Αναφορικά με το τελευταίο πρόβλημα, μια πολλά υποσχόμενη και πρωτότυπη λύση προτείνει η αεροπορική εταιρεία, Japan Airlines, για όσους ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Ιαπωνία και θέλουν να πάρουν μαζί τους στιλάτα ρούχα.

Τι να πάρω μαζί μου, ταξιδεύοντας στην Ιαπωνία; Απολύτως τίποτα!

Πρόκειται για μία δοκιμαστική υπηρεσία, με όνομα «Any Wear, Anywhere» του εθνικού αερομεταφορέα της Ιαπωνίας, μέσω της οποίας επιτρέπεται στους ταξιδιώτες να παραγγείλουν ρούχα της επιλογής τους. Κατόπιν, μπορούν να τα παραλάβουν στο ξενοδοχείο κατά την άφιξή τους και, μετά το πέρας της διαμονής τους, να τα επιστρέψουν, ώστε να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.  

Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή από τις 5 Ιουλίου του 2023 και θα λειτουργήσει δοκιμαστικά μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2024, με την Japan Airlines να ελπίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφού θα μειωθεί και το βάρος που μεταφέρουν τα αεροπλάνα της εταιρείας.

Αξίζει να αναφερθεί, επιπλέον, ότι περίπου 10 κιλά που εξοικονομούνται σε αποσκευές ισοδυναμούν με περίπου 7,5 κιλά που εξοικονομούνται σε εκπομπές ρύπων. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στη λειτουργία ενός σεσουάρ επί 10 λεπτά την ημέρα για 78 ημέρες.

Εν ολίγοις, πρόκειται για μια έξυπνη πρωτοβουλία και, αισίως, με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

@skiplagged

Would you try Japan Airlines’ “Any Wear, Anywhere” program? Let us know in the comments👕 #skiplagged #japanairlines #anywearanywhere #travelnews #airlinenews #traveltok

♬ original sound – Skiplagged | Travel hacks

Πώς επιλέγονται τα ρούχα;

Όσοι ταξιδιώτες επιλέξουν να αξιοποιήσουν την υπηρεσία «Any Wear, Anywhere», καλούνται να συνδεθούν στην ιστοσελίδα της και να επιλέξουν τα ρούχα που αρμόζουν καλύτερα στο στιλ, την εποχή που ταξιδεύουν και τον αριθμό των προϊόντων που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι τιμές τους κυμαίνονται μεταξύ των 31 και 45€ για ολόκληρη την περίοδο «ενοικίασης» των ρούχων.

Από πού προέρχονται τα ρούχα αυτά;

Εύλογα γεννάται το ερώτημα της προέλευσης των ρούχων, μιας και η εν λόγω υπηρεσία φαίνεται να προσφέρει ευελιξία σε πολύ λογικές τιμές.

Προσφέρει, ωστόσο, και ποιοτικά ενδύματα;

Στην πραγματικότητα, όλα τα προσφερόμενα ρούχα είναι είτε μεταχειρισμένα, είτε προέρχονται από στοκ καταστημάτων, αν και οι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες ανά ένδυμα – και αυτό είναι λίγο περίεργο.

Να μην ξέρεις τι επιλέγεις;

@narcitytoronto

Goodbye, suitcase 👋🏽 Japan Airlines is making travelling a little easier with a new clothing rental service. ‘Any wear, Anywhere’ has rental packages starting at $39 with a variety of options for all seasons. Clothes are picked up at your hotel and returned after use. #japanairlines #japan #travel #travelhack #cheaptravel

♬ Kpop Korean guitar(962076) – MATSU-BEAT

Τι ισχύει για τη μείωση βάρους σε συνάρτηση με τη μείωση των εκπομπών;

Αν μη τι άλλο, είναι ένας ανορθόδοξος, εκ πρώτης όψεως, τρόπος να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ενδύματα, αλλά αν το καλοσκεφτούμε μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη. Εκτός από το ότι η συγκεκριμένη εταιρεία υποστηρίζει πως η μείωση του βάρους, αποδεδειγμένα, συνεπάγεται εξοικονόμηση καυσίμων και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι λύσεις γύρω από το ζήτημα έχουν προβληματίσει εδώ και αρκετό καιρό πολλές αεροπορικές εταιρείες.

Μάλιστα, ένα ακραίο αλλά πραγματικό παράδειγμα είναι αυτό της Qantas. Όταν επανασχεδίασε τα σερβίτσια της για την πρώτη και την business θέση – ώστε να είναι μόλις 11% ελαφρύτερα – η εταιρεία ισχυρίζεται ότι άρχισε να εξοικονομεί 535 τόνους καυσίμων (!) ετησίως.

«Ναι» στην ανακύκλωση των ρούχων και στην κυκλική οικονομία

Μια ακόμη θετική εξέλιξη της υπηρεσίας αυτής είναι και η παροχή ρουχισμού, που έπειτα πλένεται για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου. Αν αποτινάξουμε τις στερεοτυπικές αντιλήψεις αναφορικά με τη χρήση των μεταχειρισμένων ρούχων, τότε θα αντιληφθούμε πως, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μία κυκλική οικονομία ενδυμάτων, τα οποία δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της γρήγορης μόδας, ούτε μας εξαναγκάζει να προβαίνουμε σε επιπλέον αγορές για κάθε μας ταξίδι.

Διότι, κακά τα ψέματα. Όλοι, όλες και όλα έχουμε μπει στο «τρυπάκι» να ανανεώσουμε τη γκαρνταρόμπα μας, μόνο και μόνο για να εναρμονιστούμε στιλιστικά με τον εκάστοτε προορισμό μας. Ενώ έτσι, αφενός, είμαστε σε θέση να επιλέγουμε τα ρούχα μας, διατηρώντας τις πινελιές του προσωπικού μας στιλ και αφετέρου, βάζουμε το λιθαράκι μας υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος σε δύο επίπεδα: Πρώτον, με τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και δεύτερον, με τη συμμετοχή μας σε μία φιλοσοφία, άμεσης ή έμμεσης, κυκλικής οικονομίας στη μόδα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα