Αχ, κακό που μας βρήκε.

Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης στο κέντρο μελετών (ΚΕΜΕΑ), πέφτουν τίτλοι τέλους για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία στην πρότερη μορφή της. Ειδικότερα, οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διοριστεί για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων, θα ενσωματωθούν πια στους ειδικούς φρουρούς. Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, από το 2024 υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία έφιππων (!) αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για έξι άλογα και δέκα αστυνομικούς αναβάτες, οι οποίοι αναμένεται να τοποθετηθούν για περιπολία σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.

What a nice weather you have here in Greece!

Απο μεριάς του, ο κ. Μηταράκης, ανέφερε πως το νέο αυτό σώμα θα έχει τελετουργικό χαρακτήρα, δηλαδή θα συμμετέχει σε παρελάσεις και επίσημες εκδηλώσεις – κυρίως στο κέντρο της πρωτεύουσας. Έλα, όμως που ο κ. Μητσοτάκης δεν αποδέχτηκε την πρόταση αυτή, μετά τη μαζική δυσαρέσκεια που εκδηλώθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Και, όπως ήταν λογικό, μετά από την εξέλιξη αυτή, έχει ξεσπάσει γλέντι στο Twitter.

Η αμφιλεγόμενη Πανεπιστημιακή Αστυνομία και οι αψιμαχίες

Η εισαγωγή της μεταρρύθμισης για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Δεν υπήρξαν λίγες φοιτητικές ομάδες, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι στα Πανεπιστήμια, οι οποίοι μίλησαν για παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και ενίσχυση των περιστατικών βίας μεταξύ αστυνομικών και φοιτητικών ομάδων. Από την άλλη, το επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν πως η εν λόγω μεταρρύθμιση θα συνέβαλε στη μείωση της εγκληματικότητας, λόγω του ότι στα Πανεπιστήμια – ειδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης – έχουν σημειωθεί πολλάκις κλοπές, ξυλοδαρμοί, σεξουαλικές παρενοχλήσεις κ.λπ.

Ομολογουμένως, και τα δύο επιχειρήματα ευσταθούν, μόνο που, επί της ουσίας, η εγκληματικότητα δεν διαγράφηκε από το χάρτη, ούτε μπορούσαμε να κυκλοφορούμε εντελώς αμέριμνοι στους χώρους των campus. Ακόμη κι αν οι «επιτήδειοι» δεν κυκλοφορούσαν μέσα στα Πανεπιστήμια, σίγουρα έκοβαν βόλτες τριγύρω, σκανάροντας τους περιαστικούς. Καλεσμένος σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Μηταράκης δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Το πλαίσιο της “Πανεπιστημιακής Αστυνομίας” επανεξετάζεται. Τα ίδια τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα θα πρέπει να έχουν πιο ενεργό ρόλο στη φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων».

«Δεν θα μπαίνει μέσα στα Πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα Πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία (ΟΠΠΙ) είχε ιδρυθεί με το νόμο 4777/2021 και ήταν ένα μεγαλόπνοο σχέδιο της κυβέρνησης για την «ακώλυτη παροχή της Ανώτατης Εκπαίδευσης, την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας εντός των πανεπιστημιακών χώρων, τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την προστασία του προσωπικού και της περιουσίας των ΑΕΙ».

Ωστόσο, ακόμη και πριν τις εκλογές, ήταν αναμενόμενη η όποια αναδιαμόρφωση του παραπάνω νόμου, μιας και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν λειτούργησε αποτελεσματικά στην πράξη, αλλά αντιθέτως όξυνε τις όποιες εντάσεις μικρής κλίμακας με συγκεκριμένες φοιτητικές παρατάξεις – και όχι μόνο. Που, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν βρίσκεται στο χώρο του campus για να παίζει ξύλο με τους φοιτητές, αλλά για να τους προστατεύει από τυχόν εγκληματικές ενέργειες.

Ως εκ τούτου, ήταν αναγκαία η αλλαγή.

Αφού λύσαμε όλα τα υπόλοιπα προβλήματά μας ως χώρα, ας υιοθετήσουμε και το λονδρέζικο στιλ – το άδειασμα από τον κ. Μητσοτάκη

Καμιά φορά, πιάνεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται υπό ποιες συνθήκες πάρθηκαν ορισμένες αποφάσεις. Συγκεντρώθηκαν μέλη του υπουργείου Προστασίας και αποφάσισαν ομόφωνα ότι οι έφιπποι αστυνομικοί θα αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της Αθήνας; 

Σκέφτηκαν, άραγε, ότι έτσι θα αναβαθμιστεί και το προσφερόμενο θέαμα σε ταξιδιώτες και τουρίστες, ούτως ώστε να τραβούν ακόμη περισσότερες φωτογραφίες – οι οποίες αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποτελούν διαφήμιση; Ήταν κάποιος αγγλομαθής στην παρέα αυτή για να αναφέρει τις αντίστοιχες συνθήκες της Αγγλίας ως παράδειγμα προς μίμηση;

Από την άλλη, ίσως θα ήταν προτιμότερο να εστιάσουμε σε ζητήματα που ταλανίζουν αδιάκοπα τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Η στέγη (στα 400-500€ ο μέσος όρος ενοικίου), οι απολαβές (στα 667€ ο βασικός μισθός), τα ίσα δικαιώματα (υπάρχουν ακόμη διακρίσεις που μας δηλητριάζουν), η ποιοτική εκπαίδευση (όχι η αποστήθιση από κακογραμμένα σχολικά εγχειρίδια) είναι μερικά μόνο από τα καίρια προβλήματα, τα οποία καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε.

Σαφώς, αυτά δεν αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας, απλώς ίσως θα ήταν προτιμότερο – έστω επικοινωνιακά – να ξεκινήσουν από έναν διαφορετικό άξονα οι υπουργικές ανακοινώσεις, με γνώμονα την ουσιαστική ελάφρυνση των πολιτών. Με άλλα λόγια, η σειρά να είναι – κατά κάποιον τρόπο – φθίνουσα, βάσει των κοινωνικών αναγκών. Διότι, όταν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως αύξουσα, συνεπάγεται το μένος των πολιτών αφού μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ότι υπάρχει αδιαφορία απέναντι στη μέση ελληνική οικογένεια που, αποδεδειγμένα, αδυνατεί να «βγάλει το μήνα».

Και φυσικά, στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων, έρχεται το «άδειασμα» από την πλευρά του Πρωθυπουργού, βάσει του οποίου η εν λόγω πρόταση δεν έγινε αποδεκτή. Αν μη τι άλλο, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε – δικαιολογημένα – θεωρίες συνωμοσίας για στροφή 180 μοιρών από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, λόγω της μαζικής δυσαρέσκειας που εκδηλώθηκε στο δημόσιο διάλογο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα