Netflix and chill μετά μουσικής (aka music documentaries στο Netflix), αγαπητά αναγνωστάκια, γιατί καλοκαιριάζει επικίνδυνα και τις ταινίες τις αφήνουμε για τα θερινά με κρύα μπύρα και καμένο ποπ κορν.

Η δημοφιλής και πολυαγαπημένη πλατφόρμα διαθέτει έναν μεγάλο και ποικιλόμορφο κατάλογο για όλα τα μουσικά γούστα με δουλειές από αναγνωρισμένους σκηνοθέτες. Ενδιαφέρον, καλοσκηνοθετημένο περιεχόμενο επενδυμένο με μουσικάρες. Αλήθεια, θέλουμε κάτι άλλο για το καλοκαίρι πέρα από μερικά music documentaries του Netflix;

Ο Bob Dylan στο μικρόφωνο και ο Martin Scorsese στην κάμερα

Δεν θα μπορούσαμε παρά να ξεκινήσουμε αυτή τη λίστα με τον “ελέφαντα” στο διαδικτυακό δωμάτιο, το “Rolling Thunder Revue”. Πρόκειται για μια pseudo-documentary ταινία του Scorsese που κυκλοφόρησε το 2019 – αναφορικά με την ομώνυμη μνημειώδη περιοδεία του Bob Dylan, το 1975. Η φαντασία μπλέκεται με την πραγματικότητα, εντυπωσιάζοντας και ταυτόχρονα μπερδεύοντας τον θεατή ως προς το ποια κομμάτια και πρόσωπα είναι αληθινά.

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά ντοκιμαντέρ του θείου Martin για τον Αμερικανό τροβαδούρο, μετά το επίσης πολύ δυνατό “No Direction Home” (2005).

Με το μπάσο στην ενίσχυση

Και ενώ οι Metallica βρίσκονται ήδη στη γειτονιά μας για ένα μικρό αλλά αναζωογονητικό βορειοευρωπαϊκό τουρνέ, καλό θα ήταν να θυμηθούμε το ντοκιμαντέρ του Netflix αναφορικά με την πιο κρίσιμη περίοδο τους, το “Metallica: Some Kind of Monster”. Στις αρχές του 2001 ο Jason Newsted, ο μπασίστας της μπάντας – και ίσως το πιο αδικημένο μέλος της, αποχωρεί από το σχήμα ενώ ο εθισμός του frontman, James Hetfield, βρίσκεται στο ζενίθ του.

Το ντοκιμαντέρ των Joe Berlinger και Bruce Sinofsky γυρίστηκε κατά την διάρκεια της περιοδείας που ακολούθησε και καλύπτει όλες τις δυσκολίες και τις αλλαγές που αντιμετώπισε η μπάντα. Χωρίς να είναι κανένα σκηνοθετικό διαμάντι, το “Some Kind of Monster” φωτίζει μια ιδιαίτερα σκοτεινή πλευρά της ιστορίας των metalheads που δονούν την ψυχούλα μας για πάνω από σαράντα χρόνια.

Η Κ-pop στο επίκεντρο των music documentaries

Τις έχεις ακούσει κι εσύ, και ας μην το παραδέχεσαι. Το υπέροχο girl band από τη  Σεούλ, οι Blackpink, απέκτησε το δικό του μουσικό ντοκιμαντέρ στο Netflix το 2020. Το “Blackpink: Light Up the Sky” καλύπτει τα τέσσερα, μέχρι την δημιουργία της ταινίας, χρόνια ύπαρξης της μπάντας με πλούσιο υλικό από προσωπικές στιγμές των μελών, πλάνα από πρόβες και φυσικά από την ηχογράφηση του πρώτου τους άλμπουμ. 

Πίσω από τη σκηνοθετική ματιά βρίσκεται η κορεοαμερικανή Caroline Suh, η οποία έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στο είδος. Πρόκειται για ένα συμπαθητικό και πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για ένα είδος μουσικής που κατακτά ολοένα και περισσότερο το παγκόσμιο κοινό.

Μια από τις εμβληματικότερες φιγούρες της τζαζ στην οθόνη μας

Το “Miles Davis: Birth of the Cool” είναι μια πολυβραβευμένη παραγωγή του Stanley Nelson Jr. – μα  για ποιον άλλον – για τον πατέρα της αμερικανικής τζαζ και έναν από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς του περασμένου αιώνα: Τον Miles Davis. Το ντοκιμαντέρ πλαισιώνεται από πλήθος συνεντεύξεων όσων γνώριζαν τον μουσικό και αρχειακού υλικού.

Εκτός, όμως, από το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον που σαφώς παρουσιάζει σαν αυτόνομο έργο, είναι και ιδανικό μέσο για να βυθιστείς στο έργο και την προσωπικότητα ενός ανθρώπου-θρύλου για τη μουσική σκηνή.

Free Britney (+ Palestine)

Η ιστορία δεν έχει φερθεί καλά ακόμα και στα πιο προνομιούχα της παιδιά. Όταν ένα βράδυ του 2007 η Britney Spears ξύρισε σχεδόν σε ζωντανή μετάδοση το κεφάλι της, όλοι γέλασαν και την λοιδόρησαν. Τα μίντια που τόσο την λάτρευαν, αγάπησαν ακόμα περισσότερο την πτώση της σχεδόν σε εμμονικό βαθμό. Κανένας δεν σκέφτηκε να προστατέψει το χιλιοβασανισμένο αυτό πλάσμα που μέχρι και σήμερα γίνεται βορά ενός ανθρωποφάγου συστήματος.

Το ντοκιμαντέρ “Britney VS Spears” κυκλοφόρησε το 2021, το έτος που τελικά κατόρθωσε η Britney να απαλλαγεί από την 13χρονη κηδεμονία του πατέρα της. Μέσω της έρευνας της σκηνοθέτριας, Erin Lee Carr, ερχόμαστε λίγο πιο κοντά, ίσως και να κατανοούμε επιτέλους, τη φιγούρα που σημάδεψε όσο κανείς άλλος τη γενιά των Millennials.

Όταν οι Άγγλοι άλλαξαν τον κόσμο, αυτή τη φορά προς το καλύτερο

Ο Tom O’Dell, που μας έχει χαρίσει κατά καιρούς τρομερά μουσικά ντοκουμέντα, σκηνοθέτησε το 2017 ένα ντοκιμαντέρ για την επίδραση που είχε σε κοινωνικό, πολιτικό και πνευματικό επίπεδο η σπουδαιότερη μπάντα του πλανήτη, οι Beatles. Πρόκειται για μια πολύ φρέσκια προσέγγιση για την επιδραστικότητα της μπάντας πρώτα σε εγχώριο και έπειτα σε παγκόσμιο επίπεδο που θα μας ωθήσει να επανεξετάσουμε – αν όχι την αξία των Σκαθαριών, αυτή είναι αυταπόδεκτη – τον πραγματικό πλούτο που μας κληροδότησαν.

Με μόνο μια μηνιαία συνδρομή ο κόσμος, μουσικός και μη, βρίσκεται στην οθόνη μας. Αν οι σειρές και οι ταινίες σας έχουν κάπως κουράσει και θέλετε να συνδυάσετε τη γνώση με κάτι ταυτόχρονα ψυχαγωγικό, τα music documentaries του Netflix είναι μια φανταστική επιλογή. Αντιλαμβάνεσαι την ιστορία μέσα από κάτι που ξέρεις ήδη αισθητικά. Σα να μαθαίνεις για την παιδική ηλικία ενός καλού φίλου ένα πράγμα. 

Καλές βουτιές και ακόμα πιο καλές… προβολές!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα