χριστουγεννιάτικες σκηνές σε σειρές

Ας καθιερώσουμε, όμως, τις γιορτινές μέρες να επιστρέφουμε στις σειρές που μας μεγάλωσαν βλέποντας τα χριστουγεννιάτικα επεισόδια – ίσως και καμιά δεκαριά ακόμα. Γιατί όπως και να το κάνουμε δεν μπορείς να μπιντζάρεις δέκα ταινίες μονοκοπανιά, όσο ωραίες κι αν είναι, εν αντιθέσει με τις σειρές. Άσε που με τη σειρά τρώγονται καλύτερα και λιγότερο ενοχικά τα γλυκά. Θα μας τα πει πιο εμπεριστατωμένα η Σωσώ από τα «Εγκλήματα» παρακάτω.

Υπάρχει, άραγε, θεματική που να μην χωράει έστω και ένα επεισόδιο από τη σειρά των Friends; Η ερώτηση ήταν ρητορική, αλλά η απάντηση δεν είναι. Στο υπέροχο «The One with the Holiday Armadillo» (8η σεζόν, 4ο επεισόδιο), ο Ross, μη μπορώντας να βρει κουστούμι του Άγιου Βασίλη, ντύνεται αρμαντίλλο και προσποιείται ότι είναι ο «μισο-εβραίος φίλος» του γενειοφόρου αγίου, ώστε να μάθει στον γιο του τα πάντα γύρω από την αντίστοχη εβραϊκή γιορτή, το Χανούκα.

Πόσο όμορφη και πόσο σημαντική είναι η θρησκευτική συμπερίληψη, ειδικά όταν επιτυγχάνεται μέσα από το χιούμορ.

Ένα από τα πλέον αγαπημένα επεισόδια των X Files είναι το «How the Ghosts Stole Christmas» (6η σεζόν, 6ο επεισόδιο), όπου ο Mulder και η Scully επισκέπτονται μια ερειπωμένη έπαυλη προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί όλοι οι υποψήφιοι ενοικιαστές φεύγουν τρέχοντας. Το τεράστιο σπίτι κρύβει παγίδες και δύο απολαυστικά φαντάσματα που κάνουν την ζωή των δύο πρωταγωνιστών δύσκολη.

Η καημένη Scully από την αρχή του επεισοδίου ήθελε να επιστρέψει στο ζεστό της σπίτι και να γιορτάσει ήσυχη τη βραδιά των Χριστουγέννων με την οικογένειά της, αλλά – όπως πάντα – ο Mulder είχε άλλα σχέδια.

Για μια σειρά με τη θεματολογία και τη διάρκεια του «Supernatural», είναι μάλλον περίεργο που γυρίστηκε μόνο ένα χριστουγεννιάτικο επεισόδιο. Από την άλλη, ακόμα και αυτό το ένα φτάνει και περισσεύει για να μας ανταμείψει πλουσιοπάροχα. Στο «A Very Supernatural Christmas» (3η σεζόν, 8ο επεισόδιο), ο Sam και ο Dean ακολουθούν έναν αντι-Άγιο Βασίλη που απαγάγει τα θύματά του από την καμινάδα των σπιτιών τους.

Το επεισόδιο είναι από τα πλέον αγαπημένα του ορκισμένου κοινού της σειράς – και αυτό το επιβεβαιώνω κι εγώ που την παράτησα κάπου στην 12η σεζόν, γιατί πόσο να αντέξω η γυναίκα.

Στο «Office» υπάρχουν αρκετά εορταστικά επεισόδια, περίπου ένα σε κάθε σεζόν, αλλά νομίζω ότι το καλύτερο είναι το «Christmas Party» (2η σεζόν, επεισόδιο 10ο), όπου ο Michael διοργανώνει ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι στο γραφείο, αλλά, όντας δυσαρεστημένος με το δώρο του, μετατρέπει την κλασική ανταλλαγή δώρων σε Yankee Swap (όπου ο ένας μπορεί ύπουλα να κλέψει το δώρο του άλλου), με αποτέλεσμα να τα κάνει μαντάρα. 

Αν μη τι άλλο, αυτό το παιχνίδι έχει πάρει πολλούς στο λαιμό του, που έγιναν λιγάκι ρεζίλι.

Ανήκω ίσως στους πέντε, μετρημένους, ανθρώπους που προτιμούν το «Elementary» από το καταπληκτικό μεν, φλύαρο δε «Sherlock» (2010). Προφανώς, οι δύο σειρές δεν μπαίνουν σε μέτρο σύγκρισης, αλλά εμένα την καρδιά μου πάντα καταφέρνει να κλέψει ο υπέροχος Jonny Lee Miller. Στο «Snow Angels» (1η σεζόν, 19ο επεισόδιο), o Sherlock και η Watson καλούνται να λύσουν τη δολοφονία ενός φύλακα κατά τη διάρκεια μιας ληστείας.

Το επεισόδιο διαδραματίζεται εν μέσω μιας χιονοθύελλας, η οποία δεν ήταν στο σενάριο. Δεν είναι σίγουρα το αγαπημένο μου εαορταστικό επεισόδιο, αλλά αυτή η σειρά πάντα καταφέρνει να με κάνει να χαμογελάσω και δεν θα μπορούσα να την αφήσω απ’ έξω. 

Όσα μεγαλώσαμε στην Ελλάδα των ‘00 είναι απίθανο να μην βλέπαμε Στο «Παρά Πέντε». Μικροί και μεγάλοι, όλοι γελάσαμε και κλάψαμε με τις περιπέτειες των πέντε, ειδικά στο χριστουγεννιάτικο επεισόδιο που έβρισκε τους πρωταγωνιστές γύρω από το δέντρο να λένε ιστορίες από παρελθοντικά Χριστούγεννα. Έχοντας μεγαλώσει αρκετά και έχοντας δύο γάτες μεσ’ στο σπίτι – και καμιά δεκαριά αδέσποτες – πρέπει να ομολογήσω ότι θυμάμαι με αγάπη τη γιαγιά του Σπύρου στη σκηνή με τη βασιλόπιτα. Ευτυχώς δεν έχουμε ασανσέρ σπίτι γιατί κομμάτι για εμάς δεν θα περίσσευε. 

Δεν θα έλειπε, φυσικά, ένα επεισόδιο με χριστουγεννιάτικο, ή έστω περίπου, περιεχόμενο από τη καλύτερη σειρά της ελληνικής τηλεόρασης. Ο λόγος φυσικά για τα «Εγκλήματα» και το επεισόδιο που η Σωσώ στολίζει το εκκεντρικό μαύρο της δέντρο και πασπαλίζει τους κουραμπιέδες με ποντικοφάρμακο.

Όλοι οι πρωταγωνιστές μαζεύονται για φαγητό στο σπίτι του ζευγαριού και τότε το γλέντι ξεκινά. Σχεδόν μια εικοσιπενταετία μετά και τα «Εγκλήματα» παραμένουν μια από τις πιο απολαυστικές σειρές της εγχώριας τηλεοπτικής παραγωγής, θυμίζοντάς μας τι θαύματα μπορούν να κάνουν ένα καλογραμμένο σενάριο και μερικοί εξαιρετικά ταλαντούχοι ηθοποιοί. 

Fun fact: Ο Λευτέρης Παπαπέτρου που έγραψε τα «Εγκλήματα» είναι επίσης ο σεναριογράφος των: «Είσαι το Ταίρι μου» και «Κάτω Παρτάλι».

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα