Αυτό που δεν μου αρέσει καθόλου με το τρέξιμο – πέρα από το ίδιο το τρέξιμο – είναι οι φίλοι μας… οι δρομείς! 

Ναι, το λέω και μπροστά τους, δεν ντρέπομαι: Είναι θεοπάλαβοι οι άνθρωποι! Πάντα έλεγα πως όλοι όσοι κάνουν crossfit, κολλάνε με το άθλημα γιατί είναι ανταγωνιστικό, με ένταση και skills υψηλού επιπέδου. Μετά, γνώρισα έναν δρομέα. Και μετά, έναν άλλον. Και μετά, μια δρομική ομάδα. Και σιγά-σιγά, κατάλαβα ότι είναι σπείρα.

Όπως αντιλήφθηκες, δεν πρόκειται για ένα άρθρο που θα εκθειάσει το τρέξιμο – εντάξει και εμείς ερωτευτήκαμε αθλήματα, δεν κάναμε κι έτσι! Ειδικός ρουχισμός, ενεργειακά ποτά, pace, συμμετοχή ακόμα και στον ημιμαραθώνιο της Κολοπετινίτσας…

Παιδιά, πάμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Τα οφέλη του τρεξίματος

Για πάρα πολλά χρόνια, ήταν ευρέως διαδεδομένη η άποψη πως το τρέξιμο αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας, μίας εκφυλιστικής πάθησης των αθρώσεων που παρατηρείται σε εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών αλλά όχι μόνο.

Οι σύγχρονες έρευνες που έχουν μελετήσει δεδομένα της τελευταίας εικοσαετίας δείχνουν πως το τρέξιμο όχι μόνο δεν αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας, αλλά στην πραγματικότητα οι δρομείς έχουν πιο υγιείς αρθρώσεις από ανθρώπους που δεν ασκούνται τακτικά. 

Και αναφέρω αυτό το γεγονός, επειδή έχω παρατηρήσει πως η υγεία των αρθρώσεων αποτελεί ανησυχία αρκετών ανθρώπων που υποθέτουν πως το τρέξιμο θα κάνει κακό στα γόνατά τους.

Άλλα ορισμένα οφέλη που προσφέρει το τρέξιμο είναι τα εξής:

  • Αύξηση αντοχής
  • Βελτίωση φυσικής κατάστασης και καλής υγείας
  • Ενίσχυση του μυϊκού συστήματος
  • Βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας – μην ξεχνάς πως η καρδιά μας είναι μυς
  • Βελτίωση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας
  • Runner’s high

Γνώριζες ότι…

Για πάρα πολλά χρόνια, η λεγόμενη ευφορία του δρομέα (runner’s high) έχει αποδοθεί στις ενδορφίνες

Ωστόσο, οι επιστήμονες αμφισβητούν εδώ και καιρό το ρόλο των ενδορφινών στην ευφορία του δρομέα, εν μέρει επειδή οι ενδορφίνες δεν μπορούν να περάσουν στον εγκέφαλο μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, ο οποίος τον προστατεύει από τοξίνες και παθογόνα

Αντίθετα, πιστεύεται έντονα πως ο κύριος μοχλός για τις ευεργετικές επιδράσεις του τρεξίματος στην ψυχική υγεία και τη διάθεση είναι τα ενδοκανναβινοειδή.

Το «ενδό» δείχνει πως έχουμε να κάνουμε με φυσικές ουσίες που εκκρίνει ο οργανισμός και όχι με φυτικά ή εργαστηριακά παράγωγα – και φυσικά δεν έρχονται πακέτο με τη διανοητική μείωση που προκαλεί το κάπνισμα κάνναβης.

Σημεία προσοχής:

  • Το τρέξιμο μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές ανισορροπίες, καθώς δυναμώνει κυρίως το κάτω μέρος του σώματος.
  • Το λάθος παπούτσι ή/και η λάθος τεχνική ενδέχεται να οδηγήσουν σε τραυματισμούς.
  • Το υπερβολικό τρέξιμό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καρδιά.

Τελικά, να τρέξω ή όχι; Με μπέρδεψες!

Ξέρεις κάτι; Συνειδητοποίησα ότι δεν έχω θέμα με το τρέξιμο τελικά. Ok, μπορεί να το βρίσκω λίγο βαρετό για τα γούστα μου αλλά αυτό μπορώ να το αντέξω! Αυτό που δεν μπορώ να αντέξω είναι η έλλειψη ενημέρωσης πολλών δρομέων.

Μου πας και μου τρέχεις σε μαραθωνίους και ημιμαρωθωνίους με διαφορά 2 εβδομάδων. Το σώμα μπορεί να προετοιμαστεί για 2-3 απαιτητικούς αγώνες μέσα σε ένα έτος και εσύ δηλώνεις συμμετοχή σε 5-6 αγώνες ετησίως.

Αντιλαμβάνομαι τι ισορροπία φέρνουν στην ψυχή σου αυτές οι νίκες – ειδικά σε μία καθημερινότητα όπου όλοι κρινόμαστε συνεχώς, οι νίκες γίνονται ανάγκη. Αλλά με αυτό τον τρόπο διακινδυνεύεις να τραυματιστείς και, κατ’ επέκταση, να απέχεις ή να αναγκαστείς να διακόψεις το τρέξιμο.

Και δεν το θες αυτό, γιατί αγαπάς το τρέξιμο. Αν θέλεις mindset αθλητή, θα χρειαστεί να σε φροντίζεις περισσότερο. Και ναι, δεν κατάλαβα γιατί το τρέξιμο να μη θέλει ζέσταμα;! Φυσικά και θέλει!

Πράγματι, το τρέξιμο μπορεί να γίνει τρομερά ενδιαφέρον, όμως  για να το εντάξεις στη ζωή σου με υγιή τρόπο, θα χρειαστεί να το συνδυάσεις με προπόνηση ενδυνάμωσης τόσο του κορμού και των χεριών, όσο και των ποδιών/γλουτών.

Είναι απαραίτητα και τα δύο, όχι μόνο επειδή συμβάλλουν σε καλύτερες δρομικές επιδόσεις, αλλά και επειδή οι μύες πρέπει να δουλεύουν σε όλο το εύρος κίνησης, ενώ το τρέξιμο γυμνάζει σε μικρό εύρος κίνησης τους μυες και τις αρθρώσεις.

Η προσωπική μου άποψη είναι να ψαχτείς, να διαβάσεις και να συμβουλευτείς έναν ειδικό που θα σου φτιάχνει πρόγραμμα (έστω στην αρχή) για να μάθεις να προετοιμάζεις το σώμα πριν από κάθε προπόνηση – αλλά και να κάνεις καλή αποκατάσταση μετά.

Επίσης, θα χρειαστείς λίγη βοήθεια για να μάθεις να ανεβάζεις ένταση ή διάρκεια προοδευτικά χωρίς υπερβολές από προπόνηση σε προπόνηση. Υπάρχουν και running apps που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό.

@jdrunsfar

3 running tips for beginners I wish I knew when I started running #running #run #runner #runtok

♬ Love You So – The King Khan & BBQ Show

Και φυσικά, το τι προπόνηση θα κάνεις εξαρτάται από τον προπονητικό σου στόχο. Αδυνάτισμα; Φυσική κατάσταση; Διαχείριση του στρες; Το τρέξιμο βοηθάει πάντα και παντού, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία – και το κατάλληλο παπούτσι που θα απορροφά τους κραδασμούς. 

Το τρέξιμο είναι για όλους! Αντενδείκνυται μόνο όταν υπάρχει τραυματισμός ή καρδιοπάθεια, όπου απαιτείται συνεννόηση με τον ιατρό για οποιοδήποτε είδος άσκησης. 

Απολαύστε υπεύθυνα, λοιπόν!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα