Είτε αφορά το στρες της δουλειάς και τoν κοινωνικό περίγυρο, είτε τις προσωπικές μας σχέσεις, η αρνητική ενέργεια δεν είναι κάτι που μπορεί πάντα να αποφευχθεί.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Συνήθως, έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε στο αρνητικό. Μελέτες έχουν αποδείξει, μάλιστα, ότι δίνουμε περισσότερο βάρος στις αρνητικές εμπειρίες και στα αρνητικά ερεθίσματα απ’ ό,τι στα θετικά. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «προκατάληψη αρνητισμού ή μεροληψία αρνητισμού» (negativity bias).  Μια φορά κι έναν καιρό, η αρνητική προκατάληψη ήταν απαραίτητη για την επιβίωση του είδους μας, καθώς οι πρόγονοί μας ήταν σε συνεχόμενη επιφυλακή για την ανίχνευση αρνητικών ερεθισμάτων. Στις μέρες μας, ωστόσο, παρ’ όλο που δεν τρέχουμε πια να σωθούμε από πεινασμένους λύκους και αρκούδες, η αρνητική προκατάληψη τείνει να παραμένει στο προσκήνιο.

Αρνητισμός: Κάτι περισσότερο από ένα απλό buzz killer

Εκτός από τα δυσάρεστα συναισθήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όταν έχουμε αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές, ο αρνητισμός, αν παραμείνει ανεξέλεγκτος, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες, το οποίο έχει σημαντικό αντίκτυπο στο σώμα και, ενδεχομένως, στο DNA μας. Συγκεκριμένα, το χρόνιο στρες έχει τη δύναμη να αποσυντονίζει πλήρως το ανοσοποιητικό σύστημα, τον μεταβολισμό, το πεπτικό σύστημα και τις ορμόνες μας. Επιπλέον, οι μελέτες συνδέουν την ύπαρξη στρες με κοντύτερα τελομερή (τα προστατευτικά περιβλήματα που βρίσκονται στις άκρες του γενετικού κώδικα DNA) που ευθύνονται, μεταξύ, άλλων για τη γήρανση.

Τελειώσαμε νομίζεις; Κι όμως, έπεται συνέχεια!

Ο αρνητισμός επηρεάζει, επίσης, τις σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας. Αναρωτήσου το εξής: Με ποιον θα προτιμούσες να περάσεις ένα Σαββατοκύριακο;

Τη Μαρία που είναι αισιόδοξη, έχει πολύ χιούμορ και προσπαθεί να διασκεδάσει ακόμα κι αν βρέχει καταρρακτωδώς;

Ή με τον Γιώργο, τον γκρινιάρη που παραπονιέται συνεχώς για τον καιρό και τη μίζερη δουλειά του;

Αν μη τι άλλο, οι άνθρωποι με θετική ενέργεια μας ελκύουν όπως τα λουλούδια προσελκύουν τις μέλισσες – οπότε η απάντηση είναι εύλογη.

3 tips για να διαχειριστείς τον αρνητισμό

Τείνεις και εσύ να είσαι κατηφής, νευρικ@ και να ενδίδεις σε κάθε πράξη γύρω σου που έχει αρνητικό πρόσημο; Έχεις κουραστεί και θες επιτέλους να ελευθερώσεις το μυαλό σου από τις επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις; 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τέτοιου είδους καταστάσεις.

Μάθε να αναγνωρίζεις τα αρνητικά μοτίβα σκέψης σου

Αν δεν έχουμε επίγνωση των αρνητικών μας σκέψεων και συμπεριφορών, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτές. Ωστόσο, μόλις μάθουμε να αναγνωρίζουμε πότε βυθιζόμαστε σε αρνητικά μοτίβα σκέψης, τότε είναι που μπορούμε να ξεφύγουμε από τις συναισθηματικές αλυσίδες που μας κρατούν πίσω και να πάρουμε το τιμόνι στα χέρια μας.

Τα αρνητικά μοτίβα σκέψης δεν είναι, όμως, πάντα εύκολο να εντοπιστούν. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να παρατηρήσεις πώς βιώνεις τα αρνητικά συναισθήματα, δηλαδή τις σωματικές σου αντιδράσεις.

  • Πού νιώθεις πιο έντονα αυτές τις ενοχλήσεις;
  • Ποιες είναι οι ιδιότητες αυτών των αισθήσεων; (π.χ. ένταση, κίνηση…)
  • Πώς αλλάζουν οι αισθήσεις με την πάροδο του χρόνου;

Προσπάθησε τώρα να αναγνωρίσεις πότε και πώς εμφανίζονται αυτές οι αρνητικές σκέψεις. Είναι πιο εμφανείς μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, όταν είσαι πεινασμέν@ και κουρασμέν@, ή εμφανίζονται πιο συχνά τη Δευτέρα το πρωί; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πυροδοτεί τα αρνητικά σου συναισθήματα;

Μόλις αντιληφθείς τα μοτίβα των αρνητικών σου σκέψεων, μπορείς να αρχίσεις να λαμβάνεις μέτρα για τη διαχείρισή τους πριν σε κυριεύσουν.

@tenkun101

Listen to all but at the same time ignore also if someone trying to spread negativity #bepositive

♬ original sound – Ten kun 12

Αποδέξου τα αρνητικά σου συναισθήματα

Μην κατηγορείς τον εαυτό σου για τα αρνητικά σου συναισθήματα. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να τροφοδοτείς τον αρνητισμό ακόμη περισσότερο. Ακόμη, μην τα αποφεύγεις και μην αναζητάς εφήμερους τρόπους ανιμετώπισης,  όπως οι σειρές ή τα ψώνια. Αντ’ αυτού, αποδέξου τα και προσπάθησε να σκεφτείς τρόπους να αξιοποιήσεις τη δύναμή τους και να μετατρέψεις το αρνητικό που εισπράττεις, σε θετικό. Όταν αποδέχεσαι το συναίσθημα, αποστασιοποιείσαι από αυτό.

Επίλεξε το χιούμορ

Χαμογελώντας, υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι έχεις τη δύναμη να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου. Ακόμα κι αν το χαμόγελο σου δεν φαίνεται αυθεντικό, δοκίμασέ το. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science διαπίστωσε ότι ένα χαμόγελο, κατά τη διάρκεια αγχωτικών δραστηριοτήτων, οδήγησε σε μείωση των καρδιακών παλμών των συμμετεχόντων. Επιπλέον, προσπάθησε να επικεντρωθείς στη θετική οπτική. Γράψε 2-3 πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμέν@ και θυμήσου τα όταν αρχίζεις να σκέφτεσαι αρνητικά. 

@polskybukowsky

I’m done with negativity!!!😅😂🤣💯💯💯 #negativity #horse #funny

♬ original sound – Polsky Bukowsky

Ανοιχτά μυαλά, ανοιχτές πόρτες

Ο αρνητισμός είναι πιθανό ότι θα εισέλθει στη ζωή σου ξανά και ξανά. Μερικές φορές, κάποιος άλλος θα σου τον επιβάλλει. Άλλες πάλι, θα αντιληφθείς ότι ο αρνητισμός πηγάζει από μέσα σου. Αποδέξου την παρουσία της και δες τα πράγματα με ανοιχτό μυαλό. Δεν είναι πάντα εύκολο να βλέπουμε την θετική πλευρά σε κάθε περίπτωση, αλλά με λίγη εξάσκηση και επιμονή, everything is possible!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα