Ήταν Φεβρουάριος του 2019, όταν το Βρετανικό Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε νέες οδηγίες σχετικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, οι οποίες ανέφεραν:

«Στη διδασκαλία για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση (RSE), τα σχολεία θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι ανάγκες όλων των μαθητών καλύπτονται κατάλληλα και πως όλοι κατανοούν τη σημασία της ισότητας και του σεβασμού. Τα σχολεία θα πρέπει, επιπλέον, να συμμορφώνονται με τις σχετικές νομικές διατάξεις περί ισότητας (2010), σύμφωνα με τις οποίες ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η αλλαγή φύλου είναι μεταξύ των προστατευόμενων χαρακτηριστικών».

Σχεδόν ενάμιση χρόνο αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2020, η σεξουαλική αγωγή χωρίς αποκλεισμούς γίνεται πλέον υποχρεωτική για όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία.

Οι Άγγλοι μαθητές γυμνασίων έχουν πια την ευκαιρία να διδάσκονται τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, την ίδια στιγμή που όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης διδάσκουν και για οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ+ (LGBTQI+), διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά αυτών των οικογενειών βλέπουν τον εαυτό τους να αντικατοπτρίζεται σε αυτά που μαθαίνουν.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της εν λόγω νομοθεσίας αναφέρουν ότι τα σχολεία «πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτό το περιεχόμενο ενσωματώνεται πλήρως στα προγράμματα σπουδών τους και δεν παραδίδεται ως αυτόνομη ενότητα ή μάθημα».

Ένα πρόγραμμα σπουδών, που εκτός από την εκμάθηση θεμάτων όπως είναι η αντισύλληψη και οι ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές, περιλαμβάνει πλέον και την ενημέρωση των μαθητών για ζητήματα όπως είναι η συγκατάθεση, η άμβλωση και η ενδοοικογενειακή κακοποίηση. 

Τα σχολεία δείχνουν να αναλαμβάνουν πια ενεργό δράση ενάντια σε περιστατικά καθημερινού σεξισμού, μισογυνισμού, ομοφοβίας και κάθε στερεοτύπου των φύλων, προκειμένου να οικοδομήσουν ένα πλαίσιο όπου αυτά δεν θα είναι ανεκτά και όταν εντοπίζονται θα αντιμετωπίζονται αμέσως.

Ακόμη, – και με στόχο να μειωθεί και η αρνητική επίδραση του ψηφιακού κόσμου στους νέους σήμερα – οι καινούριοι κανονισμοί ζητούν από τα σχολεία να παρέχουν εκπαίδευση αναφορικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τους νόμους γύρω από το sexting και την πορνογραφία.

Κρίνεται, τέλος, απαραίτητο οι δάσκαλοι να προσεγγίζουν τα θέματα με ευαισθησία, καθώς πολλοί μαθητές μπορεί να βρίσκονται στη διαδικασία ανακάλυψης της ταυτότητάς τους.

Πρόκειται για τη νομοθεσία που έρχεται μετά από χρόνια εκστρατείας, σηματοδοτώντας μια καθοριστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές διδάσκονται για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, τη σεξουαλική υγεία, τις σχέσεις και τις ταυτότητες φύλου.

Βοηθά όλους τους νέους να μάθουν να κατανοούν και να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους και να μεγαλώσουν νιώθοντας περήφανοι γι’ αυτό που είναι, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα λάθος στο να ανήκεις στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Όλα τα παιδιά και οι νέοι αξίζουν μια εκπαίδευση που θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς και να ακούγονται. Μια εκπαίδευση που θα γιορτάζει τη διαφορετικότητα, δίνοντάς τους παράλληλα τα κατάλληλα εργαλεία να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους.  

«Θέλουμε όλοι οι νέοι να είναι ευτυχισμένοι, υγιείς και ασφαλείς», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Παιδείας στο NBC News.

«Ένα βήμα ορόσημο προς τα εμπρός για την ισότητα των LGBTQ+ στα σχολεία της Αγγλίας, που αξίζει να γιορταστεί! Η ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πρόγραμμα σπουδών όχι μόνο προάγει τις υγιείς σχέσεις και το ασφαλές σεξ, αλλά ενθαρρύνει επίσης τους ετεροφυλόφιλους μαθητές να βλέπουν τους ομοφυλόφιλους ή τρανς συνομηλίκους τους ως ίσους, κάτι που διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού»», δήλωσε ο Josh Bradlow, Διευθυντής Πολιτικής στη Stonewall. 

Η Stonewall συνιστά μια LGBTQI+ οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που ιδρύθηκε ως απάντηση σε εκείνο το καταστροφικό νομοσχέδιο (Άρθρο 28), που ουσιαστικά απαγόρευε κάθε συζήτηση για σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στα σχολεία, κάνοντας τα άτομα αυτά «αόρατα» στις τάξεις για χρόνια.

Η Αγγλία δεν είναι η πρώτη χώρα που προσφέρει πανελλαδική εκπαίδευση για το σεξ και τις σχέσεις χωρίς αποκλεισμούς για τους LGBTQI+. Η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία παρέχουν, επίσης, στους μαθητές τους ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει τη σεξουαλική διαφορετικότητα.

Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η σεξουαλική αγωγή και κυρίως η παιδεία στην Ελλάδα αγνοούνται. Στη χώρα μας, ακόμη και σήμερα πολλά straight παιδιά δεν γνωρίζουν ακόμη ούτε τα βασικά γύρω από το σεξ, οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αυξάνονται συνεχώς και η κυβέρνηση αγνοεί πόσο σημαντικό πρόβλημα μπορεί να είναι αυτό για το μέλλον τους.

Όταν, μάλιστα, το θέμα έρχεται γύρω από την σεξουαλική διαπαιδαγώγησή των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Τα παιδιά αυτά δεν έχουν ιδέα για το πως είναι να έρχεσαι σε σεξουαλική επαφή με κάποιον και αν το οικογενειακό τους περιβάλλον δεν μπορεί να τους βοηθήσει, το internet φαντάζει ως η μόνη πηγή πληροφόρησης. 

Πώς και πότε θα βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά;

Πώς θα τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον;

Πώς θα αποτρέψουμε μελλοντικές ανεπιθύμητες καταστάσεις γύρω από ένα τόσο σημαντικό ζήτημα;

Πότε θα κάνουμε πράξη τα αυτονόητα και στη χώρα μας;

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα