Να τι θα συμβεί στο σώμα σου αν περπατάς 20 λεπτά κάθε μέρα

Έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις 20 λεπτά περπάτημα στην καθημερινή μας ρουτίνα μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία, καθιστώντας το μία από τις πιο προσιτές και αποτελεσματικές μορφές άσκησης που είναι διαθέσιμες σε όλους– μικρούς και μεγάλους.

Προσεγγίζοντάς το βάσει της φυσιολογίας του ανθρωπίνου σώματος, το περπάτημα προσφέρει σημαντικά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα

Ως μορφή αερόβιας άσκησης, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τη ροή του αίματος, βελτιώνοντας έτσι την λειτουργία της καρδιάς και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, κάτι που αξίζει να λάβουμε υπόψη μας δεδομένου ότι η στεφανιαία νόσος αποτελεί την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο (Thompson & Tompson, Ιατρική Γενετική). 

Με κάθε βήμα, η καρδιά αντλεί περισσότερο αίμα σε όλο το σώμα, παρέχοντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους μύς και τα όργανα, ενώ παράλληλα μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Ας μην ξεχνάμε πως η καρδιά είναι ένας μυς και τα οφέλη που προσφέρει το περπάτημα όχι μόνο ενισχύουν τον καρδιακό μυ, αλλά προάγουν και υγιέστερες αρτηρίες, μειώνοντας τον κίνδυνο συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για θρόμβωση και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

@katyrutherford

The benefits of a 20 minute walk a day. Its amazing the difference it can make. #selflove #walking #owntime #positiveenergy #motivation #relatable

♬ Golden Hour: Piano Version – Andy Morris

Επιπλέον, το περπάτημα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους και του μεταβολισμού

Με το περπάτημα αυξάνεται η ημερήσια ενεργειακή δαπάνη, ενισχύεται σημαντικά η καύση θερμίδων και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ενώ παράλληλα ενισχύεται ο μεταβολισμός, οδηγώντας σε καύση θερμίδων καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, αυτός ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων βοηθά τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο.

Πέρα από τα οφέλη που αναφέρθηκαν, το περπάτημα έχει πολύ ενδιαφέροντα οφέλη και στην ψυχική υγεία. Η απελευθέρωση ορμονών (ενδορφίνες) κατά τη διάρκεια της άσκησης βοηθά στη μείωση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης αλλά και στην αύξηση της συνολικής αίσθησης ευεξίας. Ειδικά εάν το περπάτημα πραγματοποιηθεί στο φυσικό φως του ήλιου, τότε αυξάνεται η παραγωγή βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση της διάθεσης και τη διαχείριση της κατάθλιψης. Σε συνδυασμό με τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της μνήμης, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως το περπάτημα αναδύεται ως πρωταγωνιστής σε μια ολιστική προσέγγιση για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

Εκτός από τα άμεσα αποτελέσματά του, το περπάτημα προάγει επίσης την καλύτερη ποιότητα ύπνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο μας, οδηγώντας σε ταχύτερη και ποιοτικότερη ξεκούραση. Αυτός ο κύκλος σωματικής δραστηριότητας και ενός αναπαυτικού ύπνου συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και της συνολικής ζωτικότητας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Η ομορφιά του περπατήματος έγκειται στην απλότητα και την προσβασιμότητά του

Σε αντίθεση με άλλες μορφές άσκησης που απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό και τεχνική, το περπάτημα μπορεί να ενσωματωθεί στις καθημερινές δραστηριότητες με ελάχιστη προσπάθεια. Είτε πρόκειται για ένα γρήγορο περπάτημα κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών διαλειμμάτων, μια χαλαρή βόλτα μετά το δείπνο ή μια πρωινή μετακίνηση με τα πόδια, οι ευκαιρίες για περπάτημα είναι εύκολη υπόθεση για άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης.

Καθώς προσανατολιζόμαστε σε έναν όλο και πιο καθιστικό τρόπο ζωής, η σημασία της τακτικής σωματικής δραστηριότητας είναι πολύτιμη. Προσθέτοντας μόλις 20 λεπτά περπάτημα στην καθημερινή σου ρουτίνα, μπορείς να αποκομίσεις πολλά οφέλη. Από τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και του μεταβολισμού έως την ενίσχυση της διάθεσης και της γνωστικής λειτουργίας, το περπάτημα προσφέρει μια πλήρη προσέγγιση στην ευεξία, προσβάσιμη σε όλους.

Βάλε, λοιπόν, τα παπούτσια σου και κάνε το πρώτο βήμα! Σώμα και μυαλό θα σε ευγνωμονούν.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
2
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα