Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, είχε δημιουργηθεί μια διαφορετική ρουτίνα και καθημερινότητα, περνώντας αρκετό χρόνο είτε μόνοι τους, είτε με άτομα που γνωρίζουν εκτός οικογένειας. Πέραν τούτου, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι Gen-Zers που πρόσφατα «έφυγαν» από το σπίτι των γονιών τους για σπουδές ή δουλειά, όταν επιστρέφουν μετά από κάποιο διάστημα να αναφέρουν πως πλέον δεν αισθάνονται το ίδιο άτομο που ήταν όταν έφυγαν από το σπίτι.

Από την άλλη, αυτή η περίοδος μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σχέση τους με άλλα μέλη της οικογένειας. Αλλά ακόμη και οι οικογένειες που διακρίνονται από ισχυρές και στοργικές σχέσεις, μπορούν να βρεθούν σε αδιέξοδα αυτή την εποχή του χρόνου, καθώς η συνύπαρξη μπορεί να φέρει στην επιφάνεια παλιές συγκρούσεις και διαφωνίες.

Ανάλογα, λοιπόν, με την κατάσταση στην οποία μπορεί να βρίσκεστε, το να επιστρέψετε στο σπίτι για τις διακοπές των Χριστουγέννων μπορεί να “χρωματίζεται” με ένα διαφορετικό συναίσθημα: Ενδεχομένως, να σας κατακλύζει η ανυπομονησία για το ευχάριστο γεγονός, ίσως πάλι να αισθάνεστε κάπως παράξενα, ενώ δεν αποκλείεται να λειτουργεί αγχωτικά όλο αυτό – ή να βιώνετε όλα τα παραπάνω συσσωρευτικά.

Έτσι, είτε ανυπομονείτε να επισκεφθείτε το σπίτι σας και να επιστρέψετε σε έναν οικείο χώρο, είτε η σκέψη της επίσκεψης στο σπίτι σας στρεσάρει, παρακάτω θα βρείτε κάποιες ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε, για να προσαρμοστείτε ξανά σε μια άλλη καθημερινότητα. 

Όταν επιστρέψετε το σπίτι σας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η οικογένειά σας, η οποία όλο αυτό τον καιρό που λείπατε έχει διατηρήσει τους δικούς της ρυθμούς, μπορεί να περιμένει από εσάς να προσαρμοστείτε γρήγορα στη δική της ρουτίνα. Αυτό σε πολλούς μπορεί να δημιουργήσει κάποια δυσκολία, από τη στιγμή που έχετε συνηθίσει στη ζωή και τη δομή που δημιουργήσατε όσο μένατε μόνοι.

Για να μπορέσετε να συνυπάρξετε για όσο διάστημα μείνετε, ίσως είναι βοηθητικό να μιλήσετε με την οικογένειά σας για τις προσδοκίες σας. Για παράδειγμα, μπορείτε εξ αρχής να τους ενημερώσετε πως θα έχετε σχέδια εκτός των οικογενειακών συγκεντρώσεων, καθώς θέλετε να κρατήσετε επαφή και με τον κοινωνικό σας κύκλο εκεί. Ωστόσο, ανάλογα με τη δυναμική της κάθε οικογένειας, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί αυτή η συζήτηση να είναι δύσκολη και άβολη. Η συζήτηση μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η σχέση σας με την οικογένειά σας, και το χαρακτήρα των γονιών σας.

Παρ’ όλα αυτά, είτε κάνετε αυτή τη συζήτηση εκ των προτέρων, είτε τη στιγμή που προκύψει κάτι, είναι σημαντικό να αναφέρετε το πώς θέλετε να περάσετε τις διακοπές σας, ώστε να αποφύγετε τη δημιουργία έντασης, αλλά και να περάσετε αυτό το «διάλειμμα» από τη σχολή ή τη δουλειά με τρόπο που να σας ευχαριστεί και να σας ξεκουράζει. 

@drlizwhite

👉 FREE pdf guide 🔗 in b1o or comment XMAS Here is a simple strategy to help your mental health at Christmas time. If the run up to Christnas has left you feeling stressed, anxious, exhausted, worried or low, try this exercise. It helps you step back and observe your unhelpful thoughts (like worry or self criticism) and see them for what they are: just thoughts rather than absolute truths. 👉 DOWNLOAD my guide today ☺️ #mentalhealthtip #christmastips #anxiousthoughts @Dr Liz • Clinical Psychologist @Dr Liz • Clinical Psychologist

♬ Late Tears – Muspace Lofi

Με το ξεκίνημα της ενήλικης ζωής μακριά από το σπίτι των γονιών σας, είναι πιθανό να έχετε δημιουργήσει τη δική σας κοινότητα: Νέοι φίλοι και συνάδελφοι με τους οποίους ήρθατε πιο κοντά.

Το να κρατήσετε επαφή μαζί τους όσο διάστημα βρίσκεστε στο σπίτι σας για τις γιορτές, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση μιας γέφυρας επικοινωνίας με  τη ζωή που έχετε πλέον δομήσει ως ενήλικες, προκειμένου η επιστροφή στην ρουτίνα μετά τα Χριστούγεννα να συνοδεύεται από τον ενθουσιασμό της επανασύνδεσης με τα εν λόγω πρόσωπα.

Επιπλέον, στην περίπτωση που και οι φίλοι σας επισκέπτονται και αυτοί τις οικογένειές τους για τις διακοπές, είναι πιθανό να βιώνουν παρόμοια συναισθήματα. Συνεπώς, μπορείτε να προγραμματίζετε συχνά βιντεοκλήσεις και να ανταλλάσσετε μηνύματα, διατηρώντας “ζωντανή” την μεταξύ σας επαφή. Εξάλλου, το να επικοινωνείτε με τους φίλους σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώθετε λιγότερο μόνοι κατά τη διάρκεια των διακοπών, ακόμη κι αν βρίσκεστε μακριά τους.

Σε αρκετές οικογενειακές συγκεντρώσεις, όπου συνυπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί χαρακτήρες, ίσως υπάρχει εκείνο το μέλος που μπορεί να μετατρέψει μια ευχάριστη συζήτηση σε οικογενειακή διαμάχη. Αν νιώσετε ότι τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν μια τροπή που σας φέρνει σε δύσκολη θέση, προσπαθήστε να μην το αφήσετε να κλιμακωθεί και να σας επηρεάσει ακόμη περισσότερο. Μια ιδέα είναι να αποχωρήσετε από τη συζήτηση, να πάτε στο δωμάτιό σας ή βγείτε έξω μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση.

Οι παραπάνω προτάσεις στοχεύουν στο να σας βοηθήσουν να περάσετε όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα και με λιγότερο στρες τις διακοπές των Χριστουγέννων, αλλάζοντας περιβάλλον. Πέραν όμως από τις προκλήσεις, αυτή η περίοδος μπορεί να είναι ευκαιρία για ανανέωση σχέσεων και δημιουργία ευχάριστων στιγμών με την οικογένειά μας.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα