Έχουν περάσει μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη διεξαγωγή του πιο λαμπερού event μόδας, του Met Gala 2022, το οποίο επέστρεψε τη Δευτέρα 2 Μαΐου στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης.

Με μια μακρά ιστορία στο να «σπάει» τον «κλασικό» κώδικα ενδυμασίας και να δημιουργεί iconic looks στο red carpet, το Met Gala αποτελεί χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μια γιορτή της μόδας όπου celebrities και influencers ανατρέπουν τα δεδομένα και μας χαρίζουν καινοτόμες εμφανίσεις. 

Μήπως, όμως, οι εκθαμβωτικές εμφανίσεις, οι λαμπερές τουαλέτες και τα θρυλικά κοστούμια είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος; Μήπως τα events που προβάλλονται τόσο στην αμερικανική όσο και στην ελληνική τηλεόραση, αντικατοπτρίζουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τις παθογένειες της σημερινής κοινωνίας; Στην προκειμένη περίπτωση, αναφέρομαι στον κακεντρεχή σχολιασμό των στιλιστικών επιλογών του κάθε ατόμου, και πιο συγκεκριμένα στον παρωχημένο διαχωρισμό «καλοντυμένες» VS «κακοντυμένες» celebrities ή σε σχόλια όπως «Πώς έχει ντυθεί έτσι;», «Τι είναι αυτό που φοράει;» και πάει λέγοντας. 

Σίγουρα, θα έχεις παρακολουθήσει στο παρελθόν εκπομπές ή θα έχεις διαβάσει άρθρα που σχολιάζουν για μέρες όλες τις λεπτομέρειες των λαμπερών events, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις λιγότερο ωραίες εμφανίσεις. Αδιαμφισβήτητα, θα έχεις πέσει πάνω σε τίτλους του στιλ «Οι πιο κακοντυμένες της βραδιάς των Oscars» ή «Οι πιο kitsch εμφανίσεις των Emmy» ή ακόμα «Οι πιο καλοντυμένες και κακοντυμένες Ελληνίδες της showbiz».

Φυσικά, πλέον αυτό το φαινόμενο τείνει να εξαλειφθεί, όμως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να απαλλαγούμε τελείως από την τάση μας να σχολιάζουμε και να κριτικάρουμε τα πάντα. 

Ο χώρος της μόδας αποτελεί τον πιο αληθινό τρόπο έκφρασης 

Σε μια εποχή απροσδόκητων αλλαγών, σε μια εποχή που τα πάντα γύρω μας αλλάζουν με φρενήρεις ρυθμούς, η υπέρογκη δύναμη της μόδας δεν αφήνει κανέναν αλώβητο στο πέρασμά της.

Άρρηκτα συνυφασμένη και ευαισθητοποιημένη με θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία, η μόδα έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να μας «αγκαλιάζει» και να απελευθερώνει την πιο δημιουργική πλευρά του εαυτού μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να βγούμε από το comfort zone μας και να αναπτυχθούμε. 

Η αξία της πηγαίνει πολύ πιο μακριά από τις «καλοντυμένες» και «κακοντυμένες» της βραδιάς. Μας δείχνει τον δρόμο για μια συμπεριληπτική κοινωνία, όπου η μοναδικότητα και η τόλμη αποτελούν τα βασικότερα θεμέλια. Μας εξηγεί με κάθε τρόπο ότι ο κάθε άνθρωπος που βρίσκεται πάνω στη γη έχει τη δική του διαφορετική προσέγγιση για ό,τι συμβαίνει γύρω του και αυτή την προσέγγιση έχει δικαίωμα να τη «φωνάζει» μέσα από το ντύσιμό του. Και αυτό είναι φανταστικό.

Ο κόσμος των media είναι η μικρογραφία της κοινωνίας 

Η κριτική, ο σχολιασμός και η κατάταξη των ανθρώπων αναλόγως με το πόσο ακριβό ή φθηνό, με το πόσο κοντό ή μακρύ, με το πόσο sexy ή προκλητικό είναι το ρούχο που φοράνε, δεν αποτελεί μόνο τη θλιβερή πραγματικότητα των media αλλά αντικατοπτρίζει και τις συμπεριφορές μας μέσα στην ίδια την κοινωνία.

Η ιδέα του fashion police που για πολλά χρόνια καταλάμβανε κεντρική θέση στις τηλεοπτικές εκπομπές, έχει αφήσει το στίγμα του σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Αυτή η φανταστική αστυνομική δύναμη που κριτίκαρε σε βαθμό προσβολής τις εμφανίσεις των celebrities, δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα. Ναι, έχει εξαλειφθεί σε μεγάλο ποσοστό, ωστόσο ακόμα και σήμερα, εν έτει 2022, ο αντίκτυπος της παραμένει μεγαλύτερος απ’ όσο θα έπρεπε

Εμείς, ως γνήσι@ Gen Zers μπορούμε να ξαναγράψουμε την ιστορία και να αφήσουμε πίσω μας το σκεπτικό του  «πώς είσαι ντυμέν@ έτσι». Ήρθε η στιγμή να ασπαστούμε τη νοοτροπία του «μπορείς να φοράς ό,τι θέλεις χωρίς να πρέπει να δέχεσαι την κριτική τρίτων για το ντύσιμο και την εμφάνισή σου».

Ήρθε η στιγμή να κάνουμε normalize τις εκκεντρικές εμφανίσεις, τις στιλιστικές επιλογές που πηγαίνουν αντίθετα από τους κανόνες και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που σέβεται το μοναδικό και το ιδιαίτερο, ακόμα και όταν δεν μπορεί να το καταλάβει. Και τέλος, ήρθε η στιγμή να γιορτάσουμε τη μόδα με τον τρόπο που της αξίζει, χωρίς εξαιρέσεις.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα