Απόλυση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο, νόμιμη απόλυση ορίζεται όταν ο εργοδότης είτε με προειδοποίηση, είτε με έκτακτη καταγγελία σύμβασης εργασίας (δηλαδή χωρίς προειδοποίηση), αποφασίζει να τερματίσει την εργασία ενός υπαλλήλου. Φυσικά και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να πληρούνται διάφορα κριτήρια, μεταξύ άλλων και η καταβολή αποζημίωσης. Επειδή, όμως, η Ελλάδα είναι κατ’ εξοχήν η χώρα που οι νόμοι της γράφονται και παραγράφονται σε ρυθμούς ταχύτερους του χορού κόνγκα, και το νόμιμο παραβιάζεται συχνότερα και από το κόκκινο φανάρι στην Πανεπιστημίου, βρήκαμε τους ασφαλέστερους τρόπους για να μην απολυθείς ποτέ ως Έλληνας εργαζόμενος

Ο μοντέρνος: Να γίνεις viral

Σάλος προκλήθηκε στα ελληνικά νοικοκυριά όταν έγινε γνωστό μέσα από την εφημερίδα OnTime ότι η viral υπάλληλος του «Σκορπιός είναι για σένα, ΠΑΜ», Μαρίνα Μπομπέτσι, απολύθηκε από το μαγαζί λόγω ζήλιας και φθόνου. «Δεν της άρεσε ότι ο κόσμος ερχόταν και με ζητούσε. Έλεγαν: “Πού είναι η μελαχρινή που λέει το ΠΑΜ;”. Ήθελε να καρπωθεί την επιτυχία εκείνη και το μαγαζί. Έβγαλε ζήλια, θεωρώ, και κακία», είπε η κα. Μπομπέτσι στην ίδια συνέντευξη. Φυσικά και μία τέτοια πράξη δεν θα μπορούσε να μείνει ατιμώρητη και μόλις λίγες ώρες αργότερα, μέσα από το Instagram της Σάσας Σταμάτη –δημοσιογράφου που έκανε την συνέντευξη– μάθαμε ότι οι δύο άσπονδες φίλες, ξαναέγιναν besties και η Μαρίνα Μπομπέτσι επαναπροσλήφθηκε στο Scorpios Music Bar, ποστάροντας φωτογραφίες αγάπης και φιλίας με την ιδιοκτήτρια. 

Ηθικό Δίδαγμα: Αν δεν θέλετε να απολυθείτε, γίνεται κολλητ@ με τ@ ιδιοκτήτ@, κάντε βιντεάκι που θα γίνει viral και μείνετε εκεί μέχρι οι δύο καρδιές σας να γίνουν μία. 

Ο αρχαιότερος: Μπάρμπας στη Κορώνη

Από τα χρόνια τα παλιά, η ασφαλέστερη λύση για να μπεις σε μια δουλειά και να μείνεις μέχρι τα βαθιά γεράματα, ήταν να υπάρχει σε διευθυντική θέση ένας αγαπημένος –στενός ή και μακρινός– συγγενής δικός σου, ή του θείου του μπατζανάκι του ξαδέρφου σου. Αυτομάτως τότε, γινόσουν ο υπάλληλος με τις χαμηλότερες πιθανότητες για να απολυθεί από την εταιρεία και ενίοτε και υπάλληλος της χρονιάς –με συνοπτικές διαδικασίες. Και επειδή αν υπάρχει ένα πράγμα που μας προσδιορίζει σαν Έλληνες είναι η πίστη μας στην παράδοση, ο τρόπος αυτός συνεχίζει μέχρι και σήμερα να εξασφαλίζει θέσεις αορίστου χρόνου σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα.

Ο απειλητικός: Κρατήστε το αφεντικό σας στο χέρι με αποδείξεις και ονόματα –δεν τον συνιστούμε

Αν μας έχουν διδάξει κάτι οι καθημερινές σειρές και τα δικαστικά δράματα, είναι ότι ακόμα και με την απειλή ενοχοποιητικών στοιχείων –είτε υπάρχουν, είτε όχι– η θέση σου και η εξέλιξή σου σε μια εταιρεία μπορεί να γίνει αιωνόβια. Βέβαια, επειδή η πραγματική ζωή απέχει –κάποιες φορές– από τη μυθοπλασία και οι πιθανότητες να γυρίσει μπούμερανγκ μια τέτοια πράξη είναι πολλές, θα συνιστούσαμε την διαπραγμάτευση ως καλύτερο και ασφαλέστερο μέσο από την «απειλή». Βέβαια, εξαρτάται πάντα αν η ενοχοποιητική πράξη του διευθυντή συντελούσε πταίσμα ή αδίκημα. Σε κάθε περίπτωση, μην το δοκιμάσετε.

Ο κινηματογραφικός: Να σε ερωτευτεί η κόρη του ιδιοκτήτη 

Μπορεί να έχουν περάσει 58 χρόνια από τότε που ο κ. Νικολαίδης (σ.σ. Δημήτρης Παπαμιχαήλ), επαναπροσλήφθηκε στην εταιρεία –και έγινε και διευθυντής– όταν η Λίζα, κόρη του ιδιοκτήτη, ξεκίνησε αντάρτικο για την επιστροφή του καλού της, εντούτοις το κολπάκι έπιασε και η ταινία έχει παραδειγματίσει πολύ κόσμο μέχρι και σήμερα. Και μπορεί η πράξη της Αλίκης να είναι λίγο ουτοπική, το να σε ερωτευτεί, όμως, η κόρη του ιδιοκτήτη, σου παρέχει μία κάποια ασφάλεια –ίσως και ζωής. Αν δε ακολουθήσει γάμος και οικογένεια, τότε σίγουρα οι πιθανότητες αυξάνονται κατά κόρον.

Σαφώς, έχουν υπάρξει περιπτώσεις στο παρελθόν που η εξ αγχιστείας συγγένεια δεν βοήθησε καθόλου και τελικά ο γάμος οδήγησε σε διαζύγιο. Κορώνα ή γράμματα;  

Ο ανασφαλής: Γίνε απαραίτητος

Ίσως σε μια άλλη χώρα ο τρόπος αυτός να δούλευε, ζούμε όμως στην χώρα που τα αφεντικά πιστεύουν ακράδαντα στο: «Ουδείς Αναντικατάστατος». Όπως και να ‘χει, όμως, μία προσπάθεια πάντα την αξίζει αυτός ο τρόπος. Κάν’ το όπως δεν το κάνει κανείς άλλος και ίσως πιάσει. 

Μπορεί οι προαναφερθέντες τρόποι να είναι τσεκαρισμένοι και δουλεμένοι ανά τους αιώνες, ωστόσο υπάρχει πάντα αυτός ο ένας ο διαφορετικός τρόπος που δεν τον έχει σκεφτεί ακόμα κανείς. Φυσικά, εάν το ζητούμενό σου είναι η απόλυση από την εταιρεία, τότε ένας είναι ο ασφαλέστερος τρόπος: ΖΗΤΑ ΑΥΞΗΣΗ. 

Γνωμούλα;
+1
1
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα