«Σου κλέβουν τη ζωή και πας και τους ψηφίζεις. Κι ύστερα, από τον καναπέ σου κάθεσαι και τους βρίζεις».

Σοκαρισμένοι παρακολουθούσαμε χθες τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας να σκαρφαλώνουν με ταχύτατους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε σαρωτική νίκη της. Δεν υπήρξε καμία ανατροπή και καμία καμπή, ώστε να ανατραπεί αυτό που φοβόμασταν, αλλά ελπίζαμε να μην δούμε στο τέλος της ημέρας.

Εντούτοις, έπειτα από μια άκρως προβληματική τετραετία, με σκάνδαλα, σιδηροδρομικές τραγωδίες, αλαζονικές και ανεύθυνες συμπεριφορές, ατέλειωτα pass, απάνθρωποι πλειστηριασμοί, εξίσωση των πτυχίων των δραματικών σχολών με το απολυτήριο λυκείου, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά., επιλέξαμε το ίδιο συντηρητικό μονοπάτι. Το μείζον ερώτημα είναι, γιατί;

Φταίει ο φόβος των μνημονίων;

Μία από τις κεντρικές θέσεις του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ απέναντι στις προεκλογικές δηλώσεις-υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ότι το πρόγραμμα που υπόσχονται, θα οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία, με μαθηματική ακρίβεια.

Αν αναλογιστούμε το πόσο υπέφερε ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια, με τους μισθούς να βρίσκονται στα τάρταρα, τις τράπεζες να θέτουν αυστηρούς περιορισμούς, τη ρευστότητα να εξαφανίζεται, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο και τις θέσεις εργασίας να συρρικνώνονται ασφυκτικά, δεν αποκλείεται υπερίσχυσε ο φόβος για μια επανάληψη εκείνων των συνθηκών.

Και κατά συνέπεια, να ψήφισαν ναι μεν, με συντηρητικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα τη σταθερότητα που υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία. Διότι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχάσαμε τις παρακολουθήσεις και τα Τέμπη στις κάλπες. Είναι σχεδόν αδύνατον να μην γνωρίζουμε την τρέχουσα κατάσταση στους μισθούς, στο σύστημα υγείας και στην εκπαίδευση. Ούτε, βέβαια, θορυβώδεις δηλώσεις που προκάλεσαν συλλογικό πονοκέφαλο, όπως: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα με καταπληκτική ποιότητα ζωής» και «Λυπάμαι που εργαλειοποιείται η τραγωδία στα Τέμπη για προεκλογικούς λόγους».

Μήπως η ψήφος κατά παράδοση είναι αυτή που μας καταδικάζει;

Έτυχε να βρίσκομαι κάπου έξω χθες το μεσημέρι, ενώ είχαν ήδη ανοίξει οι κάλπες και σ’ ένα καφέ άκουσα την εξής συζήτηση μεταξύ δύο κυριών:

«Εμένα η μαμά μου θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία».

Εμφανώς μουδιασμένη, η άλλη κυρία τη ρωτάει: «Πώς και;»

«Ε, δεν είναι ότι γνωρίζει, ενημερώνεται ή παρακολουθεί. Απλώς, ψηφίζει παραδοσιακά Νέα Δημοκρατία και δε θέλω να την επηρεάσω».

Έλα, όμως, που η δική της ψήφος – από κοινού με πολλές άλλες ψήφους κατά παράδοση επηρεάζει άμεσα το μέλλον όλων μας. Είναι, οριακά, εγκληματική η ασυνείδητη ψήφος, επειδή πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες, ένα κόμμα με διαφορετικό Πρόεδρο μερίμνησε για το λαό. Χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο για κάθε πολίτη εκεί έξω, ότι αν θέλει ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο και για τα παιδιά του, τότε η ψήφος απαγορεύεται να αποτελεί (οικογενειακή) παράδοση.

Όχι όταν σκοτώνονται άνθρωποι στα τρένα για την προάσπιση των ιδιωτικών συμφερόντων, ούτε όταν βγάζουν τα funds διά της βίας ανάπηρους ανθρώπους από τα σπίτια τους, επειδή δεν ήταν συνεπείς στις δόσεις του δανείου. Αλίμονο αν συνέβαινε κάτι τέτοιο στο εξωτερικό. Αλλά, ας μην εθελοτυφλούμε. Εκεί υπάρχει ενσυναίσθηση, αίσθημα ευθύνης και ντροπής. Εδώ, είναι μόνο το συμφέρον πέρα και πάνω από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

https://www.youtube.com/watch?v=lEYo2hU6tuU&t=12s&pp=ygUqzrrOv8-FzrvOt8-CIM6xzr3OuM-Bz4nPgM65zr3OvyDOu86xzrjOv8-C

Κατηγορίες για αλλοίωση και λοιπά ευτράπελα – Μήπως, τελικά, ήταν ενορχηστρωμένη η νίκη της Νέας Δημοκρατίας;

Όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, δήλωσε πως εντοπίστηκε απόπειρα αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Ειδικότερα, ορισμένοι ψηφοφόροι έλαβαν SMS, το οποίο τους ζητούσε να τραβήξουν γραμμή στο όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου που συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, υποτίθεται λόγω του ότι τελευταία στιγμή, διαχώρισε τη θέση του από το κόμμα.

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση καθιστά ο ψηφοδέλτιο κατευθείαν άκυρο. Και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν υπήρξαν άνθρωποι εκεί έξω που επηρεάστηκαν από το μήνυμα αυτό και έπραξαν όπως τους ζητήθηκε.

Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφερθεί ότι η συμμετοχή το ελληνικού λάου στην κάλπη δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ψήφισε μόλις το 56,8%. Ένα ανησυχητικό γεγονός, με την έννοια ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ανατραπεί αν είχε υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα. Αλλά δεν ανετράπη. Ψήφισαν περίπου οι μισοί Έλληνες. Και ιδού τα αποτελέσματα.

Τι μας ξημερώνει;

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές που προηγήθηκαν, έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ο αριθμός των εδρών που λαμβάνουν οι συνδυασμοί εξαρτάται μόνο από το εθνικό ποσοστό τους, ενώ το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή παραμένει στο 3%.

Οι έδρες κάθε συνδυασμού προκύπτουν από το γινόμενο: «Εθνικό ποσοστό X συνολικός αριθμός εδρών» (στρογγυλοποιημένο στον προηγούμενο ακέραιο). Για παράδειγμα, ένας συνδυασμός στην Ελλάδα που θα λάμβανε 15% με αναγωγή στα έγκυρα (χωρίς λευκά και άκυρα), θα είχε 15/100×300=45 βουλευτές. Όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα*.

Επομένως, και σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Οι αταίριαστοι», αναμένεται να πάμε σε δεύτερες εκλογές χωρίς το σύστημα της απλής αναλογικής την 25η Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών αναμένεται να κοινοποιηθούν μέσα στη μέρα.

*(Πληροφορίες από το ethnos.gr)

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα