Ας μιλήσουμε για τη “σκοτεινή” πλευρά των fitness influencers στην κουλτούρα της προπόνησης!
Θα έχεις παρατηρήσει πως στον κόσμο των social media, ο τομέας της φυσικής κατάστασης κυριαρχείται από fitness –και όχι μόνο– influencers που επιδεικνύουν τα γυμνασμένα σώματά τους, πρωθούν πολλών ειδών προϊόντα και συμπληρώματα, ενώ παράλληλα δίνουν συμβουλές σε αμέτρητους followers ανά τον κόσμο. Παρ’ όλο που οι “γκουρού” της άσκησης συχνά περιγράφουν τον εαυτό τους ως σημεία αναφοράς σχετικά με την υγεία και την ευεξία, η επιρροή τους δεν είναι πάντα τόσο ευεργετική όσο φαίνεται. Στην πραγματικότητα, πολλοί fitness influencers μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο γενικό πληθυσμό που προσπαθεί να ακολουθήσει τις συμβουλές τους.
Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες στο επίκεντρο
Αρχικά, δημιουργούνται μη ρεαλιστικές προσδοκίες για την εικόνα που “οφείλει” να έχει το κάθε σώμα. Καθώς κάποιος σκρολάρει παρακολουθώντας reels, μπορεί να νιώσει πως η εικόνα του σώματός του είναι “ανεπαρκής” και αυτό είναι λογικό γιατί προβάλλονται συνεχώς φαινομενικά άψογες σωματικές διαπλάσεις, δημιουργώντας μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και φυσικής κατάστασης. Προφανώς και η έκθεση σε τόσο εξιδανικευμένες εικόνες ενός σώματος στα social media μπορεί να συμβάλει στη χαμηλή αυτοεκτίμηση όσων τα παρακολουθούν και να προάγει επικίνδυνες διατροφικές διαταραχές.
Παραπληροφόρηση, my darling
Ένα σοβαρό θέμα είναι ότι επικρατεί παραπληροφόρηση μέσω των ψευδοεπιστημών. Καλώς ή κακώς, δεν είναι όλοι οι fitness influencers εξειδικευμένοι στην άσκηση ή/και στη διατροφή, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που δίνουν με σιγουριά συμβουλές για τέτοια θέματα. Αυτή η παραπληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει τον θεατή σε λανθασμένα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism επιβεβαιώνει ότι ένα σημαντικό μέρος των δημοσιεύσεων στο Instagram στερείται επιστημονικής βάσης, προωθώντας δυνητικά επιβλαβείς συμβουλές.
Μήπως οι fitness influencers δίνουν συχνά προτεραιότητα στην αισθητική έναντι της ολιστικής υγείας, προωθώντας ακραίες δίαιτες, υπερπροπόνηση και χρήση συμπληρωμάτων ή ουσιών που βελτιώνουν την απόδοση;
Ας μην κοροϊδευόμαστε. Εννοείται πως στο βωμό της εμφάνισης μπορεί να παραγκωνιστεί η σημασία του ισορροπημένου lifestyle. Επόμενο είναι, λοιπόν, ότι τα άτομα που δίνουν προτεραιότητα σε στόχους που βασίζονται αποκλειστικά στην εμφάνιση είναι πιο πιθανό να βιώσουν αρνητικά ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα, άγχος και κατάθλιψη. Μμμ… και τραυματισμούς!
Επίσης, είναι γεγονός πως η συνεχής έκθεση σε εικόνες τέλεια σμιλεμένων σωμάτων μπορεί να τροφοδοτήσει τη σύγκριση, επηρεάζοντας την αυτοεκτίμηση όσων παρακολουθούν τους αγαπημένους τους influencers. H συνεχής χρήση των social media και το σκρολάρισμα σε περιεχόμενο που σχετίζεται με το fitness σχετίζεται με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση ΚΑΙ μεταξύ των εφήβων. Εξάλλου, αν εμείς οι 30+ είχαμε ανασφάλειες με το σώμα μας στο σχολείο, τι να πουν και τα παιδιά που μεγαλώνουν με social media;
Τις προάλλες, μια μαμά μού έλεγε πως η 7χρονη κόρη της ήθελε να κάνει γυμναστική όλη μέρα μανιωδώς για να χάσει την κοιλιά… που δεν είχε! Αλήθεια, δεν είχε τίποτα το παιδί! Αυτό που είχε, ήταν social media. Ναι, και εγώ σοκαρίστηκα. Γενικότερα, η επιδίωξη ενός λάθος ιδανικού που διαιωνίζεται, όπως ήταν κάποτε το thigh gap, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία και να ενισχύσει την αρνητική αντίληψη που έχουμε για το σώμα μας.
Η ανάγκη για εξατομικευμένες προσεγγίσεις
Οι influencers συχνά υποστηρίζουν πολύ γενικές προσεγγίσεις για την άσκηση και τη διατροφή, παραβλέποντας τις διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις του κόσμου, τις διαφορές στη φυσιολογία του κάθε ατόμου και τον διαφορετικό τρόπο ζωής, οδηγώντας σε απογοήτευση και σύγχυση όταν οι προσεγγίσεις αυτές αποτυγχάνουν. Αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι προπονήσεις και οι διατροφές είναι προσαρμοσμένες στα μοναδικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου, είναι πιο αποτελεσματικές στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων αλλαγών στις καθημερινές συνήθειες, άρα και στη διαχείριση του βάρους.
Σίγουρα υπάρχουν fitness influencers που είναι αξιόλογοι επαγγελματίες, γι’ αυτό θα μοιραστώ μαζί σου την πιο αξιόλογη –κατά τα δικά μου κριτήρια πάντα– fitness influencer στο instragram: Η Zuzka.
Τέλος, όλοι μας, ως καταναλωτές περιεχομένου που σχετίζεται με τη φυσική κατάσταση, είναι σημαντικό να αξιολογούμε με κριτική σκέψη τα μηνύματα που διαδίδονται και να δίνουμε προτεραιότητα σε πρακτικές που βασίζονται σε στοιχεία που υποστηρίζουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική ευεξία μας. Σε τελική ανάλυση, η πραγματική φυσική κατάσταση δεν περιλαμβάνει απλώς την αισθητική– περιλαμβάνει την ολιστική υγεία, την ισορροπία και την αποδοχή του εαυτού μας.
Νους υγιής εν σώματι υγιεί, παιδιά!