Μια φορά κι έναν καιρό… | Once upon a time…

«Μια φορά κι έναν καιρό… με φώναζαν με το όνομά μου. 

Μια φορά κι έναν καιρό… δε φοβόμουν. Δε φοβόμουν να υπάρξω, να χαρώ, να ζήσω. Δε φοβόμουν να είμαι εγώ».

Όπως πάντα, το συγκεκριμένο παραμύθι διαβάζεται μέσα σε κλειστές ντουλάπες, γράφεται σε κρυμμένα ημερολόγια και εκμυστηρεύεται στο πουθενά… μέχρι τώρα. Γιατί τώρα… Τέλος τα παραμύθια.

Με αυτό το ηχηρό μήνυμα – συνοδευόμενο από ένα εξίσου δυνατό βίντεο – άνοιξε η αυλαία του φετινού Athens Pride (ή αλλιώς «Φεστιβάλ Υπερηφάνειας»), το οποίο έχει ξεκινήσει και επίσημα από την Τετάρτη 17 Μαΐου, με δεκάδες εκδηλώσεις. Οι δράσεις αυτές θα κορυφωθούν το Σάββατο 10 Ιουνίου με τη μεγάλη παρέλαση, που φέτος θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην πλατεία Κοτζιά, λόγω του εκλογικού περιπτέρου της Νέας Δημοκρατίας, που είναι τοποθετημένο στο Σύνταγμα.

«Athens Pride»

Για την ιστορία, το «Athens Pride» αποτελεί ένα ισχυρό κίνημα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα και την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην «καρδιά» της χώρας μας – αλλά και την πόλη όπου γεννήθηκε η δημοκρατία – την Αθήνα. 

Και να που κάτι που ξεκίνησε ως μια μικρή συγκέντρωση το 2005, έχει πλέον μετατραπεί σε μια μεγάλη γιορτή, που κάθε χρονιά που περνάει προσελκύει όλο και περισσότερους ανθρώπους από όλη την Ελλάδα – και όχι μόνο. 

Αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα, την αγάπη και την αποδοχή, ο θεσμός δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εκφράζονται ελεύθερα και χωρίς φόβο.

Προσφέρει ένα μέρος όπου τα μέλη της κοινότητας, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή προσανατολισμού, μπορούν να γιορτάζουν το ποιοι είναι με ασφάλεια, έχοντας και τη στήριξη της υπόλοιπης κοινότητας.

Τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη πορεία υπερηφάνειας και αισιοδοξίας για ένα καλύτερο και πιο πολύχρωμο αύριο«μεγαλώνει» και  «αναπτύσσεται».

Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί και ένα ισχυρό σύμβολο προόδου και ενότητας στη χώρα αλλά και μία σημαντική υπενθύμιση ότι ο αγώνας για τη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων και προστασίας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι ακόμη σε εξέλιξη. 

Η επιτυχία της εκδήλωσης έχει αποδεδειγμένα παρακινήσει κι άλλες πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, οργανώνοντας τις δικές τους εκδηλώσεις και δημιουργώντας νέα δίκτυα υποστήριξης και ενότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. 

Αλλά η σημασία του Pride έχει πια ξεπεράσει την ίδια τη γιορτή, αφού μέσω των συζητήσεων, της ευαισθητοποίησης και της αμφισβήτησης των κοινωνικών κανόνων που αποδεδειγμένα πετυχαίνει, λειτουργεί πλέον ως καταλύτης για μία ουσιαστική αλλαγή.

Την ημέρα της παρέλασης η πόλη γεμίζει με ανθρώπους κάθε ηλικίας, κοινωνικής τάξης ή σεξουαλικού προσανατολισμού, που με τα φανταχτερά τους ρούχα, τα βαμμένα τους πρόσωπα και τις σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου στα χέρια, βαδίζουν στους ρυθμούς της μουσικής, σκορπίζοντας χαρά.

Την ίδια στιγμή, ακτιβιστές και οργανώσεις συγκεντρώνονται για να υποστηρίξουν νομικές μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην ελληνική κοινωνία.

Οι δρόμοι γεμίζουν με φωνές, χειροκροτήματα, τραγούδια, ομιλίες αλλά και ιστορίες μιας αγάπης που δε γνωρίζει σύνορα.

Δεν ξεχνάμε ποτέ όμως πως ξεκίνησε το Pride

Τον πόνο, την στέρηση ελπίδας και τον διωγμό που βίωσαν χιλιάδες μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας μέσα στα χρόνια για να μπορούν σήμερα να γίνονται οι εκδηλώσεις αυτές ελεύθερα και περήφανα. Η ημέρα αυτή, λοιπόν, είναι αφιερωμένη και αφοσιωμένη σ’ αυτούς.

Γι’ αυτούς που έφυγαν, γι’ αυτούς που θα ήθελαν να είναι εδώ αλλά δεν τους άφησαν, γι’ αυτούς που είναι εδώ ακόμη και παλεύουν, για όσους έχουν φωνή και στόχο να φωνάξουν κάθε μέρα για όσα βίωσαν και βιώνουν ακόμη οι άνθρωποι της κοινότητας. Για όλους αυτους τους ανθρώπους θα είμαστε όλοι εκεί, μια γροθιά. 

Φέτος, λοιπόν, η χώρα μας γιορτάζει ακόμη μία χρονιά του «Athens Pride» και ίσως το πιο σημαντικό θα ήταν να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε αφενός, την πρόοδο που έχει σημειωθεί και αφετέρου, τις προκλήσεις που έχουμε ακόμα μπροστά μας.

Γιατί ναι, η Ελλάδα έχει κάνει βήματα μπροστά. Υπάρχει, όμως, πάρα πολλή δουλειά ακόμα που πρέπει να γίνει. Γιατί η καταπολέμηση των διακρίσεων και των προκαταλήψεων συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όχι μόνο μέχρι να αλλάξει η νομοθεσία, αλλά κυρίως μέχρι να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Μέχρι να μπορεί η φωνή όλων να ακουστεί στα πέρατα της γης. 

Η μεγάλη γιορτή της ισότητας, της ελευθερίας, της αγάπης, της ενότητας και της ελπίδας είναι και πάλι εδώ για να μας υπενθυμίσει ότι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μία πιο δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.

Μία κοινωνία που θα τους χωράει όλους, θα αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, θα υπερασπίζεται την ισότητα και θα γιορτάζει την αγάπη σε όλες τις μορφές της.

Τα λέμε στους δρόμους!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα