Ώρα να καταρρίψουμε μερικά στερεότυπα: Ναι. Η yoga και το pilates είναι γυμναστική για όλους – και για άνδρες.

Στις 17 Μαΐου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας, τρανσφοβίας και ομοφοβίας. Αν και το σημερινό θέμα δεν μπορεί με τίποτα να συγκριθεί με τη σοβαρότητα της ομοφοβίας, με έβαλε σε σκέψεις γύρω από το θέμα της φοβίας. Φοβία για το τι θα πουν οι άλλοι, φοβία για το τι πιστεύουν οι άλλοι για τη γυμναστική που επιλέγω να κάνω, τι λόγο έχουν οι άλλοι στην ζωή μου κλ.π. Κάπως έτσι, έγινε ένα κλικ στο μυαλό μου που – άθελά μου – δεν μπορούσα να παραβλέψω.

Φοβία…

Ξεκίνησα να περιεργάζομαι στο μυαλό μου το σκελετό του κειμένου και να κρατάω σημειώσεις ως προς τα οφέλη όλων των ειδών άσκησης. Πώς θα μπορούσε οποιοσδήποτε αθλούμενος να τα αξιοποιήσει με γνώμονα τον προπονητικό του στόχο, την εκτόνωσή του, τον τρόπο ζωής του.

Επίσης, το πόσο λειτουργική κι εύκολη μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά του αλλά και να βελτιώσουν τη στάση του σώματος και κατ’ επέκταση, την εμφάνισή του. Κοινώς, πήγα να εισάγω μία ακαδημαϊκή προσέγγιση. Δεν τα κατάφερα όμως. Δεν μπόρεσα να κάνω τα στραβά μάτια και να αγνοήσω αυτό που πραγματικά θέλω να πω και που ίσως αποτελεί πηγή του «challenge», που λίγο-πολύ έχει το σημερινό μου άρθρο.  

Μετά από αρκετή σκέψη, κατέληξα στο εξής: Αν δεν υπήρχε ο φόβος – ή η φοβία; – να «χαρακτηριστεί» κάποιος από το είδος της άσκησης που επιλέγει, τότε σίγουρα θα ήταν αμέτρητοι οι άνδρες εκείνοι που θα επέλεγαν να χορέψουν, να κάνουν aerial yoga, yoga και διαλογισμόpilates ή μπαλέτο.

Για να εκτονωθούν, για να γυμναστούν ή γιατί απλά «έτσι γουστάρουν» ρε παιδί μου! «Όχι, λυπάμαι, κύριε, αλλά η κοινωνία μας σας αποκλείει από αυτές τις δραστηριότητες, δοκιμάστε κάτι πιο… ανδρικό!» Και αυτή τη στιγμή, να… σα να βλέπω ένα παράθυρο διαλόγου των Windows που μετά από αυτή την επίμαχη ατάκα, σου πετάει ένα ΟΚ και ένα CANCEL κι εσύ δεν ξέρεις τι να επιλέξεις: Αυτό που γεμίζει την ψυχή σου ή αυτό που επιτάσσει ο… η… το… ΠΟΙΟΣ τελοσπάντων;

Έχει τύχει ποτέ να συζητήσεις και να προτείνεις σε έναν άνδρα να ασχοληθεί με τη yoga ή το pilates;

Να πω σε αυτό το σημείο πως τα συγκεκριμένα είδη άσκησης προτείνονται και από τους γιατρούς σε περιπτώσεις κατά τις οποίες θεωρούν πως ο ασθενής τους θα ωφεληθεί μυοσκελετικά και ψυχολογικά μέσα από αυτά. Αν έχει τύχει, λοιπόν, να θέσεις την πρότασή σου αυτή σε έναν άντρα, σίιιγουρα θα έχεις προσέξει πως αντιδρούν σα να τους έχει χτυπήσει ρεύμα.

Μου έχει τύχει να αντιδράσει κάποιος τόσο έντονα που αισθάνθηκα άβολα επειδή προσβλήθηκε στ’ αλήθεια! Μάλιστα, ο Γ. μου ανέφερε πως: «Όποιος  άνδρας τα κάνει αυτά, είναι ξεκάθαρο ότι κάτι άλλο κρύβει!» Ειλικρινά, ένιωσα άσχημα που έφερα έναν άνθρωπο σε αυτή τη θέση. 

Το περιστατικό αυτό, όμως, έγινε η αφορμή για να καταλάβω πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που η κοινωνία έχει ριζώσει βαθιά μέσα τους αυτές τις παγιωμένες απόψεις  που όσο και αν προσπαθούσα, δε θα μπορούσα να τις αλλάξω.

Γ., μακάρι να διαβάζεις αυτό το κείμενο, μόνος σου, χωρίς κανέναν να ρίχνει το βλέμμα του πάνω σου, ώστε να μπορέσεις να δεις πώς εισπράττεις αυτή την αλήθεια χωρίς το “τι θα πει ο κόσμος!”

Νιώθω ότι είναι μεγίστης σημασίας ανάγκη να πούμε στους άνδρες πως, όπως και για κάθε άνθρωπο, έτσι και για εκείνους είναι αξιέπαινη η προσπάθεια να ασχοληθούν με τον εαυτό τους και να κάνουν ό,τι μα ό,τι εκείνοι επιθυμούν στο me-time τους. Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί πως κάθε προπόνηση αλλά και κάθε προπονητής που σέβεται τον εαυτό του και τους γύρω του, οφείλει να αποτελεί ένα ασφαλές «μέρος» για όλους. 

Πιστεύω ακράδαντα πως κακώς έχει περαστεί στους άνδρες η ιδέα πως για να δείχνεις αρρενωπός, απαιτείται τεράστιο στήθος, υπερμεγέθης πλάτη και μπράτσα έτοιμα να κάνουν μπαμ!  Αποτελεί κι αυτό μία περίπτωση εφαρμογής της τοξικής αρρενωπότητας που μπερδεύει άνδρες και γυναίκες.

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι το πιο σημαντικό όφελος του να είμαστε Άνθρωποι, κι αυτό δεν είναι άλλο από την αποδοχή

“Προσπάθησε να ανατρέξεις στη ζεστασιά των στιγμών εκείνων, όπου ένιωσες αποδεκτ@ από τους γύρω σου! Αυτές οι στιγμές χαράσσονται μέσα μας, όπως αντίστοιχα και οι στιγμές που οι γονείς ενθαρρύνουν το παιδί τους, και μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση και δύναμη που διαρκούν για πάντα. Πάντα θα μπορείς να ανατρέχεις σε αυτές τις στιγμές, για να παίρνεις δύναμη κι αυτό είναι μία αλήθεια που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί!”

Ξέφυγα πάλι από το θέμα μου! Την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να μην «παραστρατήσω» – ωστόσο, δεν υπόσχομαι τίποτα!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα