Μια πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs εκτιμά ότι περίπου 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενδέχεται να επηρεαστούν από τη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative Artificial Intelligence), που σημαίνει ότι το 18% της εργασίας παγκοσμίως θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί – με τις οικονομίες, ακόμα και τις πιο αναπτυγμένες, να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό. Το ερώτημα που, εύλογα, δημιουργείται είναι ποιες βιομηχανίες, ποιοι κλάδοι και ποιες θέσεις εργασίας αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, οδηγώντας ορισμένους εξ ημών στο ταμείο ανεργίας…

Ποια ΜΜΕ; Ποια δημιουργία περιεχομένου;

Ο οικονομολόγος, Paul Krugman, ανέφερε σε ένα άρθρο των New York Times ότι το ChatGPT δύναται να κάνει εργασίες, όπως η συγγραφή κειμένων «πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους». Εκτός αυτού, είναι γνωστό ότι η βιομηχανία των ΜΜΕ έχει ήδη αρχίσει να πειραματίζεται με περιεχόμενο που δημιουργείται από το AI. Η ιστοσελίδα «CNET», συγκεκριμένα, αξιοποίησε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, παρόμοιο με το ChatGPT, για να γράψει δεκάδες άρθρα – τα οποία, βέβαια, χρειάστηκε να περάσουν από ενδελεχή επιμέλεια προτού δημοσιευτούν. Επιπλέον, το BuzzFeed χρησιμοποίησε μια ανάλογη τεχνολογία, προκειμένου να δημιουργήσει νέες μορφές περιεχομένου, όπως κουίζ και ταξιδιωτικούς οδηγούς

Εντούτοις, υπάρχει μια μικρή χαραμάδα στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε αντίστοιχες θέσεις εργασίας, λόγω του ότι ναι μεν αρκετές διεργασίες γίνονται αυτοματοποιημένα, αλλά η ανθρώπινη κρίση είναι απολύτως απαραίτητη, προς αποφυγήν σφαλμάτων.

Κύριε δικαστά, τετέλεσται

Σύμφωνα με την έκθεση της Goldman Sachs, η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τον κλάδο της νομικής. Κατά τα λεγόμενα του Manav Raj, συγγραφέα της εν λόγω έρευνας, αυτό προκύπτει λόγω του ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις νομικές υπηρεσίες είναι συχνά μικρός και οι εργαζόμενοι εκεί έχουν ήδη εκτεθεί, σε σημαντικά επίπεδα, σε αυτοματοποιημένες διεργασίες με την αρωγή του AI.  

Αντίστοιχα με τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, οι δικαστικοί και οι νομικοί επιμελητές καλούνται να διαχειριστούν μεγάλο όγκο πληροφοριών, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς στην αυτοματοποίηση, όπως και όλοι οι ρόλοι που διαχειρίζονται τη γλώσσα, γραπτά ή προφορικά. Ωστόσο, και πάλι είναι δύσκολο να αντικατασταθούν πλήρως από ρομπότ οι εργαζόμενοι αυτοί, εκτός πια αν δημιουργηθούν τόσο καλοφτιαγμένα ρομπότ, ώστε να συναγωνίζονται στα ίσα την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Ποιος χρειάζεται αναλυτές στις έρευνες αγοράς;

Ως γνωστόν, οι αναλυτές έρευνας αγοράς είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή δεδομένων, τον εντοπισμό των τάσεων στα δεδομένα αυτά και, εν συνεχεία, στη χρήση τους για μια αποτελεσματική διαφημιστική καμπάνια. Μιας και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεχνητή νοημοσύνη διατηρεί τα σκήπτρα στην ανάλυση δεδομένων και στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων, διαφαίνεται από τώρα πώς θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους αναλυτές ερευνών αγοράς.

Άουτς.

Ένα ρομπότ… στον πίνακα;

Μεταξύ των εκπαιδευτικών έχει αναπτυχθεί, γενικότερα, μια ανησυχία για το πόσο χρησιμοποιούν οι μαθητές το ChatGPT στις εργασίες τους. Η ανησυχία αυτή, όμως, έρχεται να επεκταθεί κι άλλο, μετά τα όσα υποστήριξε ο Pengcheng Shi, αναπληρωτής Κοσμήτορας στο τμήμα υπολογιστών και επιστημών της πληροφορίας, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Rochester: «Το ChatGPT μπορεί ήδη να μεταλαμπαδεύσει εύκολα γνώσεις», είπε στη New York Post. Αν και εντοπίζονται σφάλματα και ανακρίβειες στις προσφερόμενες πληροφορίες, αυτό μπορεί εύκολα να βελτιωθεί», πρόσθεσε. «Βασικά, χρειάζεται απλώς να “εκπαιδευτεί” το ChatGPT».

Από την άλλη πλευρά, η Shannon Ahern, καθηγήτρια μαθηματικών και θετικών επιστημών που χρησιμοποιεί το ChatGPT στη δουλειά της, ανέφερε ότι δεν ανησυχεί μήπως αντικατασταθεί από ρομπότ, αφού η ανθρώπινη επαφή είναι απαραίτητη στην εκπαιδευτική διαδικασία.

«Θα υπάρχει πάντα μια ανάγκη για εμάς (σ.σ. τους εκπαιδευτικούς) και την ανθρώπινη σύνδεση που συνοδεύει την προσωπική διδασκαλία», υποστήριξε.

@kipper.ai

Teachers will be replaced by AI college athlete schoolhacks chatgpt greenscreen

♬ original sound – Kipper.ai – Kipper.ai

Η τεχνητή νοημοσύνη σε ρόλο οικονομικού συμβούλου

Ο Mark Muro, ερευνητής στο Ινστιτούτο Brookings, υποστηρίζει πως:

«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει τις τάσεις της αγοράς, να επισημάνει ποιες επενδύσεις σ’ ένα χαρτοφυλάκιο πηγαίνουν καλύτερα και χειρότερα, να κοινοποιήσει όλα αυτά τα δεδομένα και, κατόπιν, να χρησιμοποιήσει άλλες μορφές δεδομένων από μια χρηματοπιστωτική εταιρεία, παραδείγματος χάρη, ώστε να προβλέψει ένα πιο προσδοφόρο επενδυτικό αποτέλεσμα».

Λέτε να μην υπάρχουν οικονομικοί σύμβουλοι στο μέλλον;

@bloombergoriginals

Advanced #AI systems are expected to eventually replace some jobs in the finance, media, legal and #technology sectors, according to the latest Bloomberg survey. @scarjfu explains. #artificialintelligence #tech #techtok #fintok

♬ original sound – Bloomberg Originals

Σε μια ανάρτηση του Harvard Business Review τον Δεκέμβριο, τρεις καθηγητές έκαναν λόγο για το DALL-E, ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες σε δευτερόλεπτα και αναμένεται αποτελέσει πρόκληση για τους γραφίστες. Παρ’ όλα αυτά, ο Δρ. Carl Benedikt Frey, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξέφρασε προβληματισμούς ως προς την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στις οικονομικές απολαβές των εργαζόμενων – και όχι ως προς την αντικατάστασή τους από ρομπότ.

Ρομπότ και στην εξυπηρέτηση πελατών;

Όχι ότι θα μας έκανε εντύπωση, αφού ήδη σε πολλές εταιρείες και φορείς επικοινωνούμε αρχικά με αυτόματους τηλεφωνητές και έπειτα, συνδεόμαστε με εκπροσώπους. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε μία μελέτη, η οποία ήρθε να ενισχύσει την πεποίθηση που θέλει τα ρομπότ να αναλαμβάνουν χρέη εξυπηρέτησης πελατών. Ειδικότερα, μια μελέτη του 2022 από την εταιρεία τεχνολογικών ερευνών, Gartner, προέβλεψε ότι τα chatbots θα είναι το κύριο κανάλι εξυπηρέτησης πελατών για περίπου το 25% των εταιρειών μέχρι το 2027.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα