Έπειτα από τις πρωτοφανείς εκρήξεις και τις πυρκαγιές στη Νέα Αγχίαλο, ήρθε και η παραίτηση Μηταράκη. Σε συνέχεια των επίσημων ανακοινώσεων γύρω από το εν λόγω γεγονός, θέλησε κι εκείνος να τοποθετηθεί, με τη σειρά του, μέσα από μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Στο εξής, η σκυτάλη έχει περάσει στο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος, μέχρι πρότινος είχε ρόλο αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Με τις φλέγουσες εξελίξεις να διαδέχονται η μία την άλλη με ραγδαίους ρυθμούς, έχουν ανοίξει πολλές συζητήσεις στο δημόσιο διάλογο αναφορικά με πιθανά σενάρια, ή καλύτερα, θεωρίες συνομωσίας για τους λόγους και τα αίτια πίσω από την παραίτηση του Ν. Μηταράκη.

Φάουλ πρώτο: Η γκάφα με την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέσπισε σχεδόν από την αρχή της πρώτης τετραετίας της την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, επικαλούμενη ότι θα συμβάλλει στη μείωση περιστατικών εγκληματικότητας και βίας μέσα στα campus. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος αντιληφθήκαμε ότι το επιχείρημα αυτό δεν στέκει, διότι αφενός, προκαλούνταν διαρκώς σκηνικά αστυνομικής βίας ανάμεσα σε φοιτητικές παρατάξεις και ομάδες της ΕΛΑΣ και αφετέρου, επί του πρακτέου δεν παρέχεται μεγαλύτερη ασφάλεια στους φοιτητές και στους εργαζόμενους των Πανεπιστημίων.

Όσοι κακοπροαίρετοι αναζητούν ένα επόμενο θύμα κλοπής, ξυλοδαρμού ή κακοποίησης, πάντα θα βρίσκουν ένα «αδύναμο» σημείο για να επιτεθούν. Επομένως, όταν ο Ν. Μηταράκης ανακοίνωσε επίσημα την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, δεν υπήρξε κάποια έκπληξη, αφού συλλογικά έχουμε λίγο-πολύ αποδεχτεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν πέτυχε το σκοπό του.

Η μοναδική απορία που εκφράστηκε κυρίως στα social media ήταν πώς, τελικά, αποφάσισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ήταν εξ αρχής υπέρ της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας για πολλούς και διάφορους λόγους, προχώρησε έτσι απλά στην κατάργησή της;

Κι όμως, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Η διάψευση της επικείμενης κατάργησης από τον Πρωθυπουργό δεν άργησε να έρθει, «αδειάζοντας» κανονικά τα όσα ανακοίνωσε ο Ν. Μηταράκης.

Φάουλ δεύτερο: Η συγκρότηση ομάδας έφιππων αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας

Εμπνευσμένος μάλλον από τα αντίστοιχα έθιμα στην Αγγλία, ο Ν. Μηταράκης είχε προαναγγείλει τη δημιουργία σώματος έφιππων αστυνομικών, οι οποίοι βάσει του σχεδίου, θα περιπολούσαν στο κέντρο της Αθήνας και γύρω από το Σύνταγμα. Μάλιστα, ανέφερε πως επρόκειτο για μία κίνηση τουριστικού ενδιαφέροντος που, συγχρόνως, θα αναβάθμιζε και την ασφάλεια στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Μέσα σε λίγες μόνο ώρες από την ανακοίνωση του μέτρου, προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικότερα, οι χρήστες υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση σκαρφίζεται διαρκώς επουσιώδη μέτρα, αντί να εστιάσει στα σοβαρότατα ζητήματα της οικονομίας, της εργασίας, της υγείας, της στεγαστικής πολιτικής κ.λπ. Εκτός αυτού, τέθηκε επί τάπητος και το ερωτηματικό για την κακομεταχείριση των αλόγων, στην περίπτωση που καλούνταν να οργώνουν το κέντρο της Αθήνας σε συνθήκες ακραίου καύσωνα.

Εντούτοις, και αυτό το μέτρο διαψεύστηκε από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Κ. Μητσοτάκη να ισχυρίζεται ότι τα μέτρα που προανήγγειλε ο Ν. Μηταράκης, δεν έγιναν δεκτά από τον ίδιο.

Φάουλ τρίτο: Οι χαλαρές διακοπές στην Πάτμο τη στιγμή της πτώση του Canadair, των εκρήξεων και των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών

Σαφώς και κάθε άνθρωπος δικαιούται στιγμές ηρεμίας και ξεγνοιασιάς κάποιες μέρες το χρόνο, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. Παρ’ όλα αυτά, όταν κατ’ επιλογήν αναλαμβάνουμε το βάρος των ευθυνών ενός Υπουργείου, τότε στις δραματικές περιστάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο συμπολιτών μας ή/και την καταστροφή των περιουσιών, τότε καλούμαστε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή.

Σε όποιο σημείο του χάρτη κι αν βρίσκονται, δεν επιτρέπεται να μετατρέπεται η Νέα Αγχίαλος σε στιγμιότυπο εμπόλεμης ζώνης και ορισμένοι, όχι απλά να αράζουν ανενόχλητοι σε μία ξαπλώστρα, αλλά να αρνούνται να βγουν έστω και με link ώστε να εκφράσουν τη στήριξή τους στον ελληνικό λαό. Τρεις τραγωδίες σημάδεψαν την κοινωνία τις τελευταίες μέρες: Η πτώση του Canadair στην Κάρυστο, η οποία είχε ως συνέπεια το θάνατο δύο πιλότων, οι πυρκαγιές (κυρίως στη Ρόδο) και οι εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο.

Η μία τραγωδία διαδεχόταν την άλλη, με τον κρατικό μηχανισμό ανήμπορο να τις αντιμετωπίσει και μ’ εμάς να αναμένουμε καρτερικά την ανάληψη ευθυνών ή/και την απολογία όσων ευθύνονται για όλα αυτά, άμεσα ή έμμεσα. Κι έτσι, ήρθε η παραίτηση του Ν. Μηταράκη, συνοδευόμενη από μία απολογητική στάση για τη λανθασμένη κρίση του.

Μόνο ο Ν. Μηταράκης είναι υπεύθυνος; Ή, μήπως, η παραίτησή του ήταν αναγκαίο κακό για να ηρεμήσουν τα πνεύματα;

Το καίριο ερώτημα που αναδύεται και πάλι αφορά στις ευθύνες. Σαφώς, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιβάλλεται να βρίσκεται σε κοινό μέτωπο με τους συμπολίτες του σε περιπτώσεις οδύνης και ολέθρου. Όμως, είναι απλώς ένας νεοδιόριστος Υπουργός, ο οποίος υπήρξε μόλις 31 ημέρες στη θέση αυτή. Αν μη τι άλλο, η παραίτησή του είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη, αλλά δεν είναι απαραίτητα η ρίζα του προβλήματος. Αν το καλοσκεφτούμε, γίνεται ένας Υπουργός να φέρει αποκλειστική ευθύνη για όλα τα δεινά σε αυτήν εδώ τη χώρα;

Μήπως, κλήθηκε να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες του από αυτό που, στην πραγματικότητα του αναλογεί, προκειμένου να επέλθει μια πλαστή κάθαρση και να περάσουν τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης στο απυρόβλητο;

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα