να αλλάξεις ψυχοθεραπευτή

Ωστόσο, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σχέση που θα δημιουργηθεί ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο. Είναι πολύ σημαντικό το άτομο να αισθάνεται ασφάλεια και σύνδεση με τον/την θεραπευτή/τριά του, μετά το πέρας των αρχικών συνεδρίων. Έρευνες δείχνουν ότι μια καλή σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, μπορεί να συντελέσει στην ταχύτερη βελτίωση των προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα, με βάση μια συλλογή μετα-αναλύσεων, η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση προέκυψε ως συμπέρασμα πως η ποιότητα αυτής της σχέσης έχει σημαντικό αντίκτυπο στην έκβαση της θεραπείας. 

Αν, λοιπόν, έχετε κάνει ήδη κάποιες συνεδρίες με τον ψυχοθεραπευτή σας και εξακολουθείτε να αισθάνεστε πως δεν εναρμονίζονται οι χημείες, ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο αλλαγής. Άλλωστε, τέτοιες αλλαγές είναι συχνές και αποδεκτές, καθώς η θεραπεία είναι προσωπικό ζήτημα. 

Είναι καλή ιδέα να αλλάξω θεραπευτή;

Αλλαγή αναγκών

Όπως όλες οι σχέσεις που δημιουργούμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, έτσι και η σχέση με τον ψυχοθεραπευτή μας δεν είναι στατική, αλλά δυναμική. Αυτό σημαίνει πως δεδομένων των μεταβάσεων, πολλοί διαπιστώνουν ότι οι ανάγκες και οι προτιμήσεις τους στη θεραπεία διαφοροποιούνται με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, αρχικά μπορεί να δομήθηκε μία δυνατή σχέση κατά τη θεραπεία, η οποία ωστόσο κατά την πάροδο του χρόνου αποδυναμώθηκε.

Παρ’ όλα αυτά, το να αισθάνεστε άβολα στην ψυχοθεραπεία δεν είναι από μόνο του σημάδι ότι θα πρέπει να εξετάσετε την αλλαγή θεραπευτή. Αν μη τι άλλο, η ψυχοθεραπεία είναι μια εγγενώς ευάλωτη και αποκαλυπτική διαδικασία, όπου αναδεικνύονται συναισθήματα. Εντούτοις, αν αισθάνεστε μονίμως άβολα κατά τη διάρκεια των συνεδριών με τον ψυχοθεραπευτή σας, ίσως ήρθε η στιγμή να αναζητήσετε καινούριο. 

Από την άλλη, ακόμη και αν αισθάνεστε άνετα, μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι που σας βάζουν σε σκέψεις αλλαγής. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να έχετε λάβει μια νέα διάγνωση και να αναζητάτε έναν εξειδικευμένο θεραπευτή. Ενδεχομένως, να αναπροσαρμόστηκαν τα οικονομικά σας, οπότε ψάχνετε κάποιον/α που να ταιριάζει καλύτερα στον προϋπολογισμό σας (αν αυτός είναι ο μοναδικός λόγος, συζητήστε τους προβληματισμούς σας με τον τωρινό ψυχοθεραπευτή προτού απευθυνθείτε σε άλλον). Ακόμη, ίσως θέλετε έναν θεραπευτή που κατανοεί ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε με βάση τη φυλή, τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα φύλου ή τις πολιτισμικές σας αξίες.

Έλλειψη προόδου

Σίγουρα, η υπομονή και η προσπάθεια που καταβάλλει ο θεραπευόμενος κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας είναι το κλειδί, καθώς η θεραπεία χρειάζεται χρόνο για να λειτουργήσει. Ο χρόνος αυτός ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως το είδος της θεραπείας, τη συχνότητα των συνεδριών, τη διάγνωση και τους εκάστοτε στόχους. Ωστόσο, αν και η πρόοδος μπορεί να απαιτεί χρόνο, χρειάζεται τελικά να επέλθει. Εάν νιώθετε ότι δεν σημειώνεται πρόοδος ή βελτίωση,  να ήταν καλή ιδέα να αναζητήσετε νέο θεραπευτή.

Δεν ταιριάζετε

Όπως προαναφέρθηκε, έρευνες δείχνουν πως η θεραπεία λειτουργεί καλύτερα όταν υπάρχει ένας ασφαλής χώρος χωρίς επικρίσεις, ο οποίος απαιτεί αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου.

Διαφορετικά στιλ επικοινωνίας ή θεραπευτικές προσεγγίσεις που δεν ταιριάζουν στις προτιμήσεις και την προσωπικότητα του ατόμου, μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξεις. Εκτός αυτού, εάν αισθάνεστε πως ο θεραπευτής σας κρίνει, παρερμηνεύει τα λεγόμενά σας ή δεν σας σέβεται, μπορείτε να το επικοινωνήσετε και στη συνέχεια, εφόσον η κατάσταση παραμένει, να προβείτε στην αναζήτηση νέου. Οι προαναφερθείσες συμπεριφορές μπορεί να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα εμπιστοσύνης.

Όταν η σχέση σας με τον θεραπευτή σας στερείται εμπιστοσύνης, αυτό θα εμποδίσει την πρόοδό σας– σαφές σημάδι ότι ήρθε η ώρα να αλλάξετε θεραπευτή.

Νιώθετε διαρκώς άβολα

Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας, συχνά συζητιούνται δύσκολα θέματα, όπως οδυνηρές ή τραυματικές εμπειρίες. Αυτές οι συζητήσεις είναι πιο παραγωγικές όταν είστε άνετοι, ανοιχτοί και ειλικρινείς. Η ψυχοθεραπεία προάγει την αίσθηση της ασφάλειας και της κατανόησης, οπότε καθετί άβολο, σηματοδοτεί ανάγκη για πιθανή αλλαγή. 

Κάνοντας το βήμα

Ανακοίνωση απόφασης: Μια σύντομη αλλά ανοιχτή συζήτηση, μπορεί να διασφαλίσει ότι η θεραπευτική σχέση ολοκληρώνεται ομαλά. Ωστόσο, αν δεν νιώθετε άνετα, δεν είστε υποχρεωμένοι να εξηγήσετε τους λόγους που σας οδήγησαν να τερματίσετε τις συνεδρίες. 

Αναζήτηση νέου θεραπευτή: Η προηγούμενη εμπειρία από την ψυχοθεραπευτική σχέση που αναπτύξατε, σας επιτρέπει να έχετε πλέον πλήρη επίγνωση του τι αναζητάτε– ένα εργαλείο πολύτιμο σε επόμενη εύρεση ειδικού.

Εν κατακλείδι, η απόφαση να συνεχίσετε την ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντική στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινή σύμπνοια με τον ψυχοθεραπευτή. Ωστόσο, όπως σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, δεν είναι πάντοτε εφικτή η χημεία με όλους τους ειδικούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει εκεί έξω ο ψυχοθεραπευτής που ανταποκρίνεται στις εξατομικευμένες ανάγκες σας. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα