Το «βιβλίο VS σειρά» είναι αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο debate των αναγνωστών, με τη ζυγαριά των απόψεων να γέρνει κυρίως προς το βιβλίο.
Ίσως γιατί διαβάζοντας ένα βιβλίο, έχεις την ευκαιρία να πλάσεις τις δικές σου εικόνες στο μυαλό σχετικά με το πώς μπορεί να μοιάζουν οι ήρωες. Από την άλλη, στις σειρές συχνά οι προσδοκίες μας για όλα αυτά δεν πραγματοποιούνται σχεδόν ποτέ. Μένει να ανακαλύψουμε, λοιπόν, 4 σειρές που μεταφέρθηκαν στη μικρή οθόνη και δίχασαν τηλεθεατές και αναγνώστες.
You
Την ιστορία του βιβλίου αφηγείται ο Joe Goldberg, ένας υπάλληλος βιβλιοπωλείου – παθιασμένος με τη λογοτεχνία – που αναπτύσσει μια εμμονή με μια ανερχόμενη συγγραφέα ονόματι, Beck. Εκείνη, ανυποψίαστη για τον νεαρό άντρα που παρακολουθεί την πραγματική και ψηφιακή της ζωή, παλεύει με τους δικούς της δαίμονες. Όσο ο Joe στήνει θανατηφόρες παγίδες σε οποιονδήποτε φαίνεται να μπαίνει ανάμεσα σε εκείνον και τη νεαρή συγγραφέα, η Beck νιώθει πως έχει γνωρίσει τον αληθινό έρωτα στα μάτια του Joe.
Αν και η πρώτη σεζόν της ομώνυμης σειράς φαίνεται να ακολούθησε πιστά το βιβλίο, οι επόμενες σεζόν της σειράς απομακρύνθηκαν αρκετά από την κεντρική ιδέα του με συνεχόμενα plot twists και ανατροπές. Οι αλλαγές είναι ευδιάκριτες μόνο στους πιστούς αναγνώστες του βιβλίου και η τρομερή επιτυχία της σειράς οφείλεται ξεκάθαρα σε κάποιες από αυτές.
Η 4η σεζόν του «You» με πρωταγωνιστές τους: Penn Badgley και Tati Gabrielle, κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό και κατατάσσεται στο Top 10 των πιο δημοφιλών σειρών των τελευταίων ημερών του Netflix.
Οδός Πυγολαμπίδων
Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Kristin Hannah που κυκλοφόρησε το 2018, η επιτυχημένη σειρά του Netflix αποτελεί μια ωδή στη γυναικεία φιλία κάνοντας τη διαφορά σε μια εποχή που οι ρομαντικές σειρές πρωτοστατούν.
Η Τάλι είναι τολμηρή κι εξωστρεφής, ενώ η Κάθι ντροπαλή και συνεσταλμένη. Όταν η πρώτη μετακομίζει με τη μητέρα της – που είναι εξαρτημένη από τα ναρκωτικά – δίπλα στο σπίτι της Κάθι, σταδιακά αναπτύσσεται μια υπέροχη φιλία. Μοιράζονται τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, εφηβικές ανησυχίες, όνειρα και σχέδια για το μέλλον.
Το χρονοδιάγραμμα της ιστορίας στο βιβλίο φαίνεται να είναι γραμμικό, μιας και η συγγραφέας αφηγείται την ιστορία στο πέρασμα των 3 δεκαετιών από την αρχή. Αντιθέτως, στην ομότιτλη σειρά θα διαπιστώσει κανείς πως γίνονται συχνές εναλλαγές στο χρόνο, με αποκορύφωμα τη μόδα και την ποπ κουλτούρα των 70’s.
Πέρυσι, η σειρά κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση των δημοφιλέστερων προγραμμάτων της πλατφόρμας κερδίζοντας τις εντυπώσεις του κοινού. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 31 γλώσσες, ενώ έλαβε περισσότερες από 70.000 θετικές αξιολογήσεις στο Goodreads.
SPOILER ALERT: Μερικές από τις διαφορές που θα εντοπίσει κανείς συγκρίνοντας το βιβλίο με τη σειρά είναι, το διαζύγιο της Κέιτ και του Τζόνι, για το οποίο δεν γίνεται λόγος στο βιβλίο. Επιπλέον, η εγκυμοσύνη και ο γάμος της Τάλι υφίστανται μόνο στη σειρά. Αν και οι διαφορές είναι σημαντικές, φαίνεται πως η σειρά δημιούργησε μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας που συγκίνησε εξίσου το κοινό.
Το τέλος της 2ης σεζόν, τον Δεκέμβριο, φαίνεται να καθήλωσε το κοινό, γι’ αυτό και η παραγωγή έσπευσε να ανακοινώσει την τελευταία σεζόν της σειράς την Άνοιξη.
Ο Καστανάνθρωπος
Η τηλεοπτική μεταφορά της πιο εθιστικής crime ιστορίας των τελευταίων χρόνων φαίνεται πως δεν άργησε να γίνει η απόλυτη binge-watching σειρά του Netflix.
Η ιστορία ξεκινά με την ανακάλυψη της δολοφονίας μιας ολόκληρης οικογένειας σε μια απομονωμένη φάρμα το 1987. Περισσότερα από τριάντα χρόνια αργότερα, στη σημερινή Κοπεγχάγη, μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται δολοφονημένη σε μια παιδική χαρά με το ένα της χέρι να λείπει. Η υπόθεση έχει ανατεθεί στη ντετέκτιβ, Naia Thulin.
Με τον απρόθυμο νέο της σύντροφο, Mark Hess, παρατηρούν ένα μικροσκοπικό ειδώλιο από κάστανα να βρίσκεται δίπλα στο σώμα. Σύντομα, ανακαλύπτεται ένα μυστηριώδες στοιχείο – το δακτυλικό αποτύπωμα μιας αγνοούμενης κοπέλας, κόρης της πολιτικού Rosa Hartung, το οποίο θα συνεισφέρει σημαντικά στην επίλυση της υπόθεσης.
Με αφετηρία τις εθιστικές υποθέσεις του Harlan Coben, το Netflix ήρθε ξανά στο προσκήνιο με μια νέα σκανδιναβική σειρά που γεννήθηκε από τις σελίδες του Soren Sveistrup κι έμελλε να αγαπηθεί πολύ από το τηλεοπτικό κοινό. O «Καστανάνθρωπος» γυρίστηκε στην Κοπεγχάγη και αποτελείται από έξι επεισόδια των 50 λεπτών.
Παρόλο που αποτελεί μια βραδύκαυστη σειρά, που χτίζει σταδιακά και προσεκτικά το σασπενς, θα έλεγε κανείς πως το τηλεοπτικό προϊόν δίχασε το κοινό το οποίο δεν άργησε να το συγκρίνει με το ομώνυμο βιβλίο.
Αυτό που απογοήτευσε το μεγαλύτερο μέρος του κοινού είναι το cast και οι ερμηνείες, διότι δεν κατάφεραν να ξεδιπλώσουν τον γονικό πόνο και την απόγνωση με τον τρόπο που αποτυπώνονται στις σελίδες του βιβλίου.
13 γιατί
Αποτελεί πλέον μία από τις all time classic εφηβικές σειρές που εξακολουθούν έπειτα από αρκετά χρόνια να προβάλλονται με επιτυχία. Το «13 γιατί» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε βιβλίο το 2007 κι έκανε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο δέκα χρόνια αργότερα στο Netflix, σοκάροντας εκαντοντάδες χιλιάδες αναγνώστες και τηλεθεατές.
Αν και ο κορμός της ιστορίας είναι ο ίδιος, υπάρχουν κάποιες διαφορές του βιβλίου με τη σειρά που φαίνεται να έγιναν για να εξυπηρετήσουν κάποιους τηλεοπτικούς σκοπούς.
Στη σειρά, κάθε επεισόδιο ακολουθεί τον μονόλογο της Hannah μέσα από ηχογραφημένες κασέτες που η ίδια ηχογράφησε κι άφησε πίσω της, προτού αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή της.
SPOILER ALERT: Μία από τις διαφορές που θα εντοπίσει κανείς συγκρίνοντας το βιβλίο με τη σειρά είναι το γεγονός πως ο Clay, το αγόρι που η Hannah γνώρισε στο σινεμά, ακούει και τις 13 κασέτες σε ένα βράδυ στο βιβλίο. Εντούτοις, στη σειρά δίνει περισσότερο χρόνο στον εαυτό του να συνειδητοποιήσει τι πραγματικά έχει συμβεί.
Ακόμη, το 2007 που γράφτηκε το βιβλίο, αν και τα social media υπήρχαν, η διάδοση των κουτσομπολιών έτσι όπως αναφέρεται στο βιβλίο φαίνεται να έγινε με τον παραδοσιακό τρόπο κι όχι με την μοντέρνα cyberbullying εκδοχή της σειράς.
Αυτές είναι μερικές μόνο αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη σειρά για τις ανάγκες του έργου οι οποίες, ωστόσο, δεν επηρέασαν το κοινό, αφού η σειρά δεν άργησε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Μάλιστα, προκάλεσε εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με το bullying και χάρισε σημαντικά βραβεία στους συντελεστές της σειράς.