Έπειτα από την κρίση που συντάραξε τη χώρα μας πριν από μια δεκαπενταετία περίπου, ο όρος «πολιτική» έχει αποτυπωθεί στη συλλογική συνείδηση σημαντικής μερίδας πολιτών, ως «πονοκέφαλος».

Δεν χωρά αμφιβολία πως το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι βαθύτατα προβληματικό και διεφθαρμένο. Ενίοτε, ευθύνονται πρόσωπα που καταχρώνται την εξουσία και τη θέση τους και ενίοτε, τα κοινά συμφέροντα με την ιδιωτική πρωτοβουλία, προκειμένου να «κλείσουν» παράτυπες – αλλά ανυπέρβλητα επικερδείς – οικονομικές συμφωνίες.

Ενδεχομένως, αν έμπαιναν νέα, αδιάφθορα άτομα στον πολιτικό στίβο, να σημειωνόταν μια μεταβολή στις υφιστάμενες συνθήκες.

Υπό αυτό το πρίσμα, σας ρωτήσαμε ποιο, κατά την άποψή σας, διάσημο πρόσωπο θα έπρεπε να ασχοληθεί με την πολιτική, μέσα από το Instagram κι εμείς, με τη σειρά μας, συλλέξαμε τις απαντήσεις σας και τις παραθέτουμε εδώ.

«Γιατί έχουμε ανάγκη από άτομα που αγωνίζονται για συμπερίληψη και ενότητα. Και δικαιώματα για τις μειονότητες», συμπληρώνει το άτομο που πρότεινε την Αθηνά.

Μια ψυχάρα που έχει τολμήσει, ουκ ολίγες φορές, να ξεστομίσει την αλήθεια που, σε πολλές περιπτώσεις, η συντηρητική ελληνική κοινωνία αδυνατεί να αντιληφθεί.

Ούσα εξαιρετικά ταλαντούχο πλάσμα και ανήσυχο πνεύμα, είναι πολυπράγμων, ενεργή, δεν «μασάει τα λόγια της» και έχει μιλήσει ανοιχτά για τον έρωτα ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, διασφαλίζοντας την ορατότητα που πολλά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στερούνται, ενώ έχει αναφερθεί και στη διαρκή μάχη της με την αγχώδη διαταραχή.

Την υπογραφή της φέρουν τα σενάρια των σειρών: «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», «Έξαψη», «Το αύριο μας ανήκει» και «Νούμερα». Επίσης, έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή άρθρων και την κριτική θεάτρου, ενώ βρίσκεται στο πλευρό της Μαίρης Συνατσάκη ως personal assistant.

«Γιατί λέει όλα όσα χρειάζεται να ακούγονται καθημερινά», προσθέτει η φίλη, τεκμηριώνοντας την απάντησή της.

Εκτός αυτού, ήταν το μόνο αναγνωρίσιμο πρόσωπο που προτάθηκε δύο φορές από δύο διαφορετικά άτομα, επομένως διεκδικεί δυναμικά τα σκήπτρα στην ψηφοφορία αυτή.

Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα που γίνονται viral για όλους τους σωστούς λόγους – και ο Σωτήρης Τσαφούλιας είναι ένας εξ αυτών.

Μπορεί να μην είναι γνωστός στο ευρύ κοινό, όπως τα πρόσωπα που πλαισιώνουν καθημερινές εκπομπές αμφιβόλου ποιότητας, αλλά η σκηνοθετική του ματιά έχει παρουσιαστεί μέσα από σπουδαίες επιτυχίες στο θέατρο και στον κινηματογράφο, όπως: «Έτερος Εγώ», «Αινιγματικές Παραλλαγές», «Ο Επισκέπτης» κ.λπ.

Μεταξύ άλλων, έχει δηλώσει:

«Αγαπάμε τη δικαιοσύνη και τη σεβόμαστε, αλλά και αυτή από ανθρώπους φτιάχτηκε και είναι ατελής».

«Το δυστύχημα στα Τέμπη, κατά τη γνώμη μου, δεν ανέδειξε τίποτα άλλο από την παθογένεια και την ανικανότητα της ελληνικής πολιτείας τα τελευταία 23 χρόνια. Το έγκλημα αυτό είναι συλλογικής ευθύνης».

«Οι νέοι άνθρωποι, από 15 χρόνων, 20, 25… Εγώ πιστεύω ότι πλήρωσαν τις παθογένειες αυτού του κράτους και όλων μας. Δηλαδή, είναι μια στιγμή που για μένα χρειάζεται να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας».

«Ο όρος πολιτική ευθύνη ή ευθιξία απέχει κατά πολύ. Αυτό που βλέπω τώρα εγώ είναι ότι μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση πόσο γρήγορα μπήκαν στο παιχνίδι “εσύ φταις, εγώ φταίω”».

 «Ο κόσμος είναι εξαιρετικά πιεσμένος και πιέζεται ακόμα παραπάνω όταν του υποτιμούν τη νοημοσύνη. Και το τελευταίο διάστημα και σε επίπεδο πληροφορίας και σε επίπεδο πολιτικής, βλέπουμε μια προσπάθεια λες και μιλάνε σε ανθρώπους που δεν σκέφτονται».

Εκ πρώτης όψεως, μια τέτοια απάντηση δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εντούτοις, εκφράζει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να απέχουν από την πολιτική σε κάθε της έκφανση: Εκλογές, ενημέρωση, έρευνα – στο πλαίσιο του φυσιολογικού.

Δυστυχώς, η τάση αυτή δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, καθώς εφόσον απαρνούμαστε ένα θεμελιώδες δικαίωμα, όπως αυτό της ψήφου, συμβάλλουμε, άμεσα ή έμμεσα, στην εκλογή κυβερνήσεων και προσώπων που δεν μας αντιπροσωπεύουν.

Μάλιστα, ενίοτε δεν διστάζουμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας με το εκάστοτε εκλογικό αποτέλεσμα, παρά τη συνειδητή αποχή μας.

Καλά θα πάει αυτό.

Κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έβρισκε ιδιαίτερα ελκυστική την προοπτική της ενασχόλησης με την πολιτική. Εντούτοις, ο λαός ζητά ανελλιπώς άτομα που να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επικοινωνίας.

Οπότε, υπάρχει καλύτερη επιλογή από τον ρεπόρτερ Giwrgos Tsagk που παίρνει το μικροφωνάκι του και μιλάει με τον κόσμο πάνω στον πρώην μεγάλο περίπατο; Επίσης, στο Instagram bio του γράφει: «Άμα θέλεις μπουμ μπουμ, ίσως και να μπουμ μπουμ» –  μια ατάκα που μπαίνει άνετα σε σποτάκι για υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο.

Μια διαχρονικά αγαπημένη φυσιογνωμία με αστείρευτο ταλέντο που δεν διστάζει να αναπλαισιώσει τόσο τη γλώσσα, μέσα από την επανοικειοποίηση, όσο και τα ασφυκτικά καλούπια που επιβάλλει η ελληνική κοινωνία.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο του ελληνικού #MeToo, έχει αναφερθεί σε βιωματικές καταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει ενεργά σε αμέτρητες εκστρατείες για να κατακερματιστεί το στίγμα.

Ενδεικτικά, έχει πάρει μέρος σε καμπάνια κατάρριψης των στερεοτύπων γύρω από τον HIV, μαζί με τον Φώτη Σεργουλόπουλο, την Κατερίνα Ζαρίφη και τη Νατάσα Γιάμαλη.

Επίσης, έχει προβεί ουκ ολίγες φορές σε δηλώσεις υπέρ της αποδοχής του εαυτού στο κομμάτι της σεξουαλικότητας, της εκπροσώπησης και της ορατότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και των ατόμων με αναπηρία και τέλος, συμμετείχε σε καμπάνια για την ισότητα στο γάμο και την οικογένεια από ομόφυλα ζευγάρια, μέσα από ένα συγκινητικό βίντεο.

Είναι δύσκολο να ξεχαστεί η διάσταση που πήρε το θέμα με τον πρώην μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού, όταν έγινε γνωστό ότι φοιτά στη σχολή της Νομικής, στο… 30ό  εξάμηνο.

Μάλιστα, θύελλα αντιδράσεων προκλήθηκε εξαιτίας της παρουσίας του σε συνέλευση των φοιτητών, όπου επρόκειτο να παρθεί απόφαση για το αν θα προχωρήσουν – ή όχι – σε κατάληψη.

Κατόπιν, το ζήτημα διατρανώθηκε και ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι για το αν, πράγματι, φοιτά ο Νίκος Παππάς στη Νομική, αν μπήκε χωρίς εξετάσεις και λοιπές παράμετροι που μας προβληματίζουν ως κοινωνικό σύνολο #not.

Ένας βασικός λόγος για να προταθεί ως υποψήφιος συμμετέχων στην πολιτική σκηνή, είναι μάλλον η εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους του, ώστε να ασχοληθεί με τα κοινά.

Ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον;

«Έχει πολύ σωστά δομημένο λόγο και είναι απίστευτα συνειδητοποιημένη», γράφει η φίλη.

Η Μαρία Λούκα είναι μια έγκριτη δημοσιογράφος που έχει διαγράψει σπουδαία πορεία στον δημοσιογραφικό χώρο. Έχει συνεργαστεί με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα της Ελλάδας, όπως: ΒΗΜΑgazino, Protagon.gr, VICE.

Για τη δουλειά της έχει βραβευτεί το 2013 με το δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου» και το 2018 με το Migration Media Award, ενώ έχει προταθεί 4 φορές για το European Press Prize. Πλέον, είναι μέλος της διεθνούς επιτροπής αξιολόγησης.

Αν δινόταν πολιτικό βήμα σε τέτοια πρόσωπα, τότε, πιθανότατα, θα μπορούσε να αναγεννηθεί η Ελλάδα μέσα από τις στάχτες της, ως μια χώρα αυτοκυβερνούμενη.

Νέα Σμύρνη VS Βουλή.

Ο άνθρωπος που δεν δίνει καν συνεντεύξεις να ασχοληθεί με την πολιτική;

Χλωμό.

Συν του ότι είναι μερικοί άνθρωποι που μιλάνε για τα κοινά, χωρίς να μιλάνε για τα κοινά. Κι αυτούς τους ανθρώπους, τους έχουμε ανάγκη. Ενδεχομένως, αν έβλεπε ο ΛΕΞ αυτό το άρθρο, να απαντούσε: «Φοβούνται πως δεν θα ’χω τι να πω, λες κι ο κόσμος σταμάτησε να γυρίζει».

«Δεν χρειάζεται γιατί», επισημαίνει ο φίλος.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κατάφερε, χωρίς ιδιαίτερο κεφάλαιο, να δημιουργήσει ένα σύνολο παικτών που έβαζαν την ομάδα πάνω από τον εγωισμό τους.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο πατέρας του, Ανδρέας Μπαρτζώκας, υπήρξε σημαντική φυσιογνωμία της αριστεράς.

«Όταν ήμουν μικρός, τον καιρό της Χούντας, θυμάμαι να μπουκάρουν ασφαλίτες στο σπίτι μας και να ψάχνουν κάτω από τα κρεβάτια όπου κοιμόμουν εγώ και η αδελφούλα μου. Τελικά, έπιασαν τον καταζητούμενο πατέρα μου, το 1967, στη σκάλα του αεροπλάνου, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει για το Παρίσι».

«Ακολούθησαν φυλακές και εξορίες, έχω εικόνες από τόπους μαρτυρίου όπως η Λέρος. Για δέκα χρόνια, η οικογένεια έζησε χωρίς τον πατέρα μου. Δεν είχαμε εισοδήματα, μας τάιζαν οι θείοι μου. Του το έχω καταλογίσει σε έναν μικρό βαθμό αυτό, όσο υπερήφανος και αν νιώθω που είμαι γιος του».

«Ο οικογενειακός μας κύκλος περιλάμβανε προσωπικότητες όπως ο Ηλίας Ηλιού, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Μίκης Θεοδωράκης. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ο πατέρας με έπαιρνε μαζί του στη διοικούσα επιτροπή της ΕΔΑ στην Ακαδημίας. Έτσι μεγάλωσα».

«Αυτή είναι η κληρονομιά που μου άφησε. Ο ουμανισμός. Δεν ανταγωνίζομαι κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό μου. Ο αριστερός του 21ου αιώνα είναι αυτός που θέλει το καλό του ανθρώπου και όχι εκείνος που ξέρει νεράκι την οικονομική θεωρία», είχε πει, εξιστορώντας όσα έζησαν οικογενειακώς.

Στο πλαίσιο της επικαιρότητας, λόγω του ότι πρόσφατα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο κατά της οπαδικής βίας, ο Γ. Μπαρτζώκας ανέφερε σε σχέση με την βάναυση δολοφονία του Άλκη: «Θα πρέπει να θυμόμαστε τον άδικο χαμό του Άλκη Καμπανού και να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Το μπάσκετ, αλλά και όλα τα αθλήματα είναι παιχνίδια που πρέπει να μας κάνουν να χαιρόμαστε».

Η Μαίρη, το Μαιράκι, η Μαριώ.

Ο άνθρωπος που είχε μιλήσει κατά των προκαταλήψεων και των κακοποιητικών συμπεριφορών πριν καν έρθει το #MeToo στην Ελλάδα.

Μια δυναμική γυναίκα που έχει παλέψει με τους δικούς της δαίμονες και στηρίζει με κάθε τρόπο τη σημαντικότητα της διασφάλισης μιας κοινωνίας, η οποία θα αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως, ισότιμα και ισάξια.

Από τις γυναικοκτονίες, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και την κατάρριψη πάσης φύσεως στερεοτύπων, μιλά ανοιχτά και ντόμπρα, ακόμη κι αν γνωρίζει ότι μπορεί να βρει απέναντί της μια καλά εδραιωμένη πατριαρχία.

Εκτός αυτού, είναι μια γλυκύτατη μανούλα, μια δραστήρια επιχειρηματίας, μια στιλάτη γυναίκα με υπέροχη προσωπικότητα και μια ακαταμάχητη τύπισσα που θέλεις οπωσδήποτε να γίνει φίλη σου.

Για του λόγου το αληθές, ιδού μερικές από τις αγαπημένες μας δηλώσεις της:

«Δηλαδή σήμερα το βραδάκι θα κοιμηθεί σπίτι του ο Λιγνάδης που κρίθηκε ένοχος για βιασμούς δύο ανηλίκων. Κάνω εμετό από τα μάτια από την τόση δικαιοσύνη», έχει γράψει σε Instagram story, αφότου αφέθηκε ελεύθερος ο Δημήτρης Λιγνάδης που είχε κατηγορηθεί για βιασμούς ανηλίκων.

«Δηλώνω ξεκάθαρα έχοντας σώας τας φρένας, μη φυσιολογική, ανύπαντρη, χωρίς οικογένεια, ανεπάγγελτη επαγγελματίας ομοφυλόφιλη, μετριότατη ηθοποιός και άσχημη στην τοποθεσία Μπανανία και είμαι καλά», έγραψε σε μία άλλη ανάρτηση ως απάντηση στις δηλώσεις του κ. Αλέξη Κούγια προς το πρόσωπό της.

«Βαρέθηκα να συμβουλεύουμε τα νέα κορίτσια. Ας συμβουλέψουμε τα νέα αγόρια. Έλεος! Πρέπει να συμβουλέψουμε τα αγόρια για το πώς θα βλέπουν ισότιμα τα κορίτσια», είχε δηλώσει σε σχέση με το revenge porn βίντεο του Στάθη Παναγιωτόπουλου των «Ράδιο Αρβύλα».

Τέλος, ούσα ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προωθεί συνεχώς μηνύματα για την απενοχοποιήση των μαμάδων, μιας και η κοινωνία επιτάσσει ότι πρέπει να λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Μαίρη, κάνε μας αυτή τη χάρη και πάρε την πολιτική σκυτάλη!

Η πρέσβειρα της αξιοπρέπειας, της αξιοπιστίας, της εγκυρότητας, της αλήθειας και της γυναικείας ορατότητας στον ανδροκρατούμενο χώρο της δημοσιογραφίας.

Δεν διστάζει να ασκήσει δριμεία κριτική προς τα κακώς κείμενα, να αναδείξει με κάθε ευκαιρία τις κοινωνικές παθογένειες και να υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντα του μέσου Έλληνα πολίτη.

Παρά την επιβλητική της παρουσία και τον καλά δομημένο λόγο της, η Νατάσα Γιάμαλη διαπνέεται έντονα από κοινωνικές ευαισθησίες, ούσα υπέρ του φεμινισμού, της ισότητας και της ορατότητας ομάδων που παραγκωνίζονται εγκληματικά.

Φιλική συμμετοχή: Κατερίνα Παπαγεωργίου

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα