Σε πολλές περιπτώσεις, οι πτωτικές τάσεις στη διάθεση και την παραγωγικότητα οφείλονται στη «χειμωνιάτικη κατάθλιψη», aka Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια αντίδραση του οργανισμού απέναντι στις μικρότερης διάρκειας ημέρες, καθώς επίσης και στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες που θέτουμε εμείς οι ίδιοι για τους εαυτούς μας, συμβάλλουν τα μέγιστα στη δημιουργία στρεσογόνων καταστάσεων, αφού, εκ των πραγμάτων, η μετάβαση σε μία έντονα διαφοροποιημένη καθημερινότητα δεν είναι απλή υπόθεση και υπάρχουν πολλές παράμετροι στην εξίσωση.

Ως εκ τούτου, είτε θέτουμε στόχους αναφορικά με την επαγγελματική και ακαδημαϊκή εξέλιξη, είτε με σκοπό να προχωρήσουμε στην προσωπική μας ζωή και να υιοθετήσουμε πιο υγιείς συνήθειες, χρειάζεται οι αλλαγές να είναι ομαλές προκειμένου να έχουν μεγάλη διάρκεια.

Δε χωρά αμφιβολία πως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και πως το ζητούμενο είναι η εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά, όταν καταγράφονται οι στόχοι για το νέο έτος, δεν αποκλείεται να πέσουμε στην παγίδα του ουτοπικού. Με άλλα λόγια, παρακινούμενοι από τα επιτυχημένα βήματα άλλων ατόμων ή από τις ασφυκτικές πιέσεις της κοινωνίας και του περιγύρου, τείνουμε να χαράσσουμε μια πορεία που, πιθανότατα, φαντάζει ιδανική, αλλά επ’ ουδενί συμβαδίζει με ό,τι μπορεί ρεαλιστικά να πραγματωθεί.

Μάλιστα, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι θέτουν ρεαλιστικούς στόχους έχουν περισσότερες πιθανότητες να τους κατακτήσουν. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σκράντον υποστήριξε ότι μόνο το 8% των ατόμων που ορίζει ασαφείς στόχους για το νέο έτος καταφέρνει να τους πετύχει. Από την άλλη πλευρά, όσοι λειτούργησαν στοχευμένα ως προς τη χάραξη των επιδιώξεων και των προσδοκιών τους, σημείωσαν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Αντί, λοιπόν, να αποφασιστεί αυστηρά και δίχως να υπολογιστούν τυχόν αστάθμητοι παράγοντες ότι φέτος θα «αλλάξω δουλειά», «θα βρω τον άνθρωπο της ζωής μου» ή θα «γίνω κορμάρα», θα ήταν πιο αποτελεσματικό να πατήσουμε γερά στο έδαφος, ατενίζοντας μέσα από ένα ρεαλιστικό πρίσμα όλα όσα επιδιώκουμε.

Παραδείγματος χάρη:

«Θα λειτουργώ με έμφαση στην προσωπική μου ανάπτυξη και θα προσπαθήσω να δικτυωθώ με εταιρείες, ώστε να έρθω σε επαφή για ενδεχόμενες συνεργασίες».

«Θα βγαίνω πιο συχνά, για να κάνω νέες γνωριμίες».

«Θα καταναλώνω πιο υγιεινά γεύματα και θα βγαίνω για περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα».

@chantalwindley

How I am setting goals for 2024. 4 sections. Focus on realistic goals & things that may also challenge you a bit. Enjoy 🤍🫰🏼 #newyearnewgoal #settinggoals #journaling #2024

♬ original sound – Chantal Windley – Chantal Windley

Η επιτυχία έχει άπειρες μορφές, τόσες όσες οι προσωπικότητες και οι επιθυμίες των ατόμων εκεί έξω. Εκτός αυτού, δεν είναι μια μεμονωμένη συνθήκη, αλλά ένα κράμα συγκυριών και ποιοτικής δουλειάς. Επομένως, το να αισθανθούμε μειονεκτικά επειδή δεν βρεθήκαμε εμείς σε αυτή τη θέση, δεν επιφέρει κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα, πέρα από το να κατακλυστούμε από άγχος και να πιεστούμε στον υπέρτατο βαθμό.

Αντιθέτως, πιο αποδοτική είναι μια οργανωτική προσέγγιση, σχεδιάζοντας μια σειρά από βήματα και εναλλακτικές, με γνώμονα την επίτευξη των στόχων μας. Επιπροσθέτως, μια έρευνα ανέδειξε πως όσο πιο επιτυχημένα είναι τα άτομα με τα οποία γίνεται η σύγκριση, τόσο χαμηλότερη είναι η αυτοεκτίμηση όσων υποπίπτουν στο ατόπημα. Εντούτοις, όσο περισσότερη υποστήριξη δέχονται τα άτομα από τον κοινωνικό τους περίγυρο, μακριά από συγκρίσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αυτοεκτίμησή τους.

Το άγχος είναι αχώριστος συμπαραστάτης ακόμη και των πιο ψύχραιμων ανθρώπων. Ειδικά στην Ελλάδα του 2024, υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να αγχωθεί κανείς. Μια κίνηση ματ που μπορεί να αντισταθμίσει τους παράγοντες και τις συνθήκες που αφυπνίζουν το άγχος, είναι η εύρεση μιας δραστηριότητας ή ενός χόμπι που επιδρά σαν καταλύτης στη βελτιωμένη ψυχική υγεία και την ευημερία.

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, υπογράμμισε τη σημαντικότητα της εμπλοκής του ατόμου σε υπαίθριες δραστηριότητες ως εξαιρετική λύση για την επίτευξη της ευημερίας και τη μείωση του άγχους. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι οι δραστηριότητες που διαρκούν από 20 έως 90 λεπτά και επαναλαμβάνονται τακτικά για διάστημα από 8 έως 12 εβδομάδες, προσφέρουν τα βέλτιστα αποτελέσματα υπέρ της καλύτερης διάθεσης και της ψυχικής ηρεμίας.

Αν μη τι άλλο, όπου έγκεται θέμα ψυχικής υγείας, δεν υπάρχει κάτι απόλυτο και εξυπακούεται πως οι πραγματικές λύσεις δεν προσφέρονται μέσα από το διαδίκτυο. Η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις και να μεταβάλλει άρδην τον τρόπο που σκεφτόμαστε και πράττουμε, πάντα με θετικό πρόσημο.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα