Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε σχέδια για μια νέα πλατφόρμα αναζήτησης εργασίας στην ΕΕ, με σκοπό να προσελκύσει εργατικό δυναμικό από άλλες χώρες. Ο λόγος για το EU Talent Pool, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την Ylva Johansson, επικεφαλής Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ως «Tinder για θέσεις εργασίας». Χρειαζόμαστε πραγματικά ένα τέτοιο εργαλείο; Δεν επαρκεί το LinkedIn και η ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EURES;

Καθώς το ήδη υπάρχον εργατικό δυναμικό ακολουθεί το μονοπάτι της συνταξιοδότησης και ο ενεργός πληθυσμός συρρικνώνεται, πολλοί κλάδοι αντιμετωπίζουν αξιοσημείωτες ελλείψεις σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Σύμφωνα, μάλιστα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι μεγαλύτερες ελλείψεις καταγράφονται στους τομείς των κατασκευών, της υγειονομικής περίθαλψης και της πληροφορικής.

Λόγω της δημογραφικής αλλαγής, κρίνεται απαραίτητη η προσέλκυση επτά εκατομμυρίων εργαζομένων στα επόμενα 76 χρόνια – μέχρι, δηλαδή, το τέλος του αιώνα, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί ο κώδωνας του κινδύνου για ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις στη διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, μερικές εκ των οποίων αφορούν στην πίεση των δημόσιων προϋπολογισμών, στις συντάξεις και στο σύστημα υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνήσεις όλων των πολιτικών χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, πειραματίζονται με μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθούν τα ποσοστά των γεννήσεων και να καλυφθούν τα «κενά» του εργατικού δυναμικού. Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orbán, και η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giorgia Meloni, ως πιο συντηρητικοί, έχουν εισαγάγει, ως επί το πλείστον, φοροελαφρύνσεις και ελκυστικές οικονομικές πολιτικές για να αντιστρέψουν τη σταδιακή μείωση του εγχώριου πληθυσμού, αλλά και να επιτύχουν την εισροή μεταναστευτικών εργατικών χεριών.

@dboeselager

The Tinder Europe needs? 👀🔥 Introducing the EU Talent Pool 🇪🇺 #eu #jobs #talent #tinder #hiring #international #visa #fyp #foryou #fypシ

♬ original sound – Damian Boeselager

Το EU Talent Pool θα βασίζεται στην ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα EURES, η οποία αναμένεται να συνδέει τους ευρωπαίους εργαζομένους με εταιρείες που έχουν ανοιχτές θέσεις εργασίας, κατά καιρούς.

«Αυτή η πλατφόρμα δεν συνεπάγεται αμφισβήτηση των εθνικών ικανοτήτων για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με ποσοστώσεις για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού. Στην πραγματικότητα, συνδέεται με τη διευκόλυνση της πρόσληψης των κατάλληλων υποψηφίων για την εκάστοτε θέση εργασίας όσο το δυνατόν πιο εύκολα και γρήγορα», επεσήμανε η Ylva Johansson, προσθέτοντας ότι πολλά κράτη-μέλη είχαν ζητήσει από τις Βρυξέλλες να συνδράμουν στην αντιστοίχιση των ταλαντούχων υποψηφίων με τις ελλείψεις της αγοράς εργασίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχινάς, παρουσίασε το εν λόγω σχέδιο ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής αφενός και ως εργαλείο κοινωνικής πολιτικής αφετέρου, επειδή στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στην ψηφιοποίηση μεγάλου ποσοστού της οικονομίας.

«Η Ευρώπη συμμετέχει σε έναν παγκόσμιο αγώνα ταλέντων. Με τον ίδιο τρόπο που αγωνιζόμαστε διεθνώς για πρώτες ύλες και ενέργεια, αγωνιζόμαστε και για την προσέλκυση νεών ταλέντων ενάντια σε πολύ ισχυρούς ανταγωνιστές, όπως: Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία», τόνισε.

Η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να «καλύπτει» τις ελλείψεις σε όλους τους τομείς, ανεξαρτήτως του επιπέδου ειδίκευσης που απαιτείται για κάθε θέση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε στρατηγικούς τομείς που συνδέονται με την «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ κλήθηκαν να απλοποιήσουν στο μέγιστο τις διαδικασίες τους για την αναγνώριση δεξιοτήτων και (τυπικών) προσόντων που αποκτήθηκαν σε άλλες χώρες, μιας και η γραφειοκρατία προκαλεί διαχρονικά «πονοκέφαλο» και αποθαρρύνει τους υποψήφιους εργαζομένους από τη μετανάστευση.

Μια ακόμη παράμετρος που ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά, παρά τα βήματα που έχουν γίνει υπέρ της συμπερίληψης και της συμμετοχικότητας διεθνώς, είναι οι διακρίσεις. Αδιαμφισβήτητα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διανύσει πολλά περισσότερα βήματα προόδου από τη χώρα μας. Η αποδοχή, η κατανόηση και η αλληλεγγύη εντοπίζονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, ενώ παράλληλα οι μετανάστες λαμβάνουν και σημαντική αρωγή από τον κρατικό μηχανισμό. Ωστόσο, θα ήταν αφελές αν υποστήριζε κάποιος ότι έχει εξαλειφθεί πλήρως η ρατσιστική αντιμετώπιση όσων δεν είναι ντόπιοι.

Βέβαια, το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά σε χώρες όπως το Βέλγιο ή η Ολλανδία, ακριβώς επειδή αποτελούν σταθερό προορισμό μεταναστών για σπουδές ή εύρεση εργασίας. Σε άλλες χώρες, όπου η γνώση της τοπικής γλώσσας/διαλέκτου θεωρείται απαραίτητη και ειδικά σε μικρότερες πόλεις, δεν αποκλείεται να βιώσει περιθωριοποίηση ένας μετανάστης, ακριβώς επειδή υστερεί γλωσσικά και δεν έχει ταυτιστεί πλήρως με τον τρέχοντα τρόπο ζωής.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα