Τα τελευταία χρόνια, η 8η Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως “Διεθνής Ημέρα Γυναικείου Οργασμού”*.
Πατρίδα της ιδιαίτερης αυτής γιορτής φαίνεται να είναι η Βραζιλία, όπου το 2006, μετά από πρόταση του Arimateo Dantas, εκπροσώπου του Δήμου Esperantina, καθιερώθηκαν εκδηλώσεις κατά μήκος όλης της χώρας με σκοπό την προαγωγή του δικαιώματος των γυναικών στον οργασμό.
Ανά τα χρόνια, όλο και περισσότερες χώρες, όπως η Ισπανία, το Περού, η Αργεντινή, το Μεξικό και η Νορβηγία αποφάσισαν να διοργανώσουν εορτασμούς, αλλά και συνέδρια για να ενημερώσουν τον κόσμο και να ανοίξουν τη συζήτηση γύρω από το θέμα του “οργασμικού κενού”.
Τι είναι το “οργασμικό κενό”;
Το “οργασμικό κενό” ή “χάσμα” είναι ένας όρος που δημιουργήθηκε για να περιγράψει την ανισότητα που υπάρχει στους οργασμούς ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. Γνωστή και ως “οργασμική ανισότητα”, ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να υπολογιστεί η σεξουαλική ικανοποίηση μεταξύ διαφορετικών δημογραφικών ομάδων.
Είναι γεγονός ότι ο οργασμός δεν είναι εξίσου σημαντικός για όλους τους ανθρώπους και μία καλή σεξουαλική ζωή δεν μετριέται αποκλειστικά από τον αριθμό των οργασμών που έχει ένα άτομο. Παρ’ όλα αυτά, είναι ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι, με βάση τις υπάρχουσες μελέτες, υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των οργασμών που έχουν οι άντρες και οι γυναίκες που βρίσκονται σε ετερόφυλες σχέσεις.
Ναι, σωστά κατάλαβες. Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν δείχνουν διαφοροποίηση μόνο με βάση το φύλο, αλλά και με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό! Το οργασμικό κενό δεν αφορά μόνο στη σύγκριση ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, αφού, κατά τη σύγκριση ετεροφυλόφιλων γυναικών με γυναίκες που είναι λεσβίες ή bi/pansexual, οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες είχαν τους λιγότερους οργασμούς.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση σχετική έρευνα του “Archives of Sexual Behavior”, το 95% των στρέιτ αντρών φτάνει συνήθως σε οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ το ίδιο ποσοστό για τις γυναίκες φτάνει στο 65%. Επιπλέον, η σύγκριση αφορά και στους οργασμούς που έχουν οι γυναίκες όταν αυνανίζονται μόνες τους σε σχέση με τη σεξουαλική επαφή με άλλο άτομο. Πιο συγκεκριμένα, το 39% των γυναικών δηλώνει ότι έχει οργασμό κάθε φορά που αυνανίζεται, ενώ μόλις το 6% δήλωσε ότι έχει οργασμό κάθε φορά που κάνει σεξ.
Ακόμη, μία μελέτη που διεξήχθη από γνωστή εταιρεία προφυλακτικών, διαπίστωσε ότι το 20% των γυναικών δεν βιώνει ποτέ οργασμό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες αφορά μόλις στο 2% του συνολικού τους πληθυσμού.
Γιατί οι στρέιτ γυναίκες έχουν τους λιγότερους οργασμούς;
Αναζητώντας μία απάντηση αναφορικά με το γιατί οι γυναίκες που κάνουν σεξ με άντρες είναι η πληθυσμιακή ομάδα που έχει τους λιγότερους οργασμούς, μία έρευνα απέδειξε ότι το 30% των ανδρών πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος να φέρουν σε οργασμό μία γυναίκα είναι αποκλειστικά μέσω της διείσδυσης, την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών αναφέρει ότι η διέγερση της κλειτορίδας είναι αυτό που χρειάζεται για να κλιμακώσουν.
Κόλπος και αιδοίο
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει βασικά στοιχεία της ανατομίας των αναπαραγωγικών και σεξουαλικών μας οργάνων! Πιο συγκεκριμένα, σε σχετική έρευνα, το 58% των ερωτηθέντων δεν μπορούσε να περιγράψει τη λειτουργία της ουρήθρας, το 47% δεν γνώριζε τι είναι τα χείλη, ενώ το 52% δεν αναγνώριζε ποιος είναι ο κόλπος. Η έλλειψη γνώσης και ενημέρωσης της ανατομίας είναι εμφανής τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, καθώς το 59% των ανδρών και το 45% των γυναικών δεν μπόρεσε να δείξει σωστά τον κόλπο.
Τι πάει τόσο λάθος με το γυναικείο οργασμό;
Από τη σχολική εκπαίδευση – στην οποία λείπει παντελώς η οποιαδήποτε αναφορά στη σεξουαλική απόλαυση – μέχρι τη στρεβλή απεικόνιση του γυναικείου οργασμού σε όλο το φάσμα της τέχνης, από την ποπ κουλτούρα μέχρι το πορνό, είναι φανερό ότι σχεδόν τίποτα δεν είναι σωστό.
Από το 1933, που καταγράφεται η πρώτη απεικόνιση γυναικείου οργασμού στο σινεμά, η συζήτηση γύρω από την κορύφωση των γυναικών δεν έχει πάψει, σε μεγάλο βαθμό, να συνοδεύεται είτε από αίσθημα ντροπής, είτε από λανθασμένα στερεότυπα που είναι φτιαγμένα για να ικανοποιούν το “male gaze”.
Με αφορμή την Ημέρα Γυναικείου Οργασμού, μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα κάτι να αλλάξει;
Η Βραζιλία έκανε την αρχή, 17 χρόνια μετά, όμως, δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και πολλά. Σίγουρα οι συζητήσεις μας γύρω από τον οργασμό γίνονται πιο ελεύθερα και με λιγότερη ντροπή, αλλά έχουμε πολύ ακόμα δρόμο να διανύσουμε.
Μήπως ήρθε η ώρα να έρθει και στην Ελλάδα το “International Female Orgasm Day” και να ανοίξει επιτέλους μία δημόσια συζήτηση χωρίς ταμπού; Σε κάθε περίπτωση, όσο και αν αδιαφορούν οι πολιτικοί, οι οργανώσεις και οι γιατροί αυτής της χώρας για τον οργασμό μας, αυτό δεν σημαίνει πως εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.
Τι λες, μήπως ήρθε φέτος η στιγμή να ξεκινήσουμε εμείς να γιορτάζουμε την 8η Αυγούστου;
*Ως γυναικείο οργασμό σε αυτό το άρθρο ορίζουμε τον οργασμό των cis γυναικών, καθώς σε αυτές βασίζονται τα διαθέσιμα στοιχεία και βιβλιογραφικές αναφορές.