Αξίζει να αναφερθεί, ότι η  ΒΙΟ.ΜΕ. Βιομηχανική Μεταλλευτική, είναι ένα αυτοδιαχειριζόμενο συνεργατικό εργοστάσιο, το οποίο παράγει φυσικά και οικολογικά προϊόντα, ή για να το θέσουμε πιο απλά, είναι μία βιομηχανία στα χέρια των εργατών της.

Επί του πρακτέου, για τους πολλούς φαντάζει ουτοπικό, αλλά αποδεικνύει 10 χρόνια τώρα πως με σωστή συνεργασία, κοινό όραμα και γνώμονα την αποτίναξη της εκμετάλλευσης, πραγματώνονται ιδεολογίες οι οποίες καθιστούν τις εξουσιαστικές σχέσεις που διέπουν τον εργασιακό τομέα, αχρείαστες.

Ιστορικά, το εργοστάσιο άνηκε σε θυγατρική της  «Philkeram Johnson», το 1982, και κατασκεύαζε οικοδομικά υλικά, ενώ περίπου το 2010 καταγράφηκε καθυστέρηση της μισθοδοσίας. Το Μάιο του 2011, τέθηκε σε παύση η πληρωμή των εργατών. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η γενική συνέλευση των εργατών, αποφάσισε να διακοπεί κάθε είδους εργασία, ενώ το 2012 αποφασίζεται η ανάληψη ευθύνης του εργοστασίου από τους εργάτες. Από τότε ως και σήμερα, η ΒΙΟΜΕ παράγει καθαριστικά είδη σε προσιτές τιμές, χωρίς οικολογικό αποτύπωμα.

Αγώνας για τα κεκτημένα στη ΒΙΟΜΕ

Παρ’ όλο που επί χρόνια η ΒΙΟΜΕ παραμένει ένα εργατικό κεφάλαιο, το οποίο χαράζει τη δική του αυτόνομη ιστορία στην Ελλάδα, πριν κάποιους μήνες έγινε γνωστό πως, μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, το οικόπεδο της  «Philkeram» και οι εγκαταστάσεις, το μεγαλύτερο μέρος εκ των οποίων βρίσκεται το αυτοδιαχειριζόμενο κτίριο, πωλήθηκαν σε fund. Από τότε, εκπρόσωποι του κεφαλαίου προσπαθούν να οικειοποιηθούν τον χώρο. Πριν από 2 μέρες, μία νέα απόπειρα περίφραξης του χώρου σταμάτησε, καθώς βρήκε απέναντί της την αντίδραση εργαζομένων και αλληλέγγυων που περιφρουρούν το κατειλημμένο εργοστάσιο.

Ο υπεύθυνος του συνεργείου δήλωσε αδυναμία να προχωρήσει στην περίφραξη, ενώ αποχωρώντας οι εκπρόσωποι των funds συζήτησαν με τους εργαζόμενους και δήλωσαν πως δίνουν μία ημέρα διορία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτησή της η ΣΕ ΒΙΟΜΕ. Αστυνομία, δικηγόροι, εργολάβοι, συνεργείο, εκπρόσωποι του fund, προσπαθούν συντεταγμένα να «σπάσουν» τη συνεργατική ανθρώπινη αλυσίδα και πολεμάνε τα οχυρά πολιτών και εργατών, που αναιρούν στην πράξη τα θέσφατα οικονομικά, εργασιακά στερεότυπα.

Αυτό το αυτόνομα λειτουργικό οικοδόμημα, το οποίο προσφέρει αγαθά πέρα από το ρυπογόνο και διαφημιστικό μοτίβο των μεγάλων εταιρειών, κινδυνεύει να εκκενωθεί ώστε να εκμεταλλευτούν το χώρο μεγάλες εταιρείες για δικό τους όφελος.

Η κατάργηση της εκμετάλλευσης στην πράξη

Το εργοστάσιο της BIOME δεν είναι απλά μία θεωρία ελευθεριακής οπτικής της εργασίας. Περικλείει τις ιδέες ενός άλλου κόσμου πιο ανθρώπινου και απαρτίζεται από εργαζόμενους που αγωνίζονται να παραμείνουν ελεύθεροι από εργοδότες και γρανάζια υποδούλωσης.

Το βασικό τους αίτημα, όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα τους, είναι το «τα εργοστάσια και η διαχείριση του πλούτου, σε αυτούς που παράγουν». 

Με εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης παραγωγής, παλεύουν για την κατάργηση της εκμετάλλευσης άνθρωπου από άνθρωπο, με τις προτάσεις, τις πράξεις και τη συμμετοχή τους σε πολύμορφους αγώνες. Για το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια, στέκονται απέναντι στο κράτος και τις πολυεθνικές, παράγοντας οικολογικά προϊόντα, σεβόμενοι το περιβάλλον.

Η επιχείρηση κλεισίματος του εργοστασίου, είναι μία ιδεολογική ποινικοποίηση της διατήρησης της αυτοδιαχείρισης, εκτός των αποδεκτών προτύπων και ορίων της οικονομίας. Αυτής της εκμετάλλευσης και του ζόφου, της καταπάτησης δικαιωμάτων προς τους εργαζόμενους με σκοπό το κέρδος.

Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης της ΒΙΟΜΕ απευθύνει κάλεσμα για αντίσταση σε όσους θέλουν να επιβάλουν το νόμο του δυνατού. Πολίτες στέκονται στο πλάι των εργαζομένων που αποτελούν το γρανάζι που κυλά αντίστροφα σε ένα σύστημα που καλλιεργεί υποταγή. Περνάνε το μήνυμα της αυτονομίας, της αυτοδιαχείρισης – άγνωστες λέξεις στην πλειοψηφία – η οποία έχει ενσωματωθεί πλήρως στο καπιταλιστικό μοντέλο παραγωγής.

Λειτουργεί στην πράξη με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και ισότητα. Τα προϊόντα του πωλούνται σε πάρα πολλά σημεία στην Ελλάδα και ο κόσμος του αγώνα έχει αγκαλιάσει εδώ και χρόνια την προσπάθεια.

Το μέλλον του εργοστασίου στα χέρια των αγωνιζόμενων 

Η περίφραξη αποτρέπεται από εργαζόμενα και αλληλέγγυα άτομα που, ως τώρα, συγκεντρωμένοι περιφρουρούν το εργοστάσιο, ύστερα από το κάλεσμα του σωματείου εργαζόμενων και της ανοιχτής πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ.

Όπως δήλωσε ο Μάκης Αναγνώστου, εργαζόμενος της ΒΙΟ.ΜΕ:

«Εμείς καλέσαμε πάλι μία συνέλευση για να δούμε πώς μπορούμε να δεχτούμε αυτά που προτείνουν, αλλά σε καμία περίπτωση δε μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν ότι τα 12 χρόνια που παλεύουμε, έχουμε βάλει 5 αιτήματα, που αυτά τα αιτήματα ήταν τότε προς όλους, προς κράτος, προς αφεντικά, προς εξουσία. Δεν κάνουμε πίσω».

Από τη μία, αλληλεγγύη και ανθρωπιά από την άλλη, κράτος, αστυνομία και εταιρείες. Ο αγώνας σκληρός και οι απαντήσεις δίνονται μέσα από δράσεις, πορείες, συναυλίες και όσους πλαισιώνουν και στηρίζουν την εξέλιξη που έχει κατακτηθεί με προσπάθειες για όσα ανήκουν στο λαό. 

Η ΒΙΟΜΕ δίνει το παράδειγμα της εφικτής αλλαγής.


Πηγές:

https://www.facebook.com/infolibregr/posts/732456188896308?ref=embed_post

https://www.facebook.com/protbiometal/posts/714444097383437?ref=embed_post

Δήλωση Μάκη Αναγνώστου Σ.Ε. ΒΙΟΜΕ μετά την επιχείρηση  περίφραξης του κατειλημμένου εργοστασίου

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα