Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να γυρνάς κεφάλι προς τον καθρέφτη, όταν θέλεις να δεις ότι διατηρείς άρτια τεχνικη κατά τη διάρκεια ενός σετ;
Εάν ναι, we need to talk! Οι καθρέφτες στα γυμναστήρια παίζουν σημαντικό ρόλο και έχουν τόσο πρακτικά, όσο και ψυχολογικά οφέλη.
Ας δούμε μερικά από αυτά:
Εκτέλεση και τεχνική
Οι καθρέφτες σού επιτρέπουν να παρατηρείς την τεχνική σου κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Παρέχουν οπτική ανατροφοδότηση, για να αξιολογείς και να διορθώσεις τη στάση, την ευθυγράμμιση και την κίνησή σου. Η ανατροφοδότηση αυτή παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ορθή εκμάθηση των κινησιολογικών μοτίβων που απαιτούνται για την εκτέλεση βασικών και μη ασκήσεων καθώς και στην απόκτηση δεξιοτήτων (skills), επιτρέποντάς σου να κατανοείς καλύτερα και να τελειοποιείς τις κινήσεις σου.
Πρόληψη τραυματισμών
Χρησιμοποιώντας τους καθρέφτες, είσαι σε θέση να παρακολουθείς τις κινήσεις σου και να κάνεις προσαρμογές για την αποφυγή πιθανών τραυματισμών, καθώς η σωστή τεχνική και η σωστή στάση είναι απαραίτητες για την αποφυγή καταπόνησης των μυών και των αρθρώσεων.
Κίνητρο και αυτοπεποίθηση
Οι καθρέφτες στα γυμναστήρια μπορούν να ενισχύσουν το κίνητρο και την αυτοπεποίθηση. Η παρατήρηση του ειδώλου σου σε έναν καθρέφτη κατά την άσκηση παρέχει οπτικές ενδείξεις προόδου, όπως αυξημένη μυϊκότητα, βελτιωμένη στάση του σώματος και άλλες αλλαγές. Αυτή η οπτική ανατροφοδότηση μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά σου και να αυξήσει το κίνητρο για συνέχιση της άσκησης (Bryan and Solmon, 2012).
Τι είπες;
Σου ρίχνει την αυτοπεποίθηση να κοιτάς τους άλλους και να σε συγκρίνεις; Μην το κάνεις τότε, απόφυγε να σε συγκρίνεις! Ναι,οκ, εύκολο στα λόγια, δύσκολο στην πράξη. Θα σου πω τι βοήθησε εμένα σε αυτό…
Κάποτε, ο ψυχολόγος μου μου είχε πει πως το να με στεναχωρεί κάτι δεν αποτελεί κίνητρο για τίποτα, με αφήνει απλά πίσω. Αντίθετα, ο προβληματισμός είναι μια ενδεδειγμένη αντιμετώπιση όσων με απασχολούν γιατί απλούστατα ο προβληματισμός είναι αυτό που θα με κάνει να αναλογιστώ τι είναι αυτό που θέλω να αλλάξω (Να πηγαίνω πιο συχνά για προπόνηση; Να αποφέυγω τη σύγκριση; Να βλέπω την άσκηση ως επιβράβευση και όχι ως τιμωρία;) αλλά και το πώς θα το πετύχω.
Δεν μπορείς να σε συγκρίνεις με άτομα για τα οποία δεν γνωρίζεις τίποτα για το background τους. Είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια (ατάκα σχολείου, ξεκάθαρα!). Ο άλλος δίπλα σου μπορεί να είναι προπονητής, η άλλη μπορεί να είναι αθλήτρια, το παιδάκι παραδίπλα μπορεί να προετοιμάζεται για γυμναστικές επιδείξεις…
Ούτε, πάλι, μπορώ να συγκρίνω τον εαυτό μου με κάποιο άτομο που γυμνάζεται 3 μήνες – ενώ εγώ ανέκαθεν γυμνάζομαι. Ε, είναι άδικο, πώς να το κάνουμε! Οπότε δεν γνωρίζω, δεν μιλάω, κοιτάω τον εαυτό μου και το τι κάνω εγώ. Ωστόσο, αν είσαι άτομο που είσαι λίγο ανταγωνιστικό, δοκίμασε να πας με ενα φίλο ή φίλη για προπόνηση.
Μη και πιάσετε μόνο το κους κους, προσπαθήστε να παρακινείτε ο ένας τον άλλον και κάντε θραύση!
Επίγνωση του σώματος
Οι καθρέφτες σε βοηθούν να αναπτύξεις την επίγνωση του σώματός σου, η οποία έχει να κάνει με την ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι και να κατανοείς της κινήσεις και τη θέση του σώματός σου συνεχώς. Παρατηρώντας οπτικά το σώμα σου στον καθρέφτη, ενισχύεις την ιδιοδεκτικότητά σου (αίσθηση της θέσης του σώματος) και την κιναισθητική σου επίγνωση (αίσθηση κίνησης του σώματος), οδηγώντας σε σε καλύτερο συντονισμό και έλεγχο κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.
Αν θες και ένα εξτρα tip,θα σου πρότεινα να ενισχύσεις ιδιοδεκτικότητα και κιναίσθηση κάνοντας ένα σετ μπροστά στον καθρέφτη και μετά ένα δεύτερο ή/και τρίτο ακριβώς το ίδιο αλλά… με κλειστά μάτια. Αν θες να το τερματίσεις, δοκίμασε και ασκήσεις ισορροπίας με κλειστά μάτια! Για τις ισορροπίες, απαιτείται να επιλέγονται εύκολες ασκήσεις για αρχή και μάλιστα μόνο με το βάρος του σώματος, π.χ. ισορροπία στο ένα πόδι με τα μάτια κλειστά για 30”. Εύκολο; Είμαι όλη αυτιά να ακούσω!
Ομαδικά τμήματα
Στα ομαδικά μαθήματα οι καθρέφτες χρησιμεύουν ως εργαλείο διδασκαλίας για τους instructors, ώστε να κάνουν παρουσίαση των ασκήσεων αλλά και να είναι σε θέση να διορθώνουν την τεχνική των συμμετεχόντων. Παρέχοντας οπτική ανατροφοδότηση, οι καθρέφτες στα γυμναστήρια διευκολύνουν τη σαφή επικοινωνία μεταξύ των instructors και των συμμετεχόντων, διασφαλίζοντας τη σωστή εκτέλεση και ασφαλή άσκηση.
Ωστόσο, αποφεύγεται η χρήση καθρεφτών, όταν:
– Υπάρχει πρόσφατο ιστορικό σωματοδυσμορφικών ή διατροφικών διαταραχών
– Προκαλείται ζάλη η ίλιγγος κατά τη διάρκεια της άσκησης
– Αποσπάται η προσοχή σου
Στρίβεις το κεφάλι για να δεις τον καθρέφτη κατά την άσκηση (SOS! Πιθανός τραυματισμός σε αυχένα, πλάτη ή μέση). Προσωπικά, χρησιμοποιώ τον καθρέφτη μόνο όταν έχω κουραστεί πολύ κατά τη διάρκεια της προπόνησης και θέλω να εξασφαλίσω πως θα διατηρήσω άρτια τεχνικη.
Κλείνοντας, αξίζει να τονίζουμε πως – επειδη δεν πάμε όλοι για πρωταθλητισμό και καταγραφή επιδόσεων – μπορούμε να διαλέξουμε αυτό που μας βοηθάει τόσο σωματικά όσο και πνευματικά και μας δίνει την ενέργεια, το κουράγιο και την αυτοπεποίθηση να συνεχίζουμε!