Εξεταστική Σεπτεμβρίου: Λευκή κόλλα, μούτι όλα.
Μετά τις ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές, μετά τις βουτιές, τα κοκτέιλ στην παραλία και τα ανελέητα ξενύχτια, έρχεται ο Σεπτέμβρης. Και μαζί μ’ αυτόν, το μεγαλύτερο δεινό των φοιτητών:
Η εξεταστική.
Η εξεταστική του Σεπτεμβρίου, ειδικά, είναι που μας βρίσκει εντελώς απροετοίμαστους, διότι μες τον κατακαλόκαιρο, όταν όλοι πηγαίνουν θάλασσα, ποιος φυσιολογικός άνθρωπος θα στρωθεί πάνω από βιβλία και σημειώσεις; Εκτός αυτού, εν αντιθέσει με την εξεταστική του Ιουνίου, δεν έχουν προηγηθεί διαλέξεις για να μας «φρεσκάρουν» τη μνήμη, ούτε έχουμε παίξει μπαλίτσα με SOS από τον καθηγητή.
Εντούτοις, προτού πας να κλάψεις σε εμβρυακή στάση επειδή δεν άνοιξες βιβλίο όλο το καλοκαίρι, ας δούμε μαζί μερικά tips που ίσως σε βοηθήσουν να την παλέψεις.
Ψυχραιμία & οργάνωση – Το έχεις ξαναδώσει αυτό το μάθημα
Οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε περάσει μάθημα… χωρίς απαραίτητα να έχουμε ρίξει το διάβασμα του αιώνα. Λίγο που αποκτάμε την αίσθηση (που λέει και η Ελένη Βλαχάκη) του μαθήματος αφού το δώσουμε ήδη μία φορά, λίγο που ενδέχεται να έχει τα κέφια του ο καθηγητής, λίγο που ίσως να βοήθησαν οι σημειώσεις της τελευταίας στιγμής.
Όπως και να ‘χει, αποστολή εξετελέσθη.
Γι’ αυτό, λοιπόν, ακόμη και 10 μέρες να έχεις μπροστά σου, μάζεψε ό,τι σημείωση μπορείς να βρεις, συζήτησε τις απορίες σου με κάποιον συμφοιτητή που έχει περάσει το μάθημα, πάρε μια βαθιά ανάσα και… βούτα!
Αν κάνεις σκονάκι, καν’ το σωστά
Γενικά, σε πολλές εξεταστικές τα σκονάκια, τα κινητά και οι αντιγραφές δίνουν και παίρνουν. Ναι μεν, μερικές φορές, η επιτήρηση είναι υπέρ το δέον ελαστική, με αποτέλεσμα να γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος στην αίθουσα. Αλλά χρειάζεται σκέψη το ζήτημα.
Μια ηθική συνείδηση, ίσως το αγγελάκι που σου μιλάει από τη δεξιά πλευρά – όπως στα κινούμενα σχέδια – να σου έλεγε: «Δεν αξίζει να κάνεις σκονάκι. Είναι το πτυχίο σου. Λογικά, θα το εξασκήσεις (μουαχαχαχα) και είναι καλύτερο να απορροφήσεις όλη τη γνώση που σου προσφέρει η σχολή σου».
Έλα, όμως, που πριν καλά-καλά προλάβεις να το σκεφτείς, ξεπροβάλλει το διαβολάκι από την αριστερή πλευρά, λέγοντας: «Μέχρι να τελειώσεις τη σχολή, τα μισά θα τα έχεις ξεχάσει. Εκτός αυτού, στην Ελλάδα του σήμερα, περιμένεις να βρεις δουλειά με καλές απολαβές και προοπτικές; Κάνε ένα σκονάκι τώρα που γυρίζει, να τελειώνεις».
The decision is yours.
Απλώς, αν αποφασίσεις να το κάνεις, διασφάλισε ότι δε θα γίνεις αντιληπτός.
Τα σκονάκια που, συνήθως, αποδίδουν, είναι αυτά που κρύβονται στην τσέπη του παντελονιού και, όταν είναι ελεύθερο το πεδίο, «κρύβονται» κάτω από την κόλλα μας, ώστε να περάσουμε ανενόχλητοι το μάθημα.
Στο διάλειμμά σου, δες «Φιλαράκια»
Ως γνωστόν, πρόκειται για μία από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών, η οποία έχει γαλουχήσει γενιές και γενιές. Εκτός αυτού, όμως, έρευνες έχουν δείξει πως, όταν βλέπουμε «Φιλαράκια», μειώνονται τα επίπεδα άγχους και λειτουργεί με καλύτερους ρυθμούς ο εγκέφαλός μας.
Επομένως, όσοι βλέπουν «Φιλαράκια» (ή άλλες, αντίστοιχες σειρές), έχουν την τάση να σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις.
Φάε ό,τι ποθεί η ψυχή σου
Κατά καιρούς, βλέπουμε ειδικούς να υποστηρίζουν (δικαίως) ότι πριν τις εξετάσεις, χρειάζεται να τρεφόμαστε υγιεινά, προκειμένου να απορροφήσει ο οργανισμός μας όσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά γίνεται, ώστε να αποδώσουμε καλύτερα στις εξετάσεις. Συγκεκριμένα, ενθαρρύνεται η κατανάλωση ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων, αυγών και γιαουρτιού, λόγω του ότι είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και συμβάλλουν στην ενίσχυση της μνήμης, στην πνευματική εγρήγορση και στα αυξημένα επίπεδα ενέργειας.
Παρ’ όλα αυτά, αν δεν αγαπάς αυτού του είδους τη διατροφή, μη μπαίνεις στο τρυπάκι να ακολουθείς γενικευμένες τάσεις που δεν σου ταιριάζουν. Εξάλλου, αν δεν έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα για την εξεταστική, καμία τροφή δεν έχει μαγικές ιδιότητες. Οπότε, φάε ό,τι τραβάει η όρεξή σου – από το μαγειρευτό φαγητό της μανούλας, μέχρι τη σουβλάκια με τζατζίκι.
Τουλάχιστον, να το απολαύσεις.
Συγκεντρώσου στην εκφώνηση και σκέψου καθαρά
Αποδεδειγμένα, ένα πολύ υψηλό ποσοστό λανθασμένων απαντήσεων στις εξετάσεις οφείλεται στη βεβιασμένη ανάγνωση των εκφωνήσεων. Πολλές φορές, το άγχος και η πίεση χρόνου μας ωθούν να δρούμε παρορμητικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης, παρ’ όλο που το 50% της απάντησης βρίσκεται στη σωστή κατανόηση του ζητούμενου.
Γι’ αυτό, αφιέρωσε 2-3 λεπτά σε κάθε εκφώνηση για να βεβαιωθείς ότι έχεις καταλάβει απόλυτα τί θέλει να πει ο ποιητής. Έπειτα, προσπάθησε να σκεφτείς καθαρά και να ανακτήσεις στη μνήμη σου όσα μπορεί να άκουσες στο αμφιθέατρο ή να διάβασες στις σημειώσεις.
Και τι α κάεις; Α κάτσεις α σκάεις;
Έστω ότι σε «πιάνει» ο ανάδρομος και η έκβαση της εξεταστικής δεν είναι η ιδανική.
Μια κάποια απογοήτευση, ειδικά αν το έχεις παλέψει λιγάκι, είναι πολύ λογική, χωρίς ωστόσο να σε πάρει από κάτω.
Εντάξει, κόπηκες σε 3 μαθήματα.
So what?
Σίγουρα, οι εποχές που ζούμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες, οι οικονομικές απαιτήσεις συνεχώς αυξάνονται, ενώ οι μισθοί παραμένουν «παγωμένοι» σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, δεν αποκλείεται πολλοί φοιτητές να αισθάνονται ότι η απόκτηση του πτυχίου θα αλλάξει τη ζωή τους, άμεσα ή έμμεσα.
Ε, λοιπόν, μάλλον ήρθε η ώρα να καταρριφθεί αυτός ο μύθος. Από μόνο του, ένα πτυχίο, τη σήμερον ημέρα, δεν εξασφαλίζει την επιτυχία. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα άνεργων πτυχιούχων – ή εκείνων που απορροφούνται από τη βιομηχανία του τουρισμού και της εστίασης.
Φυσικά, υπάρχουν και ορισμένοι που διαπρέπουν, αλλά όχι χάρη σ’ ένα μεμονωμένο πτυχίο. Ως επί το πλείστον, είναι η εσωτερική φλόγα για συνεχή εξέλιξη που τους οδηγεί σε ελπιδοφόρα μονοπάτια. Συνεπώς, το πώς θα πορευτούμε, στο τέλος της ημέρας, είναι αποκλειστικά και μόνο δική μας ευθύνη – και επ’ ουδενί εξαρτάται από κάποιο πτυχίο ή κάποια εξεταστική.