«Γειά σας, με λένε Σάντι και είμαι σεξιστής», έτσι ξεκινάει η ισπανική σειρά του Netflix με τίτλο: «Κυρίαρχα Αρσενικά (Alpha Males)».

Το ίδιο δηλώνουν ο Λουίς και ο Πέδρο αλλά ο Ραούλ, ο τέταρτος της παρέας, δεν μπορεί να το πει. Αρνείται να παραδεχτεί ότι είναι σεξιστής. Από το πρώτο επεισόδιο, οι τέσσερις μεσήλικες φίλοι στη Μαδρίτη μας κάνουν ξεκάθαρο ότι προσπαθούν να ανακαλύψουν εκ νεου την αρρενωπότητά τους και να επαναπροσδιορίσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τις σχέσεις τους με τους γύρω τους.

Στα “Κυρίαρχα Αρσενικά”, παρακολουθούμε τους τέσσερις φίλους, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με γυναικες πιο ενδυναμωμενές από ποτέ και ο καθένας τους προσπαθεί να προσαρμοστεί σε σε έναν κόσμο που αλλάζει, με τον δικό του τρόπο.

Μια απόλυση από την δουλειά, μια ανοιχτή σχέση, ένας γάμος χωρίς σεξ, ένα διαζευγμένος στον κόσμο του online dating, τέσσερις διαφορετικές αφετηρίες, τέσσερα διαφορετικά προβλήματα που καλείται ο καθένας τους να αντιμετωπίσει.

Όσο παρακολουθούμε τους τέσσερις φίλους να αναλαμβάνουν δράση, βλέπουμε να ξεπηδούν ζητήματα που αφορούν την ταυτότητά τους αλλά και συχνές παρανοήσεις γύρω το φεμινισμό και την πατριαρχία.

Οι άντρες δεν κλαίνε και άλλα έμφυλα στερεότυπα

Ο Πεδρο απολύεται αλλά στην σύντροφο του λέει ότι παραιτήθηκε, επειδή δεν θέλει να δείξει ευάλωτος και αδύναμος. Όταν τελικά εκείνη το μαθαίνει και προσφέρεται να τον στηρίξει οικονομικά, εκείνος απορρίπτει την πρότασή της. Ο Σάντι προσπαθεί να ξεπεράσει την πρώην γυναίκα του και δέχεται, ύστερα από πιέσεις της κόρης του, να δοκιμάσει να βγει ραντεβού μέσω tinder.

Ο Λουίς, έχει να κάνει 5 μήνες σεξ με τη γυναίκα του και παρ’ όλες τις προσπάθειες της, εκείνος δυσκολεύεται να βρει και πάλι όρεξη. Τέλος ο Ραούλ, βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα που δεν μπορεί να διαχειριστεί: Να δεχθεί την πρόταση της συντρόφου του για ανοιχτή σχέση ή να μην την δεχθεί και να χωρίσουν;

Μέσα από τους προσωπικούς προβληματισμούς και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι χαρακτήρες της σειράς, μπορούμε να παρατηρήσουμε συμπεριφορικά μοτίβα που συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Οι άντρες δυσκολεύονται να ανοιχτούν ακόμα και στους φίλους τους, αποφεύγουν την οικειότητα με άλλους άνδρες, φοβούμενοι μην χαρακτηριστούν “λιγότερο άνδρες” ή ομοφυλόφιλοι

Λιγότεροι από τους μισούς άνδρες αναφέρουν ότι είναι ικανοποιημένοι από τις φιλίες τους και μόνο περίπου 1 στους 5 δήλωσε ότι είχε λάβει συναισθηματική υποστήριξη από έναν φίλο την τελευταία εβδομάδα, σε σύγκριση με 4 στις 10 γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα του 2021 από το Survey Center on American Life.

O Paul Daley, πριν μερικούς μήνες είχε γράψει στο Guardian, σχετικά με την φιλία των ανδρών:

«Τα αγόρια της εποχής μου μεγάλωσαν για να ανταγωνίζονται το ένα το άλλο – και τον κόσμο. Η ανθεκτικότητα ήταν το παν. Συναισθήματα. Όλοι τα είχαμε φυσικά. Θαμμένα βαθιά μέσα μας. Φόβοι; Βάλε στοίχημα. Ήταν εκεί για να τους καταπιούμε. Να τους κατακτήσουμε. Αλλά σπάνια για να τους μοιραστούμε, εκτός εάν ήταν απειλητικοί για τη ζωή. Ήταν σπάνιο να μιλάμε για τέτοια πράγματα στο σχολείο ή στο σπίτι. Οι μάγκες της γενιάς μου μεγάλωσαν βλέποντας την ανδρική φιλία με πολύ πιο πρακτικό παρά συναισθηματικό τρόπο».

Κυρίαρχα Αρσενικά: Γιατί οι άντρες δυσκολεύονται με το φεμινισμό

«Ξαφνικά όλα είναι πατριαρχία, είμαστε ιός. Κηρύξατε (οι γυναίκες) τον πόλεμο στο χρωμόσωμα Ψ. Τώρα πρέπει να κλαίμε, να εκφραζόμαστε. Και μην αντικειμενοποιήσεις ποτέ γυναίκα. Γιατί το κάνουν μόνες τους». Αυτή είναι η οπτική του Πέδρο, την οποία εκφράζει όταν λογομαχεί με μία από τις δυναμικές γυναίκες της σειράς. Για τους τέσσερις φίλους, όπως και για πολλούς άνδρες στην πραγματικότητα, ο φεμινισμός είναι μια απειλή, είναι ένα κίνημα που θέλει να αποσταθεροποιήσει τους άνδρες. Να τους ευνουχίσει.

Πολύ συχνά, όταν μιλάω με άντρες φίλους μου, ακούω παρόμοιες πεποιθήσεις, οι οποίες συχνά έχουν διαμορφωθεί από κάτι που διάβασαν στο διαδίκτυο και δεν διασταύρωσαν ή από κάτι που άκουσαν να λέει κάποιος, κάποτε. Άλλες φορές, είναι απόρροια της αμυντικής θέσης που κρατάνε οι άνθρωποι όταν νιώθουν ότι τους επιτίθενται και πρέπει να απολογηθούν.

Όμως, πολλές φορές, οι πεποιθήσεις αυτές από τα “Κυρίαρχα Αρσενικάπροέρχονται από την αδυναμία αυτοκριτικής

Αυτό συμβαίνει λόγω της δυσκολίας που νιώθουν πολλοι άνθρωποι να παραδεχθούν ότι και οι ίδιοι συμβάλλουν στις ανισότητες και τη διαιώνιση του σεξισμού. Γιατί αν παραδεχθείς ότι και εσύ είσαι μέρος του προβλήματος, τότε θα βρεθείς στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να αλλάξεις, να επαναπροσδιορίσεις τον εαυτό σου για να γίνεις μέρος της λύσης.

Η πιο συχνή παρανόηση σχετικά με τις φεμινίστριες

Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις σχετικά με τις φεμινίστριες είναι πως είναι μίσανδρες και αυτό είναι πέρα για πέρα μη αληθές. Πώς μπορείς, όμως, να φτιάξεις έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον σεξισμό και τις έμφυλες διακρίσεις αν δεν μιλάς για τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, αλλά και τις συμπεριφορές του σήμερα που απειλούν οποιαδήποτε προσπάθεια προόδου;

Ναι, οι άντρες βρίσκονται πλέον συχνά αντιμέτωποι με τις πατριαρχικές αντιλήψεις που γαλουχήθηκαν από παιδιά, όπως και οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό τους. Δεν είναι εύκολο να ξε-μάθεις όσα μάθαινες για χρόνια, να ξεριζώσεις την πατριαρχία από όλες τις εκφάνσεις της ζωή σου και να αναθεωρήσεις συμπεριφορές που δικαιολογούσες για χρόνια. Αλλά είναι μια δουλειά που αξίζει να κάνεις, αν θέλεις να είσαι σύμμαχος στον αγώνα για την ισότητα.

Ένας κόσμος που αλλάζει

Η σειρά “Κυρίαρχα Αρσενικά”, μέσα στα κωμικοτραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται, προσφέρει γέλιο αλλά ταυτόχρονα αγγίζει επίκαιρα θέματα που καλούμαστε συχνά να έρθουμε αντιμέτωποι και στην πραγματικότητα. Αν κάτι μου άρεσε στη σειρά, είναι ότι παρόλο που ήθελε να σατιρίσει την τοξική αρρενωπότητα δεν το κάνει εις βαρος των τεσσάρων πρωταγωνιστών.

Οι τέσσερις φίλοι παρουσιάζονται ως φυσιολογικοί, καθημερινοί άνθρωποι, που έχουν τα θετικά τους, έχουν όμως και τις αδυναμίες τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με τα λαθη τους. Το ίδιο και οι γυναίκες της σειράς, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζονται ως τέλειες.

«Όλοι γεννιόμαστε με δύο πλευρές του εαυτού μας: Τη σκληρή πλευρά που είναι στωική και ανεξάρτητη και τη μαλακή που είναι ευάλωτη και αλληλεξαρτώμενη. Η σκληρή πλευρά έχει χαρακτηριστεί ως αρσενική και εγγενώς προτιμότερη, και η απαλή πλευρά έχει θεωρηθεί ως θηλυκή και λιγότερο καλή», δηλώνει η Niobe Way, συγγραφέας του: «Deep Secrets: Boys’ Friendships and the Crisis of Connection».

Στα 10 επεισόδια της σειράς βλέπουμε, τους τέσσερις φίλους, να προσπαθούν να εναρμονιστούν με τη σύγχρονη εποχή, να αρχίσουν να μιλάνε μεταξύ τους για τα σημαντικά και να προσπαθούν να απορρίψουν την πεποίθηση πως το να δείχνεις ευάλωτος είναι σημάδι αδυναμίας. Παράλληλα, μέσα από τις ιστορίες τους, γίνεται κατανοητό, ότι η αλλαγή συνήθως πάει χέρι-χέρι με την αυτοκριτική και πολλές φορές συνοδεύεται από θυσίες που κανείς δεν θέλει να κάνει.

Οι σύγχρονοι άνδρες, όπως και οι πρωταγωνιστές μας, καλούνται να ερθουν πρόσωπο με πρόσωπο με το σεξισμό και τα στερεότυπα και να τα καταρρίψουν. Ακόμα και αν δεν καταφέρουν να το κάνουν στον μέγιστο βαθμό, σίγουρα αξίζει να μπορούν να πουν ότι προσπάθησαν και ότι κάθε μέρα έχουν προοδεύσει λίγο παραπάνω από τη χθεσινή.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα