yoga poses for better sex

Πώς η yoga μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική μας ζωή;

Στη yoga, λέμε ναι!

Στην έρευνά μου για τη σύνταξη του εν λόγω άρθρου έπεσα σε ένα άρθρο που μιλούσε για τις ασκήσεις Kengel και πρότεινε βαράκια για τον κόλπο της γυναίκας –για επιπλέον μυϊκή αντίσταση και ενδυνάμωση! Ναι, κι εγώ πόνεσα μόνο στη σκέψη του… Και διερωτώμαι, δεν μπορεί να γίνει πιο εύκολα και ευχάριστα η ενίσχυση της σεξουαλικής μου ζωής, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη σκέψη και πίεση;

Γιατί – αν δεν απατώμαι – η πολλή σκέψη, η πολυπλοκότητα και το στρες δε βοηθάνε ιδιαίτερα! Ευτυχώς, φυσικά και μπορεί!

Ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τη λίμπιντό μας είναι οι εξής:

-Ελλιπής σωματική δραστηριότητα

-Κακή ποιότητα ύπνου

-Μη ισορροπημένη διατροφή

-Χαμηλή αυτοπεποίθηση

-Μη υγιές βάρος

-Στρες

Τι θα έλεγες αν με έναν τρόπο μπορούσες να αντιμετωπίσεις δραστικά όλα τα παραπάνω;

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός πως οι παράγοντες αυτοί, ενώ συμβάλλουν στη μείωση της λίμπιντο, είναι αναστρέψιμοι. Έτσι, είναι στο χέρι μας να επαναφέρουμε την ερωτική μας ζωή στο επίπεδο που μας ικανοποιεί. 

Ως γνωστόν, ένα από τα σπουδαιότερα οφέλη της yoga (εντός κι εκτός κρεβατοκάμαρας) είναι η μείωση του στρες, το οποίο –  ανάμεσα σε αμέτρητες συνέπειες για τον οργανισμό –  είναι και η σημαντικότερη αιτία μείωσης της ερωτικής επιθυμίας. Η yoga, λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει και σε αυτό! 

Και πριν αρχίσεις να βάζεις με το νου σου περίπλοκες στάσεις βγαλμένες από το Κάμα Σούτρα (!), θα σε προλάβω λέγοντάς σου πως στην ουσία τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.

Σύμφωνα με τον σεξολόγο και δάσκαλο yoga από τη Νέα Υόρκη, Heather Simonson, ο συνδυασμός πνεύματος, σώματος και τεχνικών αναπνοών που λαμβάνει χώρα σε μία συνεδρία yoga μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να αναπτύξει ισχυρότερο δέσιμο με το σύντροφό του, καθώς αυτό το τρίπτυχο ενισχύει τόσο την ερωτική επαφή, όσο και την ανάπτυξη βαθύτερων και πιο συνειδητοποιημένων δεσμών. 

YOGA/ ESTELLA

Έτσι, λοιπόν, η yoga σε αυτή την περίπτωση συμβάλλει σε:

1. Βελτίωση της ευκαμψίας και της ελαστικότητας

Είναι γεγονός πως η yoga μπορεί να φαίνεται περίπλοκη και να θεωρείς πως θα τα καταφέρεις μόνο όταν δεθείς κόμπος, ωστόσο αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Ξεκινώντας την πρακτική σου, η εξέλιξη θα είναι ραγδαία καθώς το σώμα μέσα από την προοδευτικότητα και τη συνέπεια/επανάληψη της άσκησης έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται και να γίνεται πιο ελαστικό. Ίσως ήδη να γνωρίζεις πως το στρες τείνει να κάνει το σώμα μας σφιχτό και ανελαστικό, αντιπροσωπεύοντας με αυτόν τον τρόπο αυτό που φέρουμε «μέσα» μας.

2. Βελτίωση πνευματικής ευκαμψίας

Ο συντονισμός της κίνησης με την αναπνοή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αποδοχή του σώματός μας. Το εξερευνούμε, το μαθαίνουμε, συνειδητοποιούμε τα όριά του και αντιλαμβανόμαστε πλέον πότε τα ξεπερνάει. Πολλές, φορές έχουμε την τάση να κρίνουμε αυστηρά το σώμα μας, με αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε άνετα με αυτό.

Όταν κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας με στόχο την αυτοβελτίωσή μας, αυτό μας δημιουργεί ένα αίσθημα υπερηφάνειας και κατ’ επέκταση ικανοποίησης με όσα επιτυγχάνουμε. Δεν είναι τυχαίο που οι ψυχολόγοι προτρέπουν να επιδιώκουμε εμείς οι ίδιοι την ευτυχία μας, αντί να την αναζητάμε σε εξωγενείς παράγοντες.

Έτσι, η αυτοπεποίθηση χτίζεται με σταθερό ρυθμό και όταν αρχίσεις να εισπράττεις το οφέλη της, τόσο στην καθημερινότητά σου όσο και στην ερωτική σου ζωή, πλέον δεν θα υπάρχει γυρισμός!

Μάλιστα, εδώ θα συμπεριλάβω και την καλύτερη ποιότητα ύπνου, καθώς μέσα από τις τεχνικές αναπνοών και το διαλογισμό ο νους ηρεμεί, μειώνοντας τις αμέτρητες σκέψεις που τον απασχολούν την ώρα που πέφτουμε για ύπνο. Ελευθερία!

ΚΡΕΒΑΤΙ-ΞΑΠΛΩΝΩ

3. Ενδυνάμωση μυών λεκάνης-πυέλου 

Οι ασκήσεις Kegel σε συνδυασμό με τη yoga μπορούν να δημιουργήσουν έναν εκρηκτικό συνδυασμό στην ερωτική σου ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα του περιοδικού The Journal Of Sexual Medicine (health.harvard.edu), γυναίκες 22-55 ετών που παρακολούθησαν μαθήματα yoga για 12 εβδομάδες, βίωσαν βελτιωτικές αλλαγές ως προς τη σεξουαλική τους λειτουργία, όπως π.χ. την ερωτική επιθυμία, την ικανοποίηση, τη φυσική λίπανση του κόλπου, τον οργασμό και τον πόνο.

Αυτό συμβαίνει γιατί μέσα από τη yoga επιτυγχάνεται η βελτιστοποίηση της κινητικότητας των μυών των ισχίων, άρα και ελεύθερη κίνηση χωρίς «μάγκωμα» ή/και πόνους.

Για την ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους, ένας υγιής ασκούμενος αρκεί να κάνει την εξής άσκηση Kegel: Σύσφιξη των μυών της πυέλου με τέτοιο τρόπο που να θυμίζει τη διακοπή της ούρησης. Αυτό προτείνεται ακόμα και καθημερινά για 3-4 σετ των 10 αργών επαναλήψεων.

Εύχομαι όσα διάβασες, να σε βοηθήσουν να έχεις την ερωτική ζωή που επιθυμείς. Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη βοήθεια έρχεται από τη δουλειά που κάνουμε με τον εαυτό μας. Γι’ αυτό, όσο πιο ποιοτικά επιδιώκουμε να «μάθουμε» τον εαυτό μας, τόσο πιο ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα.

More like this