Η λέξη “μπρο” έχει ενσωματωθεί στο λεξιλόγιό μας με την πάροδο του χρόνου και σηματοδοτεί τη φιλία ή τη συμπάθεια, ως επί το πλείστον. Ωστόσο, οι προεκτάσεις της ειναι βαθύτατα προβληματικές και, πολλές φορές, πλήττουν τις όποιες προσπαθειές για ισότητα.

Το λεγόμενο bro culture ορίζεται ως μία υποκουλτούρα που περιστρέφεται γύρω από τους λεγόμενους “bros”. Ως “bros” ορίζονται από το 1970 περίπου οι άντρες φίλοι, ενώ σταδιακά η λέξη αυτή άρχισε να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σαν αναφορά σε παρέες νεαρών ανδρών που διασκεδάζουν πηγαίνοντας σε έξαλλα πάρτι, παρακολουθώντας αθλητικούς αγώνες, πίνοντας μεγάλες ποσότητες μπύρας και κάνοντας άλλες δραστηριότητες που θεωρούνται παραδοσιακά «αντρικές» και έχουν συνδεθεί με τη διασκέδαση των ανδρών. 

“Bros” είναι οι νεαροί, συνηθέστερα λευκοί και κατά κύριο λόγο straight άντρες που συνδέονται μεταξύ τους με μία αίσθηση αδελφότητας, με βάση την οποία, ο “bro” προηγείται των άλλων ανθρώπων και κυρίως των γυναικών – ή όπως λένε οι ίδιοι χαρακτηριστικά μεταξύ τους: “Bros before hoes”.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι και αρκετοί μαύροι άντρες μπορούν να αποκαλεστούν “bros”, ενώ δεν είναι πλέον λίγοι και οι γκέι άντρες που χρησιμοποιούν ως ταυτότητα τον όρο “gaybros”.

Όσο περνούν τα χρόνια, το “bro culture” δεν περιορίζεται μόνο στο κομμάτι της διασκέδασης, καθώς αφορά όλο και περισσότερους τομείς της καθημερινής ζωής, όπως είναι η εργασία.

Ουσιαστικά, το “bro culture” εδράζεται στην επικράτηση των ορμητικών και ανταγωνιστικών ανδρών στον εργασιακό χώρο και στον κατά συνέπεια αποκλεισμό όποιου ατόμου δεν είναι “bro” και κατά κύριο λόγο των γυναικών και άλλων θηλυκοτήτων. Αποτέλεσμα του “bro culture” είναι η επικράτηση μέχρι και στις μέρες μας της ανδροκρατίας σε αρκετά επαγγέλματα, η υποτίμηση των γυναικών που εργάζονται σε αυτά, το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες και πολλά ακόμη. 

Όπως επισημαίνεται σε σχετικά άρθρα, οι bros είναι πολύ συχνά αθλητικοί, και ασχολούνται με το σώμα τους με τρόπο ώστε αυτό να δείχνει και να είναι δυνατό, ενώ παράλληλα ντύνονται και μιλούν πάντα με έναν τρόπο που δείχνει πόσο cool νιώθουν.

Ακόμα, οι bros δημιουργούν στενές σχέσεις μεταξύ τους, κυρίως μέσα από κοινές δραστηριότητες (και όχι τόσο μέσα από αμοιβαία επικοινωνία), τις οποίες οι ίδιοι αποκαλούν χαρακτηριστικά “bromance”. Επίσης, οι bros έχουν αυτοπεποίθηση – ή έστω έτσι δείχνουν – και δεν δείχνουν ποτέ να έχουν ανασφάλειες ή δεύτερες σκέψεις για όσα λένε.

Το “bro culture” αφορά σε μια κουλτούρα που δίνει απόλυτη προτεραιότητα σε νεαρούς μάτσο άντρες που βάζουν την νίκη και την επιτυχία πάνω από όλους και από όλα. Όπως επισημαίνεται από το λεξικό της Οξφόρδης, οι Bros τείνουν να δημιουργούν διαρκώς λέξεις που έχουν την πρόθεση ή την κατάληξη “– bro – ” (λ.χ. brogrammer ή bro-hug), με σκοπό την ενίσχυση της ταυτότητάς τους ως bros.

Σύμφωνα με το NPR, οι Bros χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

1. Αυτούς που αναπτύσσουν στενές φιλίες μεταξύ τους δημιουργώντας μία κλειστή ομάδα αντρών

2. Αυτούς που διακρίνονται για την επιτυχία τους σε αθλήματα και τον παράλληλο πειρασμό που νιώθουν για την κατανάλωση αλκοόλ

3. Αυτούς που φορούν «καλά» ρούχα και αποπνέουν έναν μετριοπαθή συντηρητισμό, επιδεικνύοντας παράλληλα την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση

4. Αυτούς που μιλούν χαλαρά λες και έχουν πιει χόρτο (είτε το έχουν κάνει, είτε όχι).

Είτε βέβαια ισχύουν αυτές οι τέσσερις κατηγορίες είτε όχι, δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι αυτές οι περιγραφές νεαρών ανδρών είναι λιγότερο ή περισσότερο, οικείες

Σύμφωνα με το Oxford Dictionaries, “bros” είναι τελικά οι άντρες που χρησιμοποιούν τη λέξη αυτή ως προσφώνηση προς τους άλλους, ενώ όπως επισημαίνεται στο ίδιο λήμμα, ο Barney Stinson από τη δημοφιλή σειρά “How I met your mother” είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ατόμου που θα μπορούσαμε να πούμε bro. 

Και ενώ το “bro culture” και η έννοιά του bro φαίνεται να αλλάζει όσο περνούν τα χρόνια, δεν φαίνεται να μειώνεται η τοξική επίδραση που έχει η κουλτούρα αυτή στην κοινωνία. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά επισημαίνει η Ann Friedman σε σχετικό της άρθρο το 2013:

«Ο bro κάποτε σήμαινε κάτι συγκεκριμένο: Ήταν ο νεαρός λευκός άντρας που ασχολείται μόνο με τον εαυτό του, φοράει φαρδιά σορτς και απολαμβάνει τη φτηνή μπύρα. Πλέον, ο bro έχει γίνει συνώνυμο μίας άγνοιας προνομίου που ευδοκιμεί σε ομάδες όπου κυριαρχούν οι πλούσιοι, λευκοί, straight άντρες».

Μία μόνο αναζήτηση στο Google αρκεί για να καταλάβει το κάθε άτομο πόσο προβληματικό είναι το “bro culture” και σε πόσα πολλά επίπεδα επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες, θηλυκότητες και άλλα άτομα που δεν είναι μέλη της κοινότητας των bros, ειδικά σε χώρους που αυτοί επικρατούν έντονα.

Βέβαια, τα θετικά νέα είναι ότι στη νέα εποχή του #MeToo και των διαρκών κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων που καταφέρνουν καθημερινά να σπάνε τα στερεότυπα, να υπερβαίνουν τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων και να καθιστούν όλο και πιο συχνά δακτυλοδεικτούμενους όσους συνεχίζουν να υποστηρίζουν απαρχαιωμένες, προβληματικές, σεξιστικές και ομοφοβικές αντιλήψεις, το bro culture έχει και θα έχει όλο και λιγότερο χώρο να εκφραστεί και να ευδοκιμήσει. 

Ας μην ξεχνάμε, η αλλαγή είναι και στο δικό μας χέρι. Ας συνδημιουργήσουμε, λοιπόν, σταδιακά μία νέα κουλτούρα που θα μας χωράει όλες, όλα και όλους και δεν θα έχει προνομιούχους και «εκλεκτούς».

Είσαι μέσα;

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
1
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα