Η ανάγνωση σχολίων κάτω από post στα social media είναι ένα «σκοτεινό» χόμπι. Κυρίως γιατί δείχνει, με αυθόρμητο τρόπο, το βάθος της διαστρέβλωσης που μπορεί να υποστεί η ανθρώπινη αντίληψη, ακόμη και στα πιο απλά και αυταπόδεικτα ζητήματα.

Μετά τις πρόσφατες καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, ειδικά μετά τις πλημμύρες, άνοιξε ένας νέος κύκλος συζητήσεων ανάμεσα στους απανταχού συνομωσιολόγους του διαδικτύου. Μια ικανοποιητική μερίδα εξ αυτών υποστηρίζει ότι, πίσω από φυσικά φαινόμενα, κρύβονται μυστικά σχέδια, με σκοπό τον έλεγχο του κλίματος. Και ποιος ξέρει τι άλλο.

Σε αυτό το παράξενο μείγμα ιδεών, εμπεριέχονται ο έλεγχος του καιρού, σε συνδυασμό προφανώς με αεροψεκασμούς, ο χημικός πόλεμος, η νανοτεχνολογία και το υπερόπλο HAARP. Ας παραδεχτούμε, ότι η ανάμειξη εξωγήινων, θα συμπλήρωνε τέλεια αυτό το υπέροχο πορτρέτο παραφιλολογίας.

Η επίκληση ανώτερων δυνάμεων για τα φυσικά φαινόμενα και τα δεινά που βιώνει η ανθρωπότητα, δεν είναι νέο φαινόμενο. Υπήρχε από την αρχαιότητα, με τη διαφορά ότι τότε δεν υπήρχαν οι γνώσεις του σήμερα. Ο σχολιασμός επί του θέματος γίνεται με περίσσεια σιγουριά, ενώ κανένα επιχείρημα – όσο λογικό κι αν είναι – δε φαίνεται να μπορεί να αλλάξει τη γνώμη ορισμένων.

Το παράλογο κάνει τα φυσικά, μεταφυσικά

Οι υποστηρικτές τέτοιων θεωριών είναι πεπεισμένοι πως κάποιοι «παίζουν» με τον καιρό, αλλάζοντάς τον κατά βούληση. Δεν βρίσκουν κάποια άλλη εξήγηση για τα διαρκώς αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο «μετεωρολογικός πόλεμος»,  όπως τον ονομάζουν, κατά καιρούς περιλαμβάνει πυρκαγιές, καταιγίδες, χιόνια, σεισμούς και πλημμύρες, με το υπερόπλο HAARP, κατά την άποψή τους να αποτελεί τη γενεσιουργό πηγή.

Άλλοτε πάλι, οι καταστροφές αποδίδονται σε «τιμωρίες του Θεού» για όσα οι άνθρωποι προκαλούν, όπως την αρχαιότητα – που όταν ερχόταν καταιγίδα πίστευαν πως ο Δίας θύμωνε με τους θνητούς και έριχνε κεραυνούς. Το 2021 και σε περίοδο καραντίνας, είχαν κυκλοφορήσει κάποια βίντεο με ανθρώπους που προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να κάψουν το χιόνι, υποστηρίζοντας πως είναι χημικό και πλαστικό. Η φυσική εξήγηση είναι πολύ απλή για να είναι πιστευτή: Το χιόνι είναι παγωμένο νερό με χαμηλή πυκνότητα και δεν καίγεται. 

Ο επιστημονικός αναλφαβητισμός, η αμάθεια, η τεχνοφοβία και η θρησκοληψία τείνουν να δημιουργούν στους ανθρώπους μία άγνοια η οποία έρχεται να αντικατασταθεί από την πίστη, με τέτοιες θεωρίες συνομωσίας, με κοινά μοτίβα.

Τα φυσικά φαινόμενα γίνονται παραφυσικά, ενώ η αληθινή γνώση περιθωριοποιείται ως κατασκεύασμα προπαγάνδας και συγκάλυψης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πολλοί από τους υποστηρικτές τέτοιων θεωριών είναι παράλληλα και σφοδροί πολέμιοι της κλιματικής αλλαγής την οποία θεωρούν μία προπαγάνδα των κυβερνήσεων που στην ατζέντα της νέας τάξης πραγμάτων.

Τι και αν εδώ και χρόνια έχουμε μελετήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής; Πώς γίνεται κάτι να είναι τόσο δύσκολα αντιληπτό, όταν οι συνέπειες είναι ολοφάνερες για το πόσο μολύνουμε τον πλανήτη; 

Σκοτεινές δυνάμεις, η εύκολη λύση. Τι είναι το HAARP;

Ο άνθρωπος, μέσω της επιστήμης πράγματι, εδώ και χρόνια, έχει προσπαθήσει να ελέγξει τη φύση κάνοντας διάφορα πειράματα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις, πως σεισμοί, τυφώνες και καταποντισμοί είναι τεχνητά δημιουργήματα. Το πειραματικό πρόγραμμα HAARP, για παράδειγμα, συμβάλλει στη μελέτη της ιονόσφαιρας για τη διέγερση και χρήση αυτής ως κεραίας ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, αλλά και στη βελτίωση των επικοινωνιών.

Χρηματοδοτείται από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και ίσως αυτό αρκεί για την άνθιση συνομωσιών που το ονομάζουν γεωφυσικό «υπερόπλο μαζικής καταστροφής» και θεωρούν πως προκαλεί σεισμούς και τυφώνες. Εντούτοις, η απόδοση ευθυνών σε κάτι αόριστο και εκτός ανθρώπινου ελέγχου, εξασφαλίζει την αδιαφορία και την αποδοχή ασυνείδητα. Κάτι υπαρκτό, όπως η έλλειψη σχεδιασμού και υποδομών για τις πλημμύρες, απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του ατόμου για την αλλαγή.

Η γνώση διώχνει τα φαντάσματα

Αυτό που λείπει από τη σημερινή κοινωνία είναι η τάση να εξορθολογήσει τα πράγματα, η θέληση να μάθει, να ανακαλύψει. Ένα βολικό ψέμα είναι πιο εύκολο από μία δύσκολη αλήθεια. Απαιτείται χρόνος, κόπος, σκέψη και διάθεση αλλαγής.

Παρ’ όλα αυτά, η σημασία της απομυθοποίησης παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο, καθώς διευρύνοντας το πεδίο που κάποιος δέχεται κάτι ως αλήθεια, αντανακλά και η κοινωνική αντίληψη και οπτική του για τον κόσμο. Σε όλους μας αρέσουν οι «περίεργες» ιστορίες. Αν μη τι άλλο, είναι διασκεδαστικές. Με ίδιο τον τρόπο που θα μας ψυχαγωγήσει μία ιστορία φαντασμάτων – ακόμη και αν δεν πιστεύουμε στα φαντάσματα. Όμως, το ενδιαφέρον έρχεται με την αντίληψη της πραγματικότητας.

Όταν ψάχνεις στα μονοπάτια της ψυχολογίας και της επιστήμης για να ανακαλύψεις γιατί ο κόσμος σκέφτεται με έναν τέτοιο τρόπο και να ανακαλύπτεις στοιχεία με βάση τη λογική. Είναι ένα μαγευτικό ταξίδι, πολύ πιο γοητευτικό, το οποίο προκαλεί δέος στην όψη της καθαρής μορφής των πραγμάτων που βρίσκονται και συνδέουν τον εσωτερικό με τον εξωτερικό μας κόσμο.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα