Καλά θα πάει και αυτό.

Τις τελευταίες ώρες, η είδηση ότι η Meta – η μαμά-εταιρεία πίσω από το Facebook και το Instagram – θα προσφέρει συνδρομές στις δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει φρενίτιδα στους χρήστες του διαδικτύου.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, βέβαια, δεν ευθύνονται οι ίδιοι, αλλά οι αμέτρητοι πομπώδεις τίτλοι, οι οποίοι υπαινίσσονται ότι όλοι οι λογαριασμοί θα καλούνται υποχρεωτικά να καταβάλλουν συνδρομή από το Νοέμβριο. Ναι, τα γνωστά clickbait.

Κι όμως, οι συνδρομές σε Facebook και Instagram είναι ένα ζήτημα ήσσονος σημασίας, ασχέτως αν ορισμένοι θέλουν να σπέρνουν τον πανικό.

Η στιγμή της μεγάλης αλήθειας

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Meta, από το Νοέμβριο θα διατίθενται προαιρετικές συνδρομητικές υπηρεσίες σε όλους τους χρήστες των δύο πασίγνωστων μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και στην Ελβετία. Ειδικότερα, όσοι επιλέξουν τις συνδρομές θα ενεργοποιήσουν αυτομάτως τη δυνατότητα χρήσης του Facebook και του Instagram χωρίς διαφημίσεις.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι το ύψος των συνδρομητικών υπηρεσιών διαμορφώνεται στα 9,99€ για χρήση των πλατφορμών μέσω του διαδικτύου και 12,99€ για όσους χρησιμοποιούν τις εφαρμογές αυτές από συσκευές Android και iOS. Εναλλακτικά, όσοι δεν επιθυμούν να προβούν στην αγορά κάποιας συνδρομής, θα δύνανται να διαθέτουν, διατηρήσουν ή να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται στοχευμένες διαφημίσεις βάσει των προσωπικών του δεδομένων.

Δεν ξύπνησε η Meta μια ωραία πρωία και το αποφάσισε αυτό

Μια τέτοια προσθήκη εύλογα δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τους παράγοντες που συντέλεσαν στην οριστική απόφαση. Παρ’ όλο που ενδέχεται να θεωρηθεί ότι η Meta επέλεξε να ακολουθήσει το συνδρομητικό μονοπάτι είναι, πιθανότατα, λόγω του ότι οι συνδρομές – YouTube Premium, Spotify κ.ά. – παρουσιάζουν διαρκώς αυξητικές τάσεις, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Κατά καιρούς, η Meta έχει δεχτεί πλήθος επικρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, νομοθέτες και δικαστήρια αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων όσων χρησιμοποιούν το Facebook και το Instagram για τους σκοπούς της στοχευμένης διαφήμισης. Αν μη τι άλλο, το καθεστώς απορρήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταστήσει όλο και πιο δύσκολη τη συλλογή στοιχείων για τις εταιρείες αυτές, αφού (δικαίως) δεν εγκρίνει τη χρήση τους χωρίς ρητή συγκατάθεση για το πώς θα χρησιμοποιηθούν εν συνεχεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Meta ανακοίνωσε επιπλέον ότι διακόπτονται προσωρινά όλες οι διαφημίσεις που προβάλλονται σε ανηλίκους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Ελβετίας από την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Όπως είναι λογικό, η εν λόγω παύση έρχεται εξαιτίας της νομικής αβεβαιότητας σχετικά με το πώς οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα των παιδιών στο διαδίκτυο. Κανονικά, θα έπρεπε να μην χρησιμοποιούνται γενικότερα τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών, αλλά τέλος πάντων.

Μπορούν οι συνδρομές σε Facebook και Instagram να «φρενάρουν» την εκτεταμένη χρήση των προσωπικών μας δεδομένων για διαφημιστικούς λόγους;

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι διαφημίσεις μέσω Facebook και Instagram αποτελούν σημαντικές πηγές εσόδων όχι μόνο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτά καθαυτά, αλλά κυρίως για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να επενδύσουν στις προωθητικές ενέργειες τέτοιου τύπου.

Εκτός αυτού, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό ολιστικά, οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους συχνά βρίσκουν ένα «διαφημιστικό αποκούμπι» στη Meta, ακριβώς επειδή οι προσφερόμενες διαφημιστικές υπηρεσίες έχουν πολύ ελκυστικό κόστος, καθώς επίσης και άμεσα αποτελέσματα, ακριβώς λόγω της στόχευσης με τη χρήση των προσωπικών δεδομένων.

Ωστόσο, όταν τα δεδομένα αυτά προσφέρονται χωρίς την πλήρη συγκατάθεση του εκάστοτε χρήστη και περνούν στα «ψιλά γράμματα», τότε πράγματι προκύπτει ζήτημα νομικής φύσεως, το οποίο δύσκολα θα επιλυθεί, επί της ουσίας, με την προσθήκη συνδρομητικών πακέτων.

Από την πλευρά των χρηστών δε, είναι αρκετά αβέβαιο και αμφίβολο πόσοι εξ αυτών θα έχουν τη δυνατότητα ή τη θέληση να δαπανούν 12,99€ το μήνα – ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που η μέση οικογένεια δυσκολεύεται να βγάλει τα προς το ζην – προκειμένου να διαφυλάξουν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Εν κατακλείδι, καταλήγουμε σε ορισμένες μικρές αντιφάσεις, οι οποίες άπτονται των αρμοδιοτήτων των νομικών υπηρεσιών και απαιτούν ουσιώδεις λύσεις.

Τι λέτε; Θα κάνουμε συνδρομή;

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
1
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα