Όσο κι αν αγαπάμε τη δουλειά μας, είναι μερικές μέρες το χρόνου που ούτε τον υπολογιστή θέλουμε να ανοίξουμε, ούτε καν να περάσουμε έξω από το χώρο εργασίας μας. Αν μη τι άλλο, διανύουμε κάποιες από αυτές τις μέρες. Όλα μυρίζουν φρεσκοψημένο μελομακάρονο και καυτή σοκολάτα μπροστά στο τζάκι, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεσαι πόσο πολλή ανάγκη έχεις να απολαύσεις τη ζεστασιά του σπιτιού και μερικές στιγμές ηρεμίας. Κάπως έτσι, εύλογα αναζητάς τρόπους για να αποφύγεις την εργασία καθ’ όλη τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών

Είναι λογικό πως και μόνο στη σκέψη της εργασίας εν μέσω γιορτινών ημερών, “εξατμίζεται” κάθε εορταστική διάθεση, ωστόσο πάντα υπάρχει σχέδιο διαφυγής. Βέβαια, απαιτείται μια προσεκτική και, σε πολλές περιπτώσεις, προορατική προσέγγιση της κατάστασης, προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες. Ενσωματώνοντας εορταστικά στοιχεία στη ρουτίνα σου, μπορείς να πετύχεις τη χρυσή τομή που θα σου επιτρέψει να είσαι συνεπής στις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα και τη λάμψη των Χριστουγέννων.

Αφόυ μελετήσεις τον φόρτο εργασίας και τις υποχρεώσεις σου, θέσε ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορείς να επιτύχεις κατά την περίοδο αυτή. Δόμησε τις αρμοδιότητές σου κατά προτεραιότητα, εστίασε την προσοχή σου σε βασικές ευθύνες και επικοινώνησε αποτελεσματικά με τους συναδέλφους και τους ανωτέρους σου σχετικά με τη διαθεσιμότητά σου για οποιοδήποτε task.

Κακά τα ψέματα, η συντριπτική πλειψηφία όσων εργάζονται τέτοιες μέρες αντιλαμβάνονται απόλυτα το struggle και είναι πολύ εύκολο να βρεις “συμμάχους” που επιζητούν επίσης λίγη γαλήνη.

Λίγα λαμπάκια δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Το να δώσεις μια εορταστική νότα στον χώρο της εργασίας σου μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλει στην ψυχοσύνθεση όλων των εργαζομένων.

“Πασπάλισε” το γραφείο σου με λίγη νεραϊδόσκονη, εξαπλώνοντας το πνεύμα των Χριστουγέννων ολούθε και θα δεις πόσα χαμόγελα θα σκορπιστούν γύρω σου. Μάλιστα, μπορείτε να συγκεντρωθείτε όλα τα μέλη της επιχείρησης και να στολίσετε μαζί, υπό τους ήχους διαχρονικά αγαπημένων χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. 

Η εργασία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείψεις ή να ξεχάσεις τα διαλείμματα. Προγραμμάτισε μικρά διαλείμματα για να αλλάξεις τη ρουτίνα σου και να “γεμίσεις τις μπαταρίες” σου. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματός σου, μάλιστα, μπορείς να περπατήσεις σ’ έναν στολισμένο δρόμο, απολαμβάνοντας ένα ζεστό ρόφημα. Ίσως έτσι πάρεις μια γεύση από την ομορφιά των ημερών.

Αν δεν μπορείς να βρίσκεσαι μαζίμε την οικογένεια και τους φίλους σου, το διαδίκτυο μπορεί να αποδειχτεί ο ιδανικός σύμμαχος. Μέσα από βιντεκλήσεις μπορείς να περάσεις χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, να κάνεις ανταλλαγές δώρων ή ακόμα και να παραστείς σ’ ένα οικογενειακό σουαρέ. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρηθεί η αίσθηση της συντροφικότητας, παρά την απόσταση.

Ενσωμάτωσε τεχνικές ενσυνειδητότητας στην καθημερινότητά σου για να διαχειριστείς το άγχος γενικότερα – και ειδικότερα το εορταστικό που είναι κάπως πιο… δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Αφιέρωσε λίγα λεπτά κάθε μέρα για ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και διαλογισμό. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να σε βοηθήσει να επικεντρωθείς στις θετικές πτυχές των χριστουγεννιάτικων ημερών.

Επικοινώνησε ξεκάθαρα τη διαθεσιμότητά σου, θέσε τα όρια σου και μη διστάσεις να αναθέσεις καθήκοντα ή να συνεργαστείς με συναδέλφους. Ένας κοινός φόρτος εργασίας μπορεί να μειώσει την πίεση και να εξασφαλίσει ότι κανένα άτομο δεν φέρει ολόκληρο το βάρος. 

Αναγνώρισε τη σκληρή δουλειά σου, αποδίδοντας στον εαυτό σου μικρές ανταμοιβές. Το αξίζεις και δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλεις γι’αυτό. Μπορείς να απολαύσεις ένα εορταστικό κέρασμα, να παρακολουθήσεις μια ταινία ή απλώς να αφιερώσεις λίγο χρόνο χαλάρωσης στον εαυτό σου. Σημασία έχει να βρεις τρόπους να γιορτάσεις τα επιτεύγματά σου, ώστε η οπτική σου να παραμείνει όσο γίνεται θετική. 

Το να δουλεύεις τις γιορτές είναι απογοητευτικό, σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά αν επιθυμείς να περάσεις χρόνο με ανθρώπους που σου λείπουν ή αν χρειάζεσαι λίγο παραπάνω χρόνο για ηρεμία και ξεκούραση. Εντούτοις, αν διατηρήσεις τις ισορροπίες στα σωστά επίπεδα και μοιράσεις το χρόνο σου κατάλληλα, μπορείς πάντα και να μπεις αλλά και να παραμείνεις στο πνεύμα των Χριστουγέννων, χωρίς να αισθανθείς το φόβο του να απέχεις λόγω ανωτέρας βίας.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα