Μπορεί η ελληνική ραπ, να κυριαρχεί πάντα στο ρεπερτόριο των νέων γενιών, ωστόσο, φέτος γίνεται 30 ετών. Με αφορμή, λοιπόν, τα τριακοστά της γενέθλια, ήρθε η στιγμή να θυμηθούμε τις καλύτερες και τις χειρότερες στιγμές της.

Αν και για πολλούς αυτό το είδος μουσικής είναι συνυφασμένο με την βία, τα ναρκωτικά, τα όπλα και την υποτίμηση των γυναικών, υπάρχουν και καλλιτέχνες που έχουν αναδείξει καταστάσεις και βιώματα, τα οποία αποτελούν, πραγματικά, τροφή για σκέψη και ευκαιρία για ταύτιση.

Δεν ξέρεις τι θα πει ελληνικη ραπ, αν δεν έχεις καψουρευτεί με τα ερωτικά τραγούδια

Όταν σε είδα ξανά – Ταφ Λάθος

Αν δεν έχεις μελαγχολήσει με το κλασικό ερωτικό τραγούδι χωρισμού: «Όταν σε είδα ξανά» από Ταφ Λάθος, τότε δεν ξέρεις τι θα πει ποιοτικός χωρισμός. Η πλήρης ταύτιση περιγράφεται απόλυτα με το σχόλιο κάποιου ακροατή, κάτω από το τραγούδι στο Youtube:

«Παραδέξου το. Εισαι εδώ και ακούς αυτό το κομμάτι, εχοντας προηγούμενως βγει βόλτα με τους φίλους. Γυρισες σπίτι σου, πεταξες τη χαρούμενη μάσκα σου και απλά σκέφτεσαι το χωρισμό…»

Μπορεί να παλεύουμε με τους δαίμονες μέσα μας, ώστε να ξεπεράσουμε ένα χωρισμό και να λέμε ότι έχουμε προχωρήσει, αλλά το τραγούδι αυτό, που βγήκε το 2014, ήρθε να καλύψει όλες αυτές τις σκέψεις που έρχονται το βράδυ, όταν μένουμε μόνοι. Και αφήνω εδώ, αυτό το στίχο γεμάτο νόημα: «Όταν σε είδα ξανά, δε σου ‘πα γεια, γιατί το πρώτο είναι εύκολο, το δεύτερο πονά. Τ’ αφησα. Είπα άλλη φορά. Την νύχτα όμως μ’ έπνιγε. Ήσουν τόσο κοντά. Θέλω το χέρι σου να χάνεται στο δικό μου, θελω να μη σε νοιάζει το ψευδώνυμό μου. Θέλω να σου λεω ό,τι φοβάμαι και ό,τι νιώθω χωρίς να φοβάμαι οτι αύριο θα το πληρώσω».

Σε μερικούς μόνο στίχους και τραγούδια γεμάτα αλήθεια, ο ράπερ Iratus ενσάρκωνε συναισθήματα πάθους και έρωτα

Στο τραγούδι, «Όλο μου το είναι να είσαι», του 2017, ο Iratus, έδωσε φωνή στο παιδί μέσα μας που το μόνο που ζητά είναι έναν αγνό έρωτα, ο οποίος αποδέχεται και δέχεται κάθε φόβο, κάθε ανησυχία και ό,τι αρνητικό συναίσθημα έχει ο απέναντί μας.

Πέραν των ερωτικών τραγουδιών, οι καλύτερες στιγμές της ελληνικής ραπ ήρθαν από ράπερ που ήθελαν να εκφράσουν την αγανάκτηση και την οργή τους απέναντι στο κατεστημένο, με μια κοινωνία γεμάτη στερεότυπα, αλλά και ανθρώπους που δέχονται να συμβιβαστούν με τα πάντα.

Ένας από αυτούς είναι και ο Νέγρος του Μοριά

«Πότε θα δω μια άσπρη μέρα από εσένα, Ελλάδα»

«Αυτό το ραπ είν’ για τον κάθε Αφρικανό»

«Αλλά κι εσένα σε εκτιμώ και σ’ αγαπάω, Ελλάδα»

«Έχω χρυσό, διαμάντια γιατί είμαι Αφρικάνος»

«Μα τα νησιά και τους δικούς μου αγαπάω, Ελλάδα»

«Το ρυθμό, τό ‘χει ο Αφρικανός, μουσική, απ’ τον Αφρικανό»

«Εμπορεύματα με τον Αφρικανό, 1ος πολιτισμός απ’ τον Αφρικανό»

«Μα, με λες μαϊμού ή σοκολατένιο γιατί είμαι μαύρος»

Βέβαια, αυτές τις στιγμές υπερηφάνειας που μας χάρισαν αγανακτισμένοι ραπερς, σπίλωσαν κομμάτια επιφανειακά και ανούσια. Κομμάτια, τα οποία έγιναν τάση, γιατί πολύ απλά αναφέρονται σε βία, όπλα, ναρκωτικά και ένα άσωτο βίο, που, σύμφωνα με τους fans, σου προσφέρει, ένα κάποιο status.

Στίχοι που έγιναν viral, από το τραγούδι του Snik «GANGSTA»

«Mπαίνω μες το club κάνω diddy bop/12 μπουκάλια στο τραπέζι όλοι Milly Rock/κάθε καριόλα με γνωρίζει/σαν τον Kevin δύο τηλέφωνα, είμαι busy, busy».

Τους στίχους, όλο νόημα που διαβάσαμε πριν, διαδέχονται τώρα, φράσεις και λέξεις μπερδεμένες.

FY – Δεν είμαι κακός

«Όταν πίνω μπετώνω και χώνω/γι’ αυτό με φωνάζουν Μπετόβεν/όσο είμαι στο Άμστερνταμ κάτσε και πιες την μπουρούχα/δεν είμαι vegan μονίμως, όμως, τρώω μαρούλια σε ρούχα»

Δυστυχώς, στην προκειμένη περίπτωση, οι στίχοι, μιλούν από μόνοι τους. Ξεκάθαρη, casual αναπαραγωγή στερεοτύπων που διαχρονικά ταλανίζουν την κοινωνία μας.

Light – Mοsca

«Έχω 15 άκρες άμα θες»

«Πάντα 2-3K μες στην τσέπη»

«5 δολοφόνους μες στις επαφές μου»

«Αν τους στείλω, μες στο σπίτι σου θα έρθουν»

Εδώ, από πού να το πιάσεις; 

Ας εστιάσουμε στο ζήτημα των πληρωμένων δολοφόνων, μιας και ξεπερνάει τη γκρίζα ζώνη. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τέτοιου είδους κομμάτια θέλουν να προκαλούν, αλλά το θέμα είναι ότι διαμορφώνουν και συνειδήσεις, ειδικά των νέων παιδιών. 

Και δεν είναι καθόλου εντάξει να έχουμε πάρε-δώσε με σκοτεινούς τύπους που αφαιρούν εν μία νυκτί ανθρώπινες ζωές, έναντι τεράστιου χρηματικού αντιτίμου. 

Η ελληνική ραπ, είναι εδώ για να μείνει. Αναπόφευκτα, θα υπάρχουν τραγούδια που όχι μόνο θα ντροπιάζουν αυτό το είδος της μουσικής, αλλά θα γίνονται και τάση από το κοινό. Τουλάχιστον, γνωρίζουμε και τη θετική πλευρά της ραπ, τα τραγούδια της οποίας δίνουν φωνή σε όλα αυτά τα συναισθήματα που δεν καταφέραμε να εξωτερικευσουμε ποτέ.

Χρόνια πολλά λοιπόν ελληνική ραπ!

Και ευχή, όπως λέει και το τραγούδι: «Και όλοι να λένε, να ένας σοφός».

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα