Γενικά, η οργάνωση των διακοπών προκαλεί δύο βασικά συναισθήματα: Ενθουσιασμό, διότι θα σαλπάρουμε (ή θα πετάξουμε) για νέες περιπέτειες και άγχος, γιατί ίσως χρειαστεί να δώσουμε κάνα νεφρό. Αν μη τι άλλο, οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές λειτουργούν ανασταλτικά στο να «κλείσουμε» ημερομηνίες διακοπών στον ιδανικό για εμάς προορισμό. Ειδικά στα νησιά, οι τιμές για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο είναι, οριακά, απαγορευτικές.

Εκτός, βέβαια, αν τα ρυθμίσουμε όλα πολύ νωρίτερα, όταν η ζήτηση σε ακτοπλοϊκά και ενοικιαζόμενα δωμάτια –κάπου προς το Δεκέμβριο– είναι αισθητά μικρότερη. Εντούτοις, για όλους εμάς που ξεμείναμε σε κάποιο αστικό κέντρο μέχρι την τελευταία στιγμή, είτε λόγω φόρτου εργασίας, είτε λόγω οικονομικής στενότητας, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, αφού όχι μόνο οι τιμές είναι «τζιζ», αλλά δε βρίσκεις ούτε ράντζο σε παραλία για να κοιμηθείς.

Κι όμως, η τεχνητή νοημοσύνη –και συγκεκριμένα το ChatGPT– έχει τη λύση! Ρωτήσαμε, λοιπόν, την πασίγνωστη εφαρμογή AI πού θα μπορούσαμε να πάμε διακοπές με εξαιρετικά χαμηλό budget και η απάντηση ήταν πολύ καλύτερη από αυτή που περιμέναμε.

Ναι, το ChatGPT υποστηρίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε διακοπές, χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία

Συγκεκριμένα, το ChatGPT ξεκίνησε, γράφοντας (στα αγγλικά, απλώς η απάντηση μεταφράστηκε για προφανείς λόγους): «Όταν έχετε περιορισμένο budget και ψάχνετε οικονομικούς προορισμούς διακοπών, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές που μπορούν να σας προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία χωρίς να ξοδέψετε τα χρήματα».

Και συνέχισε, παραθέτοντας μερικές –εξωφρενικά ωραίες– ιδέες.

Τοπικοί ή κοντινοί προορισμοί

Εξερευνήστε μέρη κοντά στο σπίτι σας, στα οποία μπορείτε να μεταβείτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τα πόδια ή ακόμα και με το ποδήλατο. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται σημαντικά το κόστος μετακίνησης.

Εθνικά πάρκα και φυσικά καταφύγια

Πολλές χώρες έχουν όμορφα εθνικά πάρκα και φυσικά καταφύγια, στα οποία το εισιτήριο είναι αρκετά προσιτό, ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα διανυκτέρευσης με χαμηλό κόστος.

Ξενώνες ή budget-friendly καταλύματα

Αναζητήστε προσιτούς ξενώνες, hostel ή οικονομικά Airbnb, ούτως ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο το κόστος της διαμονής.

Ναι, βέβαια, στην περίπτωση που θες να κλείσεις διακοπές στη Σαντορίνη, δεν ξέρω αν θα βρεις έστω προσιτό, κοινόχρηστο ημιυπόγειο χωρίς κράτηση 6 (τουλάχιστον) μήνες πριν. Αλλά, εντάξει, είναι κάπως πιο γενική η προσέγγιση του ChatGPT για τις διακοπές.

Εθελοντικές διακοπές

Ορισμένοι οργανισμοί προσφέρουν εθελοντικά προγράμματα όπου μπορείτε να προσφέρετε τις δεξιότητές σας και, σε αντάλλαγμα, να σας προσφέρουν δωρεάν διαμονή και διατροφή.  

Μια ενδιαφέρουσα, πολλά υποσχόμενη και ξεχωριστή εμπειρία για μπατιράκια –ή για όσους αγαπούν την περιπέτεια.

Couchsurfing (;)

Μπορείτε να επιλέξετε το couchsurfing, μέσω του οποίου έχετε τη δυνατότητα να φιλοξενηθείτε σε σπίτια ντόπιων, χωρίς χρέωση, και να ανακαλύψετε τα ήθη, τα έθιμα και την κουλτούρα του εκάστοτε προορισμού. Δεν ξέρω ποιοι το έχετε ακουστά, εμείς στο χωριό μας τέτοιο δεν έχουμε.

Γιατί να ταξιδέψουμε σε περίοδο αιχμής;

Τα ταξίδια σε χρονικές περιόδους χαμηλής κινητικότητας, συχνά συνεπάγονται φθηνότερα καταλύματα, πιο προσιτά αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια και λιγότερη βαβούρα. Ναι, είναι γνωστό τοις πάσι, ChatGPT, μας υποχρέωσες.

Ημερήσιες εκδρομές ή σύντομες αποδράσεις το Σαββατοκύριακο

Επιλέξτε σύντομα ταξίδια σε κοντινά αξιοθέατα ή πόλεις, για να αλλάξετε παραστάσεις, χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα στα καταλύματα.

Κι αυτό σωστό, αν και επίσης γνωστό.

Κάμπινγκ

Το κάμπινγκ είναι ένας budget-friendly τρόπος για να απολαύσετε τις φυσικές ομορφιές και να εξερευνήσετε νέα μέρη.

Να σημειωθεί, ότι αφορά κυρίως όσους αγαπούν τη φύση. Όσοι ονειρεύεστε καθαρά, μοσχομυριστά σεντόνια, κλιματιστικό και smart TV με Netflix, καλύτερα να αναζητήσετε κάποια άλλη εναλλακτική.

Αξιοθέατα και δωρεάν δραστηριότητες

Πολλές πόλεις προσφέρουν εισιτήρια με έκπτωση για μουσεία, θεματικά πάρκα και τοπικές εκδηλώσεις.

Στην αναβροχιά, καλό είν’ και το χαλάζι. Αλλά, δεν συγκρίνεται τώρα αυτό με άραγμα σε μια μαγική παραλία της Μήλου ή των Χανίων –μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

Roadtrips

Όσοι έχετε ΙΧ, μπορείτε να αποδράσετε σε κοντινούς προορισμούς, οι οποίοι φυσικά να ανταποκρίνονται στον προϋπολογισμό σας. Για να λέμε του στραβού το δίκιο, ακόμα και γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) υπάρχουν πανέμορφα παραθαλάσσια μέρη.

ΣΑΝ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ.

Ταξιδιωτικές προσφορές

Παρακολουθείτε διαρκώς τις ιστοσελίδες αεροπορικών εταιρειών ή ταξιδιωτικών πρακτορείων. Κατά καιρούς, παίζουν ιδιαίτερα ελκυστικά deals πάσης φύσεως. Μάλιστα, γνωστή αεροπορική εταιρεία προσφέρει έκπτωση -30% σε νέους ηλικίας 17-25 για πτήσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, υπό προϋποθέσεις.

Μείνετε με φίλους ή μέλη της οικογένειας

Αν έχετε φίλους ή μέλη της οικογένειας που ζουν σε κάποιο νησί ή στο εξωτερικό, ιδού η ευκαιρία! Επί της ουσίας, σε αυτές τις περιπτώσεις επιβαρύνεστε μόνο τα έξοδα μεταφοράς και τα έξοδα κίνησης κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Και για σβήσιμο, το ChatGPT μας έδωσε μερικά tips για προσιτές διακοπές

«Να θυμάστε ότι χρειάζεται να υπολογίσετε πολύ προσεκτικά το διαθέσιμο budget για τις διακοπές σας, ενώ παράλληλα είναι πολύ σημαντικό να τις προγραμματίσετε εκ των προτέρων. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε τις υπερβολικές δαπάνες, χωρίς, ωστόσο, να στερηθείτε ξεκούραση και ηρεμία. Απολαύσετε το ταξίδι σας!»

Έτσι κλείνει το μήνυμα του ChatGPT. Πρόκειται για μία εξαιρετικά ρεαλιστική προσέγγιση, θα προσθέσουμε εμείς.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα