Είναι γεγονός πως η κατανάλωση αλκοόλ είναι προσωπική επιλογή του κάθε ανθρώπου και πράγματι, η συνετή κατανάλωση μπορεί να είναι ωφέλιμη τόσο για την ψυχολογία, όσο και για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση δύο ποτηριών κόκκινου κρασιού εβδομαδιαία προσφέρουν στον οργανισμό πολυφαινόλες, πολύτιμα αντιοξειδωτικά μόρια που βρίσκονται στο δέρμα και τους σπόρους των σταφυλιών.

Ωστόσο, ο λόγος που προτείνει ένας διατροφολόγος την κατανάλωση δύο ποτηριών κόκκινου κρασιού είναι για την βελτιωμένη ψυχολογία, καθώς οι πολυφαινόλες μπορούν να προσληφθούν από τα φρούτα.

Τα υπόλοιπα είδη αλκοόλ, όπως το τζιν, η βότκα, το ουίσκι κ.ά., είναι κενές θερμίδες – ναι μεν προσφέρουν ενέργεια, αλλά κακής ποιότητας χωρίς κανένα θρεπτικό συστατικό. Και τώρα που είπα «ενέργεια»… η κύρια πηγή που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για τις ενεργειακές του ανάγκες είναι κατά βάση η γλυκόζη, η οποία αποσπάται μέσω της αποδόμησης των τροφών που καταναλώνει ο οργανισμός. 

Όταν, όμως, καταναλωθεί αλκοόλ, μετά από 6’ θα έχει φτάσει στον εγκέφαλο, ο οποίος το χρησιμοποιεί για ενέργεια επηρεάζοντας έτσι την ταχύτητα των σηματοδοτικών αλληλουχιών του οργανισμού, επιβραδύνοντας έτσι τις αντιδράσεις του. Αυτό συμβαίνει με τον ίδιο τρόπο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και έτσι – αντίθετα με τη δημοφιλή άποψη ότι το αλκοόλ είναι διεγερτικό – αποδεικνύεται ότι τελικά είναι κατασταλτικός παράγοντας.

Αφυδάτωση: Το αλκοόλ έχει διουρητική δράση, με αποτέλεσμα να προκύπτει αφυδάτωση και μειωμένη αθλητική επίδοση. Γι’ αυτό, προτείνεται η κατανάλωση αρκετού νερού τόσο την ίδια ημέρα, όσο και την επόμενη.

Αντοχή: Το αλκοόλ μειώνει την αερόβια ικανότητα και την αντοχή, με αποτέλεσμα να επέρχεται πολύ πιο γρήγορα η κόπωση για επιδόσεις που έχουν ήδη κατακτηθεί. Η αποκατάσταση των μυών και η πρωτεϊνοσύνθεση μετά την προπόνηση μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να υπάρχει η αίσθηση ότι το σώμα είναι σφιχτό και πιασμένο, ενώ παράλληλα καθυστερούν φυσιολογικές αντιδράσεις και του οργανισμού.

Ύπνος: Αντίθετα με την επικρατούσα άποψη ότι μετά την κατανάλωση αλκοόλ κοιμάσαι σαν πουλάκι, στην πραγματικότητα, ο ύπνος μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ούτε βαθύς, ούτε ξεκούραστος. 

Τοξίνες: Παρατηρείται επιπλέον εφίδρωση που προκύπτει στην προπόνηση μετά από μια μέρα κατά την οποία έγινε κατανάλωση «τσιμπημένης» ποσότητας αλκοόλ. Όλες αυτές οι τοξίνες αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω της ούρησης και του ιδρώτα, γι’αυτό μαζί με την ενυδάτωση, είναι πολύ σημαντική και η ικανοποιητική κίνηση την επόμενη ημέρα – είτε με περπάτημα, είτε με ελαφριά προπόνηση.

Επίδοση: Το αλκοόλ επηρεάζει το νευρικό σύστημα, οπότε είναι αναμενόμενο πως την επόμενη ημέρα στην προπόνηση παρατηρείται έλλειψη ισορροπίας, μειωμένος συντονισμός και χρόνος αντίδρασης, καθώς και δυσλειτουργική θερμορύθμιση.

Η επόμενη μέρα: Φυσικά, η διακαής επιθυμία της επόμενης ημέρας είναι τα λιπαρά φαγητά και το junk food, καθώς εκκρίνεται γαλανίνη, μια ορμόνη που διεγείρει την όρεξη και την αυξημένη πρόσληψη τροφής.

Έτσι, ελαχιστοποιείται η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που θα συνέβαλαν πράγματι στην αποδοτικότητα, τη λειτουργικότητα, αλλά και στο να νιώσει καλύτερα το εκάστοτε άτομο. 

@amanda.layser

Let’s chat alcohol & fitness 🥂 A few of my top tips to still include drinking in your life, while hitting your fitness / health goals 💪 #alcoholandweightloss #alcoholandfitness #skinnydrinks #cokeandrum #fitnessgoals #drinkingtips #healthjourney

♬ love nwantinti (ah ah ah) – CKay

Στην πραγματικότητα, το αλκοόλ δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό, οπότε καλό είναι να καταναλώνεται με σύνεση για την αποφυγή των συνεπειών τόσο την επόμενη ημέρα, όσο και στο μέλλον. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι προφανώς βλαπτική έως και καταστροφική. Ωστόσο, εάν ένας άνθρωπος δεν πείθεται να το διαχειριστεί, παρ’ όλο που γνωρίζει τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει, τότε η υπόθεση χρειάζεται λίγο περισσότερο ψάξιμο και καλό θα ήταν να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. 

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η υπερφαγία, η ασταμάτητη πολυλογία και η υπερβολικά αυξημένη σεξουαλική επιθυμία είναι οι πέντε ενδείξεις της στοματοποίησης των αναγκών μας λόγω καταπίεσης ή παλαιότερων τραυμάτων.

Αυτές οι περιπτώσεις χρήζουν αντιμετώπισης μαζί με έναν ειδικό, καθώς ένα απλό, φιλικό και άκακο: «Τι έγινε ρε αλκοόλα πάλι;!» μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα σε κάποιον που χρειάζεται υποστήριξη και δεν γνωρίζει πώς να τη ζητήσει.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα