Τα τελευταία χρόνια, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανθίζει ολοένα και περισσότερο το στερεότυπο της «τέλειας» εικόνας. Ναι, αυτό με την αψεγάδιαστη επιδερμίδα, τις πλούσιες βλεφαρίδες και τα έντονα ζυγωματικά. Το παράδοξο δε, είναι ότι παντού βλέπουμε το hashtag #loveyourself την ίδια στιγμή που… δεν είσαι πια και πολύ «yourself» με τόσες παρεμβάσεις; Οπότε, τι να love;

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 30 εκ. χειρουργικές (και μη χειρουργικές επεμβάσεις) το 2021 – σημειώνοντας αύξηση 19,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Οι 5 πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις είναι:

Ρινοπλαστική

Βλεφαροπλαστική

Λίφτινγκ προσώπου

Αυξητική στήθους

Λιποαναρρόφηση

Κατά πόσο, όμως, τα χρειαζόμαστε όλα αυτά;

Γιατί παρουσιάζεται αύξηση στις αισθητικές επεμβάσεις;

Τα λανθασμένα πρότυπα και οι τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φέρουν, σε μεγάλο βαθμό, ευθύνη για τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που εξαπλώνονται γύρω από την «τέλεια εμφάνιση». Ωστόσο, το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό.

Πολύς χρόνος μπροστά στην οθόνη

Πριν από 10, πόσο μάλλον πριν από 25 χρόνια, σπάνια θα έβλεπες τον εαυτό σου σε φωτογραφίες. Εντούτοις, σήμερα, βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από χιλιάδες φωτογραφίες και αυτό, έχει ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό τυχόν «ατελειών» (aka χαρακτηριστικών που δεν εναρμονίζονται με τα τρέχοντα στερεότυπα ομορφιάς).

Αλλά με τη βοήθεια μερικών φίλτρων ή/και του Photoshop, μετατρέπουμε τις φωτογραφίες σε ιδανικές, χωρίς την παραμικρή ατέλεια. Σταδιακά, λοιπόν, η διαρκής έκθεση σε εξιδανικευμένες φωτογραφίες μας ωθεί μακριά από την πραγματικότητα. Κι όταν έρχεται η ώρα να κοιταχτούμε στον καθρέφτη, δεν μας αρέσει το είδωλό μας.

Εκτός αυτού, οι celebrities και οι influencers – που διαμορφώνουν τάσεις και άρα είναι πρότυπα – βοηθούν ιδιαίτερα στη διαιώνιση αυτής της φιλοσοφίας, μιας και διαφημίζουν διαρκώς μια ιδεατή εικόνα χωρίς ψεγάδια

Τι να την κάνεις τη φυσική ομορφιά;

Μεγαλύτερη αποδοχή

Ως γνωστόν, ορισμένα πρόσωπα (που λειτουργούν ως πρότυπα) αρέσκονται τις πρακτικές αυτοφροντίδας τους – ακόμα και αυτές που περιλαμβάνουν βελόνες και νυστέρια. Μάλιστα, συχνά επιλέγουν να δημοσιεύσουν φωτογραφίες «πριν και μετά», συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες views και likes.

Καλά πήγε (;) αυτό.

Χαμηλή αυτοπεποίθηση

Ο τελευταίος – και ίσως ο πιο σημαντικός – λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι ενθαρρύνονται να υποβληθούν σε κάποια αισθητική παρέμβαση έγκειται στην αυτοπεποίθηση και στο πόσο καλά νιώθει με το σώμα και το πρόσωπό του.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του 2019 από την RealSelf/Harris Poll, τα κορυφαία αναφερόμενα κίνητρα μεταξύ όσων έχουν κάνει ή σκέφτονται να κάνουν μια αισθητική παρέμβαση είναι «για να αισθανθούν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση/αυτοπεποίθηση». Ως γνωστόν, επικρατεί η αντίληψη πως η ευτυχία και η επιτυχία συνάδουν με την κοινώς αποδεκτή εμφάνιση – βάσει πάντα των προτύπων και των τάσεων. Διότι, μεταβάλλονται εν μία νυκτί – με ό,τι συνεπάγεται αυτό. 

Τελικά, κατά πόσο μας είναι απαραίτητες οι όποιες παρεμβάσεις;

Κι έπειτα, είναι η ίδια η κοινωνία που επιτάσει τον «σωστό» σωματότυπο και το «όμορφο» πρόσωπο; Μήπως χρειάζεται να εστιάσουμε περισσότερο στην ομορφιά της μοναδικότητας – με την οποία καλό θα ήταν να γαλουχηθούν οι επόμενες γενιές; 

Και λίγα tips για σβήσιμο

Στο ρεαλισμό, λέμε «ναι»

Όποιοι κι αν είναι οι στόχοι σου, είναι σημαντικό να υπάγονται σε κάποιο ρεαλιστικό πλαίσιο. Χρειάζεται πάντοτε να έχουμε κατά νου ότι η όποια επέμβαση συμβάλλει στη βελτίωση της εμφάνισής μας, αλλά δεν αποτελεί το «μαγικο» που θα επιλύσει μεγαλύτερα προβλήματα, όπως μια διαλυμένη σχέση ή έναν γάμο.

Και στην αξιοπιστία, λέμε «ναι» 

Πρέπει να πας σε κάποιον που μπορεί να σου πει: «Αυτό είναι το καλύτερο για σένα» – και όχι: «Αυτό είναι το καλύτερο για μένα». Υπάρχουν, δυστυχώς, πολλοί πλαστικοί χειρουργοί χωρίς αισθητικό κριτήριο, που δεν ενδιαφέρονται για το καλό του ασθενή, αλλά της τσέπης τους. 

Να είσαι συγκεκριμέν@ 

Μην υποθέτεις ότι @ χειρουργός σου θα γνωρίζει τι εννοείς με το «καλύτερο δέρμα» ή το «μεγαλύτερο στήθος». Κατανοώντας τι βλέπεις και τι ελπίζεις να βελτιώσεις, @ χειρουργός σου μπορεί να βρει μια διαδικασία που είναι ασφαλής, καθώς και μια που ανταποκρίνεται στους επιθυμητούς στόχους σου.

@dr.hirraalavi

Keep realistic expectations from Plastic Surgery. It can definitely transform you but can not change you into a completely different person #drhirraalavi #plasticsurgeon #deepikapadukone #learnontiktok #celebrity #celeb #celebrityplasticsurgery #fyp #foryoupage

♬ its just a cigarette and it cannot be that bad – Full Throttlers

Να ρωτήσεις τον εαυτό σου: «Γιατί;»

Και να είσαι ειλικρινής! Πρέπει να το κάνεις για σένα και μόνο για σένα. Το να κάνεις μια επέμβαση μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσεις ή να μοιάσεις σε κάποι@ν άλλ@, δεν θα σε κάνει ποτέ ευτυχισμέν@. Είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο να πηγαίνουν σε κλινικές πλαστικής χειρουργικής γυναίκες 25-40 ετών, δείχνοντας συγκεκριμένες εικόνες από influencers, επιδιώκοντας να αποκτήσουν μια ανάλογη εικόνα.

Ωστόσο, μια αισθητική επέμβαση ωφελεί μόνο όταν υλοποιείται με βάση τα δικά μας φυσικά χαρακτηριστικά και τη μεταξύ τους αρμονία. Αυτή την στιγμή, αντί για βελτίωση επικρατεί η κλωνοποίηση. Αν επιζητούμε διαρκώς σαρκώδη χείλη, fillers, lash lift, γαλλική μύτη κ.ά., τότε είναι θέμα χρόνου να χάσουμε την ταυτότητά μας και να μοιάζουμε όλες ίδιες.

Υπάρχει κάποιο νόημα να γίνει αυτό; Να γίνουμε σαν τυποποιημένα προϊόντα με barcode;

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα