της εταιρείας που παρακολουθούμε, δίνει, κυριολεκτικά, ρεσιτάλ ερμηνείας, δημιουργώντας ανάμεικτα συναισθήματα σε όσους βλέπουν το «Office». Είναι μερικές φορές που θέλεις να του σκάσεις μπουκέτο στα ρουθούνια, λόγω του ότι αναπαράγει συνειδητά, βάσει σεναρίου, όλα τα λάθος στερεότυπα για όλους τους λάθος λόγους και άλλες φορές πάλι, που αντιλαμβάνεσαι ότι, επί της ουσίας, είναι ένα μικρό παιδί το οποίο δεν ξέρει τι του γίνεται και σε ωθεί να τον πάρεις μια αγκαλιά.

Από την άλλη, ο εκκεντρικός και φιλόδοξος Dwight Schrute ονειρεύεται να ανελιχθεί σε μία θέση εξουσίας, καλλιεργεί παντζάρια, είναι ιδιαίτερα εύπιστος απέναντι στις φάρσες που του σκαρώνει ο Jim Halpert, ο ομορφονιός του γραφείου, ενώ έχει ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες απόψεις σε γενικού ενδιαφέροντος θέματα. Βεβαίως, οργανικό και αναπόσπαστο κομμάτι στην επιτυχία της σειράς είναι και το love story μεταξύ του Jim και της Pam Beesly, της γλυκιάς ρεσεψιονίστ. Από τους λίγους έρωτες που αναπτύχθηκαν σταδιακά, μέσα από μια όμορφη φιλία, χωρίς τοξικότητες, εντάσεις και περιττούς κιτρινισμούς.

Δομήθηκε σταδιακά, το σενάριο μας προϊδέαζε χωρίς κριντζιές και άβολες καταστάσεις μέσα από μικρές κινήσεις που υποδείκνυαν πραγματικό ενδιαφέρον. Ιδού, λοιπόν, τα χριστουγεννιάτικα επεισόδια, ταξινομημένα το λιγότερο αγαπημένο μας στο πιο υπερσυγκλό.

Όχι ότι είναι κακό αυτό το επεισόδιο, φωτιά να πέσει να μας κάψει.

Γενικά, στο «Office» κάθε επεισόδιο έχει κάτι να προσφέρει στην έκβαση της κύριας ιστορίας ή σε κάποιο side story. Εντούτοις, είναι λίγο βαρετό το μίνι beef μεταξύ της Phyllis και του Michael για το ποιος θα είναι ο Άγιος Βασίλης του γραφείου. Παράλληλα, λόγω του ότι βρισκόμαστε στο στάδιο που η Dunder Mifflin έχει αγοραστεί από μια άλλη εταιρεία, τη Sabre, επαναλαμβάνεται λίγο το σενάριο των εργαζομένων που ανησυχούν μήπως χάσουν τη δουλειά τους.

Επίσης, είναι από τις φορές που το χιούμορ του Michael είναι πολύ ξεπερασμένο, εν αντιθέσει με άλλες φορές που διακρίνεται από σεναριακή ευφυΐα.

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο επεισόδιο του «Office» χωρίς τον Michael και την Pam – δύο ιδιαίτερα ηχηρές απουσίες, καθώς οι δύο αυτοί χαρακτήρες αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό παγκοσμίως. Η βασική πλοκή του επεισοδίου επικεντρώνεται στη ζήλια της Erin προς τη νέα σχέση του Andy, με αποτέλεσμα να γίνει σκνίπα από το ποτό. Εδώ το αχτύπητο δίδυμο Dwight-Jim έρχεται να σώσει την κατάσταση με την απίθανη χημεία του.

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που δεν βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Σε αυτό το επεισόδιο, ο Dwight «μεταμορφώνεται» στον Belsnickel, μια σατανική χριστουγεννιάτικη φιγούρα, εμπνευσμένη από ιστορίες και μύθους της νοτιοδυτικής Γερμανίας. Παρά τις αντιδράσεις των συναδέλφων του και την αρχική καταστροφή του… ιδιορρύθμου χριστουγεννιάτικου πάρτι στα πρότυπα του Dwight – λόγω του ότι παίρνει κατάκαρδα την απουσία του Jim – εν τέλει ο Jim επιστρέφει στο γραφείο για να προσφέρει στο Dwight το χριστουγεννιάτικο πάρτι των ονείρων του.

Με ροκ μουσική και μια – μάλλον αποτυχημένη – απόπειρα ανταλλαγής δώρων, ο Dwight, επιτέλους, κάνει ακριβώς ό,τι ονειρευόταν. Εντούτοις, βρίσκεται στην 5η θέση της κατάταξης λόγω του ότι είναι το δεύτερο χριστουγεννιάτικο επεισόδιο του «Office» χωρίς το boss της καρδιάς μας, τον Michael Scott.

Η Phyllis αναλαμβάνει δυναμικά τη διοργάνωση του χριστουγεννιάτικου πάρτι στο γραφείο για εκείνη τη χρονιά, αποφασίζοντας να φέρει έναν μαροκινό αέρα στον εργασιακό χώρο που αγαπήθηκε από όλα τα μήκη και τα πλάτης της γης.

Συγχρόνως, εκβιάζει την Angela να συμβαδίσει, καθώς γνωρίζει το «ένοχο» μυστικό της, ότι απάτησε τον Andy με τον Dwight. Βέβαια, εν τέλει καταλήγει να το κάνει βούκινο σε όλους τους συναδέλφους της στο γραφείο, όσο ο Dwight προσπαθεί να βγάλει κέρδος, πωλώντας κούκλες με εμφάνιση πριγκίπισσας-μονόκερου και η Meredith βάζει φωτιά στα μαλλιά της.

Σουρεαλιστικό, διασκεδαστικό και χαλαρωτικό.

Εύγε.

Χτυποκάρδια στο γραφείο του Michael.

Μια πρώην συνεργάτιδα και σχέση του Michael που εργάζεται στο τμήμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, η Holly, μεταφέρεται από το παράρτημα της Nashua στο οποίο εργαζόταν μέχρι πρότινος, στο παράρτημα που διευθύνει ο Michael, στο Scranton. Αν και γνωρίζει ότι η Holly έχει προχωρήσει στη ζωή της και έχει δεσμό με κάποιον άλλον, εξακολουθεί να τρέφει αισθήματα και ελπίδες, αφού – κακά τα ψέματα – είναι οφθαλμοφανές εξ αρχής ότι οι δύο αυτοί χαρακτήρες είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλον.

Στο επεισόδιο «Classy Christmas», λοιπόν, ο Michael προτείνει να διοργανωθεί στο γραφείο ένα κομψό και μινιμαλιστικό χριστουγεννιάτικο πάρτι – σε αντίθεση με άλλες χρονιές που γινόταν τσίρκο – προκειμένου να εντυπωσιάσει τη Holly. Παρ’ όλο που η νέα σχέση της Holly τον πληγώνει στην αρχή, με αποτέλεσμα να φέρεται παιδιάστικα, με τη βοήθεια της Pam ανακαλύπτει ότι ενδέχεται η σχέση αυτή να έχει σύντομη ημερομηνία λήξης, λόγω του ότι η Holly θέλει να προχωρήσει σύντομα στη δημιουργία οικογένειας – με τον σύντροφό της να μη συμμερίζεται, μάλλον, αυτή της την ανάγκη.

Ο Jim και ο Dwight μπαίνουν σε μία σφοδρή σύγκρουση με χιονόμπαλες, η οποία αποκτά επικίνδυνες διαστάσεις, την ίδια στιγμή που η Pam δωρίζει στον Jim ένα κόμικ, αφιερωμένο σ’ εκείνον. Μια υπέροχη ισορροπία μεταξύ χιούμορ και συγκίνησης – ακριβώς όπως μας έχει συνηθίσει το «Office».

Μέσα από αυτό το επεισόδιο ανακαλύπτουμε πώς γίνεται η σωστή ανταλλαγή δώρων.

Ο Michael, εμφανώς δυσαρεστημένος από το δώρο που έλαβε, προτείνει να προχωρήσουν στο Yankee Swap, μια ύπουλη μέθοδο ανταλλαγής δώρων, όπου ο καθένας μπορεί να «κλέψει» όποιο δώρο θέλει από κάποιον άλλον. Εκτός αυτού, είναι από τα πιο ωραία επεισόδια για την εξέλιξη της σχέσης Jim-Pam μέσα από μια χαρακτηριστική τσαγιέρα με ανοιχτό πράσινο χρώμα, η οποία αναφέρεται και στο τέλος της σειράς, κλείνοντας συγκινητικά τον κύκλο αυτό.

Άνετα ένα από τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα επεισόδια που έχουμε δει ποτέ σε sitcom. Λίγο πριν το χριστουγεννιάτικο πάρτι στο γραφείο, η Carol, η τότε σύντροφος του Michael, του ζητά να χωρίσουν, ανακαλύπτοντας πως επεξεργάστηκε με photoshop μια φωτογραφία της ίδιας με τα παιδιά και τον πρώην σύζυγό της, προσθέτοντας το δικό του πρόσωπο στη θέση του άλλοτε άντρα της.

Βαθύτατα πληγωμένος, επισκέπτεται το Benihana, ένα γιαπωνέζικο εστιατόριο της περιοχής, με τον Dwight, τον Jim και τον Andy – όπου ξεκινάει και το θέατρο του παραλόγου. Στο γραφείο, η Pam και η Karen προσπαθούν να δώσουν μια διασκεδαστική νότα στο χριστουγεννιάτικο πάρτι, βρίσκοντας απέναντί τους τη συντηρητική και πεισματάρα Angela που θέλει να γίνονται τα πάντα με τον τρόπο της. Αξιοσημείωτη είναι, επιπλέον, και η φάρσα του Jim στον Dwight, κάνοντάς τον να νομίζει ότι τον στρατολογεί η CIA και η ερμηνεία του «Μικρού Τυμπανιστή» από την Angela, η οποία επιτέλους φαίνεται να περνάει ευχάριστα.

Ένα υπέροχο κράμα καταστάσεων και συναισθημάτων, το οποίο μας βάζει στο χριστουγεννιάτικο κλίμα από τα πρώτα κιόλας λεπτά.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα