Αλήθεια, εσύ για ποιον λόγο γυμνάζεσαι;

Είμαι σίγουρη πως αν ρωτήσω τον κάθε ένα προσωπικά, θα ακούσω πολλούς ξεχωριστούς λόγους που οδήγησαν τους περισσότερους από εμάς στην άσκηση. Είτε για λόγους καλής υγείας και αποβολή του στρες, είτε για καλύτερη στάση σώματος και φυσική κατάσταση, είτε για τη βελτίωση των αθλητικών μας επιδόσεων, όλοι μας έχουμε το δικό μας μοναδικό λόγο.

Πού το πάω άραγε;!

Δυο εβδομάδες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα παρατήρησα πως το inbox μου είχε πάρει φωτιά με δυο συγκεκριμένες ερωτήσεις. Η μία ήταν αν θα έλειπα το Πάσχα και η άλλη αν θα κάναμε προπονήσεις ή θα διακόπταμε για τις ημέρες του Πάσχα – προφανώς και η πρώτη ερώτηση θα οδηγούσε στη δεύτερη.

Για ένα άλλο πράγμα που είμαι επίσης αρκετά σίγουρη, είναι το γεγονός ότι είμαστε όλοι μας κουρασμένοι! Δεν μπορεί να είναι ιδέα μου, το ακούω από τους γύρω μου συνεχώς και η αλήθεια είναι πως το έχω νιώσει κι εγώ η ίδια αρκετά έντονα.

Η ξεκούραση συμβάλλει στη μείωση του στρες τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική μας ζωή. Η δρομολόγηση κάποιων ημερών αποχής από οτιδήποτε προκαλεί στρες – συμπεριλαμβανομένης της άσκησης – είναι ευεργετική για την υγεία μας, καθώς βοηθάει στην αποφυγή του burnout.

Παράλληλα, μας επιτρέπει να διατηρούμε μια υγιή ισορροπία ανάμεσα στην προπόνηση, τις καλές επιδόσεις, τη μακροζωία και την ξεκούραση.

Πάμε να δούμε γιατί τα REST days είναι σημαντικά.

R for Recovery (Αποκατάσταση)

Ίσως θυμάσαι από προηγούμενο άρθρο, πως το μυϊκό σύστημα φθείρεται κατά τη διάρκεια της προπόνησης, καθώς ένα πολύ μικρό ποσοστό μυϊκών ινών σπάει. Κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης που ακολουθεί, πραγματοποιείται αποκατάσταση του μυϊκού συστήματος. Εδώ, τα εργαλεία μας είναι οι διατάσεις, η αθλητική μάλαξη, αρκετές ώρες ύπνου, κ.ά. 

Συνεπώς, είτε είσαι αθλητής που προετοιμάζεται για αγώνες είτε είσαι αθλούμενος που δίνει τις δικές του μάχες της καθημερινότητας, η προσέγγιση λίγο-πολύ είναι η ίδια, αφού το burnout δεν κάνει διακρίσεις. Για αποφυγή, λοιπόν, πιθανών τραυματισμών αλλά και της κατάρρευσης του ανοσοποιητικού σου, θέσε υψηλές προδιαγραφές αποκατάστασης για να μπορεί πάντα το σώμα σου να επιστρέφει δριμύτερο!

https://www.tiktok.com/@paoesprza/video/7140019052206099758?q=relax%20day&t=1680680005521

E for Eat Well (Ποιοτικό Φαγητό)

Ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο ενεργοποιούνται οι ορμόνες του στρες – είτε επειδή πάνε κι έρχονται τα deadlines, είτε επειδή φτάνει 20 του μήνα και αναρωτιέσαι πού πήγε ο μισθός, είτε επειδή προπονείσαι 5 φορές την εβδομάδα – το στρες παραμένει στρες σε κάθε περίπτωση.

Γι’ αυτό, επένδυσε σε μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά. Ειδικά οι πρωτεΐνες είναι πρωτευούσης σημασίας, όπως ετυμολογικά δηλώνει και η ίδια η λέξη. 

Θα σου πω απλά πως από τις πρωτεΐνες παράγεται το DNA μας καθώς και τα ένζυμα που καταλύουν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας, ενώ ταυτόχρονα θα τις συναντήσουμε και σε όλες τις κυτταρικές μεμβράνες του σώματός μας και έχουν το ρόλο του καθοδηγητή στις λειτουργίες που επιτελούνται σε κάααθε κύτταρό μας.

Σκέψου ότι υπάρχει ένζυμο που λύνει τους κόμπους του DNA! Τρελό; Δεν μπορώ που το σώμα μας είναι τόσο εξυπνό. Δεν μπορώ!

S for Sleep (Ύπνος)

Σχετικά με τη διαχείριση του ύπνου, θα σου πω πως είναι το σημαντικότερο και αποδοτικότερο εφόδιό σου στην ξεκούραση ιδιαίτερα σε μία στρεσογόνα καθημερινότητα. Είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός ανακάμπτει πλήρως. Αν δεν ξεκουραστείς πολύ καλά μία ή δύο μέρες, είναι προφανές πως δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες επιπτώσεις. 

Ωστόσο, όταν προσπαθούμε να επιβιώσουμε με 5-6 ώρες ύπνου καθημερινά, κάποια στιγμή το σώμα θα είναι πολύ κουρασμένο και βαρύ σαν να έχει υπερπροπονηθεί, θα πέσουν δραματικά οι επιδόσεις και οι αντοχές, το μυαλό «θολώνει» και άλλα πολλά – καπάκια «χτυπάει» και την ψυχολογία σου, δεν θα περιοριστεί στο σώμα μόνο. Honestly, είναι το πιο δύσκολο κομμάτι μου. 

Σκέψου ότι, ανά περιόδους, αλλάζω το είδος της γυμναστικής που κάνω εγώ η ίδια. Π.χ. το τελευταίο 6μηνο δεν μπορώ να υποστηρίξω το Crossfit ή τα ολυμπιακά βάρη, καθώς δεν μπορώ να κοιμάμαι 8 ώρες την ημέρα, λόγω ιδιαίτερα έντονης καθημερινότητας. Οπότε, επιλέγω πιλάτες ή/και cycling που χρειάζονται λιγότερο χρόνο αποκατάστασης και ξεκούρασης. Αρκεί να κινούμαι με κάποιον τρόπο!

T for Time off (Κοιτάω το ταβάνι)

Εδώ ήθελα να καταλήξω από την αρχή! Αρχικά, τι πράγμα είναι αυτό που πολλοί κάθονται να ξεκουραστούν και νιώθουν τύψεις για αυτό; Σίγουρα έχει τύχει να κάνεις υπερωρίες στην εργασία σου για να μη νομίζουν πως δεν έχεις πολλή δουλειά αν σχολάσεις στην ώρα σου ή να κάνεις προπόνηση με 3 ώρες ύπνου ή να καθαρίζεις το σπίτι όλη μέρα στο ρεπό σου. 

Ε, δεν πάει έτσι, παιδιά. Ο εθισμός μας σε στρεσογόνες καταστάσεις που μας κάνουν να φαινόμαστε παραγωγικοί, δημιουργικοί και χρήσιμοι (στους άλλους;!) είναι εξαιρετικά επιβλαβής για την ψυχική και τη σωματική υγεία. Ξεκουράσου!

@laurenohunter

My favorite lazy girl exercise 🤪

♬ someone new – ★SPED UP AUDIOS

Αν θες το σώμα σου να είναι για πάντα σύμμαχός σου, η πιο χρήσιμη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι να το σέβεσαι πρώτα από όλους εσύ! 

Λοιπόν, τώρα το Πάσχα προσπάθησε να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου, ώστε να χαλαρώσεις και να κάνεις ό,τι θα φέρει γαλήνη στο μυαλό σου. Αν επιλέξεις να σκιπάρεις και 2-3 προπονήσεις, καλά θα κάνεις, καθώς η επαναφορά σου μετά από ένα μικρό κενό θα είναι άμεση. Επιπλέον, θα γυρίσεις στη ζωή και τις προπονήσεις ΑΛΛΟΣ άνθρωπος. Εγγύηση!

Και ξέρεις τι; Αν το κάνεις, θα πειστείς. Χωρίς να το δοκιμάσεις το μόνο που θα λες στον εαυτό σου θα είναι «Ναι, ναι, ωραία μας τα λες Καργάκου αλλά πνίγομαι, δεν προλαβαίνω να ξεκουραστώ».

Καλή Ανάσταση να έχουμε!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα