Η επιβάτης της αμαξοστοιχίας στην τραγωδία των Τεμπών, Ευδοκία Τσαγκλή, καταγγέλει όσα απαράδεκτα βίωσε στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη.
Όσα συνέβησαν
Προεκλογική περίοδος νούμερο δύο. Και αυτό, αν μη τι άλλο, σημαίνει συνεντεύξεις πολιτικών αρχηγών – που τώρα θυμήθηκαν να μας τάξουν λαγούς με πετραχήλια (είμαστε περίεργοι να δούμε τι θα λένε μετά) –, προεκλογικές ομιλίες και λίγη βία, έτσι για το σασπένς. Το βράδυ της Τετάρτης (21/06), σειρά είχε η εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου ο – βαθύτατα συγκινημένος – πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του στους Έλληνες πολίτες, για την εντυπωσιακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Στην εν λόγω συγκέντρωση, βρισκόταν και η επιζήσασα των Τεμπών, Ευδοκία Τσαγκλή, η οποία, λίγη ώρα, αργότερα δημοσίευσε ένα βίντεο στα social media της, όπου φανερά οργισμένη κατήγγειλε πως την έβγαλαν σηκωτή και χωρίς καμία δικαιολογία από την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού.
«Μόλις πήγα μόνη μου, χωρίς πανό, χωρίς κανέναν, να τον κοιτάξω στα μάτια και με βγάλανε σηκωτή! Με κουβαλήσανε, κατάλαβες; Με κουβαλήσανε έξω. Δεν έχω τίποτα πάνω μου, ούτε τσάντα και με βγάλανε έξω! Με αρπάξανε και με διώξανε! Αυτοί είστε, αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία!». Για όσους δεν θυμούνται, η Ευδοκία Τσαγκλή, είναι μία εκ των επιβατών του τρίτου βαγονιού του επιβατικού τρένου, το οποίο συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη, εκείνο το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.
Με απλά λόγια, η Ευδοκία ήταν «τυχερή», και από τους λίγους που επέζησαν. Σε επόμενη ανάρτησή της στο Instagram, η ίδια λυγίζει και χωρίς πια να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της αναρωτιέται «ποια δημοκρατία;», τονίζοντας πως «αρπάξατε μια γυναίκα στον αέρα μπροστά στον κόσμο. Με ποιο δικαίωμα;».
«Όσοι με γνωρίζουν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ποτέ δεν ήμουν με κανένα κόμμα, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ, δεν έχω κανένα τέτοιο συμφέρον. Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι πια στην Ελλάδα δεν έχουμε δημοκρατία. Αυτό είναι το χειρότερο από όλα. Εγώ πήγα ειρηνικά, μόνη μου, χωρίς τίποτα και στάθηκα μπροστά, να τον κοιτάξω. Ήταν κακοποιητική συμπεριφορά!», είπε με τρεμάμενη φωνή.
Οι διαμαρτυρίες
Δεν ήταν μόνο η Ευδοκία. Στο πάρκο της ΧΑΝΘ ήταν εχθές συγκεντρωμένοι πολλοί συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον άδικο χαμό των παιδιών τους, των γονιών τους, των συντρόφων τους, των αγαπημένων τους ανθρώπων. Ήταν, όμως, κι άλλοι, άνθρωποι που δεν είχαν κανέναν δικό τους στο τρένο, αλλά μουδιάζουν ακόμη και μόνο στο άκουσμα μίας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν συμβεί και στιγματίσει τη χώρα μας. Όπως όλοι μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς που παρευρέθηκαν, επιχείρησαν να σηκώσουν πανό στη μνήμη των νεκρών τους. Όπως, ένας κύριος που έχασε τη γυναίκα του στα Τέμπη και προσπάθησε ειρηνικά, μαζί με την Ευδοκία, να ανοίξουν δύο πανό δίπλα στο συντριβάνι. Η ΕΛΑΣ, φυσικά, δεν άργησε να κινητοποιηθεί, αποτρέποντας συγγενείς και μη να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση διαμαρτυρίας, με την ένταση ανάμεσα στις δύο μεριές να κινδυνεύει αρκετές φορές να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Οι αντιδράσεις
Εγκλήματα, αδιαφορία, συγκάλυψη, βίαιες συμπεριφορές. Άρα οργή, μία οργή που θα συνεχίζεται, όσο συνεχίζονται όλα όσα την προκαλούν. Το Twitter, φυσικά, ήταν παρόν για ακόμη μία φορά, αφού οι χρήστες σύσσωμοι έσπευσαν να σχολιάσουν αυτή την απαράδεκτη και αδικαιολόγητη ενέργεια.
Η Ευδοκία και η ανάγκη για δικαιοσύνη
Η Ευδοκία απομακρύνθηκε, βίαια, γιατί ενοχλούσε. Όπως θα ενοχλούσε κάθε άνθρωπος που ζητά δικαιοσύνη. Λίγες μέρες πριν, η ίδια είχε συγκλονίσει, στέλνοντας στους πολίτες το δικό της μήνυμα για να τονίσει το προφανές: «Δεν ήταν ατύχημα, ήταν δολοφονία», καλώντας παράλληλα τον κόσμο να ασκήσει πίεση, απαιτώντας δικαιοσύνη.
«Με λένε Ευδοκία και επέζησα ενός πρωτοφανούς εγκλήματος που δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί. Πριν από τρεις μήνες 57 αθώες ψυχές, έχασαν τη ζωή τους στη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι ζούμε με σοβαρά τραύματα και με τον φόβο της επανάληψης. Δεν ήταν ατύχημα. Μιλάμε για αμέλεια ή για πιθανή εξαπάτηση από ενδεχόμενο δόλο, που προκάλεσε μία πολύνεκρη δολοφονία και τι έχει αλλάξει από τότε; Απευθύνομαι στους πολίτες τη Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου να ρίξουμε φως στην υπόθεση. Κοινοποιώντας το μήνυμα ασκούμε πίεση για δικαιοσύνη, διαφάνεια και για να κάνουμε την Ελλάδα ασφαλή ξανά για τους κατοίκους, για τους επισκέπτες και το πιο σημαντικό για τη συνείδησή μας».
Δεν ήταν ατύχημα, ήταν δολοφονία.
Μια δολοφονία που παραμένει ατιμώρητη.
Και μια ατιμωρησία που δεν διαμαρτύρεται, αλλά, όπως φαίνεται, φιμώνεται, με κάθε τρόπο.