Σα να μην μας έφταναν όλα τα άλλα, έχουμε και τις απόψεις περί ανισότητας των φύλων.

Σε μια σημαντική κίνηση προχώρησε χθες, 01/06/23, η Ισπανία που πλέον αποτελεί την πρώτη χώρα στην Ευρώπη – και μία από τις λίγες παγκοσμίως – που έθεσαν σε ισχύ το νόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία (και την άδεια περιόδου, κατ’ επέκταση).

Ο νόμος παρέχει,μεταξύ άλλων, στις γυναίκες εργαζόμενες το δικαίωμα να παίρνουν άδεια από την εργασία τους κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. 

Σχεδόν όλες είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο αφόρητος είναι πολλές φορές ο πόνος της περιόδου, που, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, για περισσότερες από τις μισές γυναίκες κρατά – σε λογικά επίπεδα – για μία ή δύο ημέρες κάθε μήνα.

Για άλλες, όμως, ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος που να «μην τις αφήνει» να επιδοθούν σε σχεδόν οποιαδήποτε δραστηριότητα για αρκετές ημέρες.

@freeda_en

Spain have become the first country in Europe to offer paid menstrual leave! While this law still has to be voted on in the Senate, it’s an important step toward recognising people’s sexual and reproductive rights #Freeda #Spain #MenstrualLeave #NewLaws #Progress

♬ original sound – Freeda

Τι αναφέρει η νομοθεσία περί άδειας εμμήνου ρύσεως;

Έτσι, η νομοθεσία αναφέρει πως όλες οι εργαζόμενες γυναίκες δικαιούνται να λαμβάνουν έως και τρεις ημέρες άδεια μετ’ αποδοχών το μήνα – με την επιλογή παράτασής της σε πέντε ημέρες – κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, εάν ο πόνος είναι τόσο έντονος που τις εμποδίζει να εργαστούν.

Αυτή η πολιτική ισχύει τόσο για τις υπαλλήλους του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, διασφαλίζοντας, με αυτό τον τρόπο, μία ευρεία κάλυψη σε διάφορους κλάδους.

Ήταν η υπουργός Ισότητας και μέλος του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς «Podemos», Ιρένε Μοντέρο, που, μετά την αρχική έγκριση του νόμου από το υπουργικό συμβούλιο, το Μάιο του 2022, είχε δηλώσει συγκινημένη:

«Η περίοδος δεν θα είναι πλέον ταμπού. Δεν θα χρειάζεται πια να δουλεύουμε με πόνο, ούτε να παίρνουμε χάπια πριν φτάσουμε στη δουλειά και να πρέπει να κρύψουμε το γεγονός ότι πονάμε τόσο που δεν μπορούμε να δουλέψουμε».

Μόλις τρεις μήνες πριν, τον Φεβρουάριος του 2023, η ίδια είχε κάνει, μάλιστα, λόγο για μία «ιστορική μέρα», όταν το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το εν λόγω νομοσχέδιο, που στοχεύει,μεταξύ άλλων, στο να «εξαλειφθεί οποιαδήποτε αρνητική προκατάληψη για τις γυναίκες στον κόσμο της εργασίας».

@freeda_en

Last Tuesday, the Spanish government approved a bill that would make Spain the first country in the EU to offer menstrual leave for those with painful and disabling periods, as well as the free distribution of menstrual hygiene products in educational centres and penitentiary centres to combat menstrual poverty. #Freeda #News #Spain #MenstrualLeave #SanitaryProducts #WomensRights

♬ original sound – Freeda

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για να εγκριθεί και επίσημα η άδεια εμμήνου ρήσεως, οι εργαζόμενες στην Ισπανία θα πρέπει να προσκομίσουν στην εργασία τους πιστοποιητικό γιατρού, ενώ η διάρκεια της άδειας θα εξαρτάται από την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων τους.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι να πούμε πως ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης νομοθεσίας για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, η οποία συμπεριλαμβάνει τη διεύρυνση των δικαιωμάτων πρόσβασης στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία, υποστήριξης και προστασίας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ενίσχυσης της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία καθώς και της δωρεάν διανομής αντισυλληπτικών ή προϊόντων υγιεινής περιόδου στα Λύκεια.

Και οι πατριαρχικές απόψεις ξεκίνησαν… 

Λογικό κι αναμενόμενο, σε μια πατριαρχική κοινωνία που οι πόνοι περιόδου φαντάζουν από πολλούς ως “τίποτα”, από τη θέσπιση μιας τέτοιου είδους νομοθεσίας να εκφραστούν τόσο επιφυλάξεις, όσο και αντιδράσεις. Καθώς επίσης, και οι όποιοι διχασμοί μεταξύ πολιτικών, αλλά και συνδικάτων.

Θέση τους αποτελεί πως η συγκεκριμένη πολιτική εντείνει την ανισότητα των φύλων αντί να την εξαλείφει, διαιωνίζει τα στερεότυπα και ίσως και να οδηγήσει σε πιθανές διακρίσεις κατά των γυναικών στον χώρο εργασίας. 

No uterus, no opinion

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο παράλογη είναι η θέση αυτή και πως η θέσπιση μιας τέτοιας νομοθεσίας ουδεμία σχέση έχει με την ανισότητα των φύλων.

Ας θυμηθούμε, άλλη μία φορά, ότι: «Όποιος δεν έχει μήτρα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει λόγο στο τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα με τη δική της». 

Αρκετές ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και ορισμένων ινδικών κρατών, έχουν ήδη υιοθετήσει παρόμοιες πολιτικές, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως αναγνωρίζουν τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Παράλληλα, προωθούν κι ένα υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας χωρίς αποκλεισμούς.

Η εφαρμογή της άδειας περιόδου για τις γυναίκες στην Ισπανία συνιστά, αν μη τι άλλο, ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Αναγνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου και τους παρέχει την ευκαιρία να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία τους.

Συνολικά, σπάει κάθε ταμπού και συμβάλλει σε ένα πιο δίκαιο και υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας, που κάνει την Ισπανία παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες.

Και στα δικά μας! To πότε, άγνωστον. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα