Το δευτεριάτικο άγχος αποτελεί γνωστό θέμα συζήτησης, το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις, συνοδεύεται από παράπονα, νεύρα και πίεση. Δεν είναι λίγα τα βράδια της Κυριακής που χώνουμε το κεφάλι μας κάτω από ένα μαξιλάρι και απαριθμούμε χίλιους δυο λόγους για να καταργηθούν διά παντός οι Δευτέρες. 

Οι πιεστικές προθεσμίες, οι ατελείωτες υποχρεώσεις και ο τεράστιος φόρτος εργασίας μπορούν, μόνο και μόνο ως σκέψεις, να λειτουργήσουν επικουρικά στο να γίνει «κόμπος» το στομάχι μας. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ ημών παθαίνουμε αλλεργία στη σκέψη μιας νέας, στρεσογόνας εβδομάδας, η Aishwarya Raj, κλινική ψυχολόγος και πρώην συνεργάτιδα του AIIMS, προτείνει 5 τρόπους για να δούμε τις Δευτέρες με… άλλο μάτι!

«Κλείνουμε το μάτι» στην πρωινή ρουτίνα

Κατά γενική ομολογία, η δόμηση μιας ρουτίνας για κάθε μέρα της εβδομάδας είναι πολύ χρήσιμη πρακτική, διότι, αν και στην αρχή μπορεί να φαίνεται βαρετή ή ακατόρθωτη, στην πορεία γίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να αποτελείται από περίπλοκα βήματα, ούτε απαραίτητα να χτυπιόμαστε στο γυμναστήριο με την τσίμπλα στο μάτι – respect σε όσους έχουν το κουράγιο να το κάνουν, βέβαια.

Αρκεί απλώς να ρυθμίσουμε το ξυπνητήρι μια ώρα πριν, να ξυπνήσουμε με την ησυχία μας, να κάνουμε το ντουζάκι μας, να περιποιηθούμε τον εαυτό μας και να απολαύσουμε έναν μοσχοβολιστό καφέ, υπό το φως της ημέρας. Έπειτα, μπορούμε να ετοιμαστούμε για τη δουλειά μας ή τις λοιπές υποχρεώσεις της ημέρας.

Δεν το λες και ανέφικτο αυτό το πλάνο.

Στον προγραμματισμό, λέμε «ΝΑΙ»

Σίγουρα, η καθημερινότητα είναι απρόβλεπτη και δεν μπορείς να υπολογίζεις πόση ώρα θα κολλήσεις στην κίνηση ή αν θα βρεις πάρκινγκ κοντά στο σπίτι. Εκτός αυτού, δεν αποκλείεται η ψυχοσύνθεση των συνεργατών και των εργοδοτών, ή ακόμα και του συντρόφου μας, να βρίσκονται στα Τάρταρα, μεταφέροντας, άμεσα ή έμμεσα, και σ’ εμάς αρνητικά vibes.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που μπορούν να προβλεφθούν ή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, αν υπάρξει η κατάλληλη οργάνωση. Γι’ αυτό, λοιπόν, μπορούμε να φτιάχνουμε μια λίστα με όλες τις υποχρεώσεις που χρειάζεται να τακτοποιήσουμε «από Δευτέρα», ώστε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χρόνο μας.

Κάπως έτσι, ενδεχομένως το ξύπνημα της Δευτέρας να περιλαμβάνει λιγότερο στρες.

Το φως της ημέρας, σκέτη ποίηση

Αφού ανοίξουμε τα μάτια και τεντωθούμε καλά-καλά, τότε το αμέσως επόμενο συστατικό που χρειαζόμαστε για να ξυπνήσουμε όμορφα, είναι λίγες αχτίδες του πρωινού ήλιου. Συνεπώς, αν αφιερώσουμε 5 λεπτά στην παρατήρηση των όσων συμβαίνουν στον έξω κόσμο, από το μπαλκόνι ή το παράθυρό μας, τότε αυτομάτως η διάθεσή μας θα παρουσιάσει αυξανόμενες τάσεις.

Ειδικά αν συνδυάσουμε την απόλαυση του πρωινού ήλιου με τον αγαπημένο μας καφέ, τότε θα έχουμε κάνει την κίνηση «ματ».

Ας επενδύσουμε στις ενδυματολογικές επιλογές

Το σύνηθες, ειδικά για όσους εξ ημών καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σ’ ένα απαιτητικό πρόγραμμα, είναι να φοράμε «ό,τι βρίσκουμε μπροστά μας» και να εκσφενδονιζόμαστε από τη μία υποχρέωση, στην άλλη. Αυτό, όμως, έχει άμεσο αντίκτυπο στη διάθεση και την ψυχοσύνθεσή μας. Γιατί, αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα ρούχα μας – ασχέτως της μόδας ή της γνώμης των άλλων – αν εμείς δεν αισθανόμαστε καλά με ό,τι φοράμε, αυτό είναι προβληματικό.

Αντιθέτως, αν επενδύσουμε ένα τεταρτάκι πριν κοιμηθούμε στο να σετάρουμε ένα στιλάτο και άνετο outfit, τότε αυτό θα μας δώσει μια μεγαλύτερη ώθηση.

Ας αξιοποιήσουμε ευχάριστα το διάλειμμα

Τα τακτικά διαλείμματα από την εργασία είναι επιτακτική ανάγκη, ειδικά αν μιλάμε για δουλειά γραφείου, όπου το πιάσιμο είναι αναμενόμενο. Τότε είναι που επιβάλλεται να κινούμαστε όσο το δυνατόν συχνότερα. Ως εκ τούτου, στο διάλειμμά μας, ας μην προσπαθήσουμε να καταναλώσουμε βιαστικά το κολατσιό μας για να επιστρέψουμε, όπως-όπως, στον αχανή φόρτο εργασίας. Αντ’ αυτού, μπορούμε να κάνουμε βόλτα σ’ ένα κοντινό πάρκο και να απολαύσουμε το φαγητό μας σ’ ένα παγκάκι.

Με αυτό τον τρόπο, κινούμαστε, «ξεμπλοκάρουμε» από το χώρο εργασίας, αισθανόμαστε ευχάριστα και εισπνέουμε καθαρό αέρα – όσο μπορούμε, δηλαδή, με τα καυσαέρια.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα