Νιώθεις άβολα με κάτι που γίνεται στη δουλειά; Σίγουρα δεν είσαι @ μόν@! Σε γενικές γραμμές, περνάμε αρκετές ώρες στο γραφείο και στο τέλος του 8ωρου πολλοί συνάδελφοι νιώθουν σαν οικογένεια. 

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία, ενώ μπορούμε να μοιραστούμε ελέυθερα με την οικογένεια ή τους στενούς μας φίλους, δεν θα έπρεπε να τα μοιραζόμαστε στο χώρο εργασίας μας, όσο κοντά κι αν αισθανόμαστε με τους συναδέλφους μας.

Υπάρχουν πολλά θέματα που κάποιος μπορεί να αντιμετωπίζει στη δουλειά. Πιθανότατα κι εσύ διατηρείς επαφή με τους συναδέλφους σου καθ’ όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας χρησιμοποιώντας κάποια εφαρμογή, όπως το Slack. Πιο συχνά από ό,τι θα ήθελες, ίσως οι συνομιλίες ξεφεύγουν σε πιο προσωπικές συζητήσεις που είτε είναι ακατάλληλες, είτε σε κάνουν να νιώθεις άβολα. Και μπορεί να μην είναι εύκολο να μιλήσεις γι’ αυτό το θέμα σε κάποιον ανώτερο, καθώς αποτελούν μέρος του προβλήματος. 

Πώς να διαχειριστείς άβολες στιγμές στη δουλειά

Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι το αφεντικό στέλνει συνέχεια selfies από το γυμναστήριο στο εταιρικό chat. Awkward, εε; Τι κάνεις, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση; Καταρχάς, είναι λογικό να αισθάνεσαι άβολα και αβέβαι@ για το πώς να χειριστείς αυτή την κατάσταση. Ακολουθούν μερικές ιδέες και προτάσεις που μπορείς να λάβεις υπόψη σου: 

Κάνε μια συζήτηση με τον εργοδότη σου

Εάν αισθάνεσαι άνετα, μπορείς να κάνεις meeting με το αφεντικό σου για να εκφράσεις τη δυσφορία σου για τις φωτογραφίες που μοιράζεται. Δείξε σεβασμό και προσπάθησε να είσαι ευγενικ@. Εξήγησε πώς σε κάνουν να αισθάνεσαι αυτές οι φωτογραφίες. 

Κανόνισε συνάντηση με το HR

Εάν δεν νιώθεις άνετα να μιλήσεις απευθείας στο αφεντικό σου ή εάν δεν αλλάξει η συμπεριφορά τ@ αφού τ@ μιλήσεις, μπορείς να κανονίσεις συνάντηση με το τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού. Φρόντισε να κρατήσεις αρχείο με τις ακατάλληλες φωτογραφίες που στέλνει το αφεντικό σου, καθώς και τις ημερομηνίες. Μπορεί το HR να σου παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη, και ίσως να είναι σε θέση να σε βοηθήσει να επιλύσεις αυτό το ζήτημα.

Θέσε σε σίγαση ή αποχώρησε από την ομαδική συνομιλία

Εάν οι εικόνες σου φαίνονται ενοχλητικές αλλά όχι απαραίτητα ακατάλληλες, μπορείς να θέσεις σε σίγαση τη συνομιλία ή να αποχωρήσεις από αυτήν. Η τελική απόφαση εξαρτάται, φυσικά, από εσένα και θα πρέπει να κάνεις ό,τι εσύ επιθυμείς.

Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν overshare στη δουλειά;

Μια εξήγηση είναι πως τα social media έχουν καθιερώσει το να λέμε σε όλους τα πάντα. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί ξεχνούν πού βρίσκονται (στη δουλειά, όχι σε μπαρ ή εστιατόριο) και σε ποιον μιλούν (σε αφεντικά, πελάτες και συναδέλφους, όχι στους φίλους τους).

Και ακόμη κι αν γνωρίζουν ότι είναι ακατάλληλο να μοιράζονται ορισμένες προσωπικές πληροφορίες ή φωτογραφίες σε ένα εργασιακό περιβάλλον, το κάνουν ούτως ή άλλως επειδή όλοι οι άλλοι το κάνουν. Έτσι, νομίζουν ότι είναι Ο.Κ. (δεν είναι) και θεωρούν ότι το αφεντικό και οι συνάδελφοί τους ενδιαφέρονται πραγματικά (δεν ενδιαφέρονται).

Άλλοι αποδίδουν το πρόβλημα στην απελπισμένη ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση. Ο χώρος εργασίας έχει γίνει το δεύτερο σπίτι μας, οπότε θέλουμε να τον κάνουμε όσο το δυνατόν πιο chill γίνεται, πράγμα που συχνά οδηγεί σε oversharing. Ξεχνάμε ότι είναι απαραίτητο να διατηρούμε ένα επαγγελματικό επίπεδο.

Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να μιλήσεις με τους συναδέλφους σου για οτιδήποτε δεν σχετίζεται με τη δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό, άλλωστε, να φέρεις τα καλύτερα στοιχεία της προσωπικότητάς σου στο χώρο εργασίας. Το να μοιραζόμαστε κάποιες προσωπικές πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη σφυρηλάτηση των σχέσεων. Κάνει επίσης τη δουλειά πολύ πιο ευχάριστη.

Δουλειά VS Προσωπική Ζωή

Στο άλλο άκρο, ωστόσο, το να μοιράζεσαι υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες για την προσωπική σου ζωή με συναδέλφους μπορεί να σου γυρίσει… μπούμερανγκ και να προκαλέσει προβλήματα στη δουλειά. Πριν ανοίξεις το στόμα σου, κάνε στον εαυτό σου τις εξής ερωτήσεις:

  • Σε ποιον μιλάω (στο αφεντικό, σε έναν πελάτη, σε έναν συνάδελφο ή σε έναν φίλο);
  • Γιατί θέλω να το μοιραστώ αυτό; Ποιο είναι το νόημα;
  • Μήπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει ο κανόνας “less is more”;
  • Έχω ξεφορτωθεί τα συναισθηματικά μου φορτία; 
  • Αυτό που μοιράζομαι ωφελεί την καριέρα μου ή την ποιότητα των εργασιακών μου σχέσεων;

P.S.: Σίγουρα η κοινοποίηση φωτογραφιών από το γυμναστήριο δεν ωφελεί πουθενά…

Η αξιοπρέπεια, η κοινή λογική και οι καλοί τρόποι δεν θα φύγουν ποτέ από τη μόδα. Αν βγουν, όμως, ελπίζω να έχω πάρει σύνταξη.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα