Ανά τα χρόνια, τα πολιτικά σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ ουκ ολίγες φορές έχουμε γίνει μάρτυρες σε περιστατικά κατάχρησης εξουσίας ή χειραγώγησης. Όλα αυτά συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί μια εξαιρετικά απωθητική εικόνα για την πολιτική, ευρύτερα, γεγονός ιδιαίτερα προβληματικό. 

Ως εκ τούτου, όσοι τυχαίνει να ασχολούμαστε με τα κοινά, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, καλούμαστε να απολογηθούμε, σε πολλές περιπτώσεις, επειδή οι απόψεις μας εναρμονίζονται με τις θέσεις ενός κόμματος και έχουμε την αισιοδοξία και τη διάθεση να βάλουμε το λιθαράκι μας στη δόμηση μιας αναβαθμισμένης κοινωνίας και στην πάταξη της διαφθοράς.

Εκεί, έρχονται διάφορα “χαστούκια”, όπως: “Όλοι ίδιοι είναι, δεν θα αλλάξεις εσύ τον κόσμο”, “Για τα λεφτά τα κάνεις όλα” – κι ας μην αμείβεσαι ή “είσαι κομματόσκυλο”. Και στο τέλος, μας φταίνε οι νέοι, που έχουν βαφτιστεί “επαναστάτες του πληκτρολογίου” και “τεμπέληδες”.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα η κατάσταση. 

Είναι αλήθεια πως είναι κάπως στενάχωρο να παρατηρείς (κυρίως νέους) ανθρώπους να χρησιμοποιούν παλαιοκομματικές τακτικές, “ξύλινο” λόγο και πρακτικές που δεν προσφέρουν κάποια αισιοδοξία για το μέλλον της πολιτικής. Είναι, ως ένα σημείο, κατανοητό να έχουμε απογοητευτεί με τον ρεφορισμό και όσους λένε οτι “θα αλλάξουν την κατάσταση εκ των έσω”. Αλλά δεν γίνεται να αποδοκιμάζουμε, να (κατά) κρίνουμε εκ των προτέρων και κυρίως να “γκρεμίζουμε” όνειρα. 

@kriton_arsenis

Το μόνο που θέλουν είναι να ευνοήσουν τα κολέγια. #tiktokgr #tiktokgreece #tiktokgreek #fypgr #fypgreece #fypgreek #κριτωναρσενης #μερα25 #τικτοκ #τικτοκ_ελλαδα #τικτοκgreece #τικτοκερ #τικτοκελλαδα #greekpolitics #greece #greektiktok #fypシ #fyp #fypgr #κυρανάκης #kyranakis #φυπλιζ #φυπシ #φυπ #φυππ #φυπππ #μπες #μπεσφοργιου #μπεσφυ #μπεσφοργου #μπεστφοργιου #μπεσφυναδωκατι #βιραλτικτοκ #βαιραλ #viral #viraltiktok #viralvideo #politics #politica #politik #μαθεστοtiktok #μητσοτακης #κυβερνηση #νδ #βουλη #μητσοτακη_παραιτησου #φυ #φορ #φοργιου #φοργιουπειτζ #νεα #ειδησεις #πολιτικη #πολιτικοι #δημοκρατια #κυβερνηση #νδ #βουλη #μητσοτακη_παραιτησου #ελληνικοτικτοκ #τικτοκ_ελλαδα #τικτοκερ #fypgreektiktok #tiktokgr #tiktokgreece #greekpolitics #βαρουφακης #φυ #φορ #φοργιου #φοργιουπειτζ #νεα #ειδησεις #πολιτικη #πολιτικοι #δημοκρατια #δημοσιογράφος #δημοσιογραφοι #γεωργιαδης #αδωνις #κυβερνηση_τσιρκο #κυβερνηση_καρναβαλι #νδ_απατεωνες #αθηνα #ελλαδα #εκλογες #εκλογες_τωρα #συριζα #συριζα_ξεφτιλες #πλευρης #βοριδης #πολακης #τσιπρας #αριστερα #καλοκαιρι #διακοπες #πανελληνιες2022 #πανελληνιες #fypシ #fyp #fypgr #φυπλιζ #φυπシ #φυπ #φυππ #φυπππ #μπες #μπεσφοργιου #μπεσφυ #μπεσφοργου #μπεστφοργιου #μπεσφυναδωκατι #εμβολιο #κοβιντ #τικτοκ #τικ #τοκ #υγεια #σχολειο #φυυ #κορονοϊός #λοατκι #βιντεο #βιραλτικτοκ #βαιραλ #viral #viraltiktok #viralvideo loop#politics #politica #politik #μπεςφοργιουκαλομου #μαθεστοtiktok #πανελληνιες2023 #σχολειο #μπεςφοργιουκαλομου #σχολειοcheckkk #γυμνασιο #δημοτικο #λυκειο #δυτικα #δυτικα_προαστια #καλοκαιρι #διακοπες #πανελληνιες2022 #πανελληνιες #μακρη #kerameos #παιδεια #keramews #greekschool #greekschoolcheck #αιγαλεω #περιστερι #δυτικα_προαστια #πετρουπολη #ιλιον #φυλή #αγιαβαρβαρα #καματερο #aigaleo #peristeri #petroupoli #ilion #westathens

♬ πρωτότυπος ήχος – Kriton_Arsenis

Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή και… ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη 

Ξεχνάμε κάτι σημαντικό: Η διχόνοια και η αποχή είναι τα δομικά υλικά της τρέχουσας κυβέρνησης, η οποία, ας μην κρυβόμαστε “πίσω από το δάχτυλό μας”, έχει ήδη υποπέσει σε αρκετά ατοπήματα, από τους πρώτους κιόλας μήνες της εκλογής της, προκαλώντας σφοδρές και αρνητικές αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού.

Εντούτοις, απέχουμε συνειδητά από την κάλπη όταν έρχεται η ώρα να αναδείξουμε την κυβερνώσα πολιτική δύναμη με την ψήφο μας. Κανένας δεν έχει την όρεξη να ασχοληθεί, αλλά όλοι έχουν την όρεξη να κρίνουν. Με τούτα και μ’ εκείνα, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά καταλήγουν να φοβούνται να εκφράσουν τις θέσεις τους.

Μάλιστα, εφόσον το “τσουβάλιασμα” τους έχει στήσει καρτέρι στα δέκα μέτρα, επιλέγουν αναγκαστικά τον απόλυτο ισαποστακισμό του “όλοι ίδιοι είναι”, παραλείποντας εκούσια να εκφράσουν τις σκέψεις και τις προσδοκίες τους. 

Με αυτό τον τρόπο βλάπτονται όχι μόνο τα ίδια τα άτομα, αλλα και η δημοκρατία ως θεσμός. Από τη στιγμή που έχουν ελαχιστοποιηθεί οι γόνιμοι διάλογοι και η ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα συλλογικού ενδιαφέροντος, αυτομάτως μειώνονται δραστικά οι ιδέες και οι φωνές που “ψιθυρίζουν” συνθήματα υπέρ της αξιοπρεπούς διαβίωσης – και όχι της οριακής επιβίωσης.

Στο κάτω-κάτω, αν διαφωνούμε με τον πολιτικό λόγο κάποιου, υπάρχει η δυνατότητα του τεκμηριωμένου διαλόγου, με στόχο να επωφεληθούν όλες οι πλευρές. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο μηδενισμός ως αντίληψη και στάση ζωής, στο τέλος της μέρας, αποτελεί ουτοπία.

Η ζωή συνεχίζεται και μέρος της είναι οι εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζονται καθαρά από πολιτικές αποφάσεις.

@poligrafos

Προκλητικός ο Μητσοτάκης: Αν κάτι μπορεί να ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΕΙ τις φωτιές… είναι η πολύ καλή απόδοση της οικονομίας! Μητσοτακης φωτιες2023 Εβρο κυβερνηση_Μητσοτακη

♬ πρωτότυπος ήχος – poligrafos – poligrafos

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά έχουν πάρει απόφαση να έχουν λόγο και συμβολή σε αυτές τις εξελίξεις

Κι αυτή η απόφαση είναι αξιοθαύμαστη, όχι κατακριτέα. Πώς γίνεται να είναι δακτυλοδεικτούμενοι όσοι προσπαθούν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να επικουρίσουν σ’ ένα καλύτερο μέλλον; Σαφώς, υπάρχουν και τα “σκοτεινά συμφέροντα” στην πολιτική, όμως δεν είναι λύση να καυτηριάζονται όλοι συλλήβδην. Συν τοις άλλοις, χρειάζεται να έχουμε πάντα κατά νου πως όσοι ανήκουν σε μία παράταξη δεν ταυτίζονται – ή φανατίζονται – απαραίτητα, ούτε είναι εμποτισμένοι μέχρι το κόκαλο με την εκάστοτε ιδεολογία.

Εκτός αυτού, ένα κόμμα είναι ναι μεν η ιδεολογία του, αλλά καθοριστικός παράγοντας είναι και το ποιόν του αρχηγού του – η ιστορία το έχει αποδείξει περίτρανα αυτό. Καθώς εξελίσσεται η κοινωνία και το συλλογικό επίπεδο ενός λαού, τα κόμματα, οι πολιτικές οργανώσεις και οι πολιτικές τάσεις μεταβάλλονται και “υπακούν” στις ανάγκες ενός κράτους. 

@skasselakis

Να είστε περήφανοι γι’ αυτό που είστε! #fypgreece #tiktokgreece #fyp #φοργιου

♬ πρωτότυπος ήχος – Stefanos Kasselakis

Το σημαντικό που πρέπει να εξετάζουμε, όμως, είναι το παρόν

Ποια πρόσωπα βρίσκονται τώρα στη πολιτική σκηνή; Είναι δέον να κρίνουμε αυτα τα πρόσωπα με βάση τους προκατόχους τους; Στο φινάλε-φινάλε, ο καθένας έχει κάτι διαφορετικό να μας δώσει. Αν μη τι άλλο, η πολιτική και η ενασχόληση με τα κοινά δεν αποτελούν επάγγελμα αυτό καθαυτό.

Δεν είναι κάτι που το σπουδάζεις ή εκπαιδεύεσαι γι’ αυτό. Πρόκειται για σοβαρότατο λειτούργημα που, μέσω της εκτελεστικής εξουσίας, επιτρέπει τη μετατροπή ιδεών, με γνώμονα το κοινό συμφέρον, σε μεταρρυθμίσεις. Φυσικά, είναι εύλογο και θεμιτό να κρίνουμε τις πολιτικές πεποιθήσεις και κινήσεις ενός προσώπου, πόσο μάλλον όταν απο μια θέση εξουσίας έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ζωές.

Αλλά αυτό είναι το μόνο που πρέπει να κρίνουμε. Το πώς πράττει κάποιος απο τη στιγμή που ασχολείται με τα κοινά – και όχι με το γεγονός οτι ασχολείται. Εξάλλου, όσοι είναι κατά της πολιτικής, μοιραία τάσσονται υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα