Συχνά, όμως, παραπληροφορούν σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των δημιουργών, θέτουν μη ρεαλιστικά διατροφικά πρότυπα, καλλιεργούν ανασφάλεια και πυροδοτούν διατροφικές διαταραχές. Αν υπάρχει ένα άτομο που δεν ξέρει τι ειναι τα «what I eat in a day» βίντεο, είναι βίντεο στο οποίο ο δημιουργός παρουσιάζει όλα όσα τρώει σε μια μέρα. Εκ πρώτης όψεως, το περιεχόμενο αυτό φαίνεται ελκυστικό και αθώο.

Δίνει ιδέες για γεύματα και νέες συνταγές, ενώ παράλληλα ενημερώνει για τις διατροφικές τάσεις και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Το υποκείμενο μήνυμα, όμως, μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο. 

Γιατί απολαμβάνουμε τόσο να τα βλέπουμε;

Τα βίντεο αυτά μας δίνουν ιδέες για νέες συνταγές και γεύματα. Μας δίνουν πληροφορία για το πώς ο αγαπημένος μας creator τρέφεται και μας προσφέρουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε «από την κλειδαρότρυπα» τη ζωή του. Με την άδειά του, εισβάλλουμε στο σπίτι του, ψαχουλεύουμε την κουζίνα του και παρακολουθούμε τι επιλογές κάνει στο φαγητό του, πώς σκέφτεται, πώς κινείται, πώς μαγειρεύει. 

Έχουμε ξαναπεί πώς το φαγητό μπορεί να είναι μέσο σύνδεσης και επικοινωνίας. Tόσο τα βίντεο, όσο και η κουβέντα που μπορεί να ξεκινήσει, εξυπηρετούν την ανάγκη της κοινωνικοποίησης και του «ανήκειν». 

Όλοι οι λόγοι που τα βίντεο «what I eat in a day» μας βλάπτουν

Προβάλλουν μη ρεαλιστικά διατροφικά πρότυπα

Καταρχάς, ας αναρωτηθούμε αυτό: Πώς γνωρίζουμε αν λένε την αλήθεια; Πώς είμαστε σίγουροι ότι οι creators τρέφονται όντως με αυτόν τον τρόπο και πως δεν παρουσιάζουν μία εξωραισμένη πραγματικότητα;

Συνήθως, επιλέγουν να μας δείξουν μέρες στις οποίες οι διατροφικές επιλογές είναι πιο ευφάνταστες και ευπαρουσίαστες. Με τον τρόπο αυτό, ίσως και άθελά τους, ανεβάζουν ψηλά τον πήχη, θέτοντας μη ρεαλιστικά διατροφικά πρότυπα. Και αν μερικοί από τους θεατές παρακινηθούν να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, πολλοί θα νιώσουν ανεπάρκεια και πίεση που δεν φροντίζουν τον εαυτό τους αρκετά καλά και το δικό τους «what I eat in a day» απέχει τόσο πολύ από αυτό που προβάλλεται ως «ιδανικό». 

Η συμβουλή: Είναι σημαντικό να θυμίζουμε στους εαυτούς μας πως οι επιλογές τους συμβαδίζουν με το δικό τους budget, αισθητική, γευστικές προτιμήσεις και ανάγκες. Ελάχιστοι έχουμε την καθημερινότητα του τυπικού influencer και τον ίδιο χρόνο να αφιερώσουμε στο φαγητό μας, και αυτό είναι ok. 

Προάγουν ανασφάλεια σχετικά με το σώμα

Οι δημιουργοί καλλιεργούν την ψευδαίσθηση πως αν ακολουθήσουμε τις ίδιες συνήθειες με αυτούς, θα αποκτήσουμε και σώμα σαν το δικό τους. Βέβαια, το μήνυμα αυτό είναι παραπλανητικό γιατι στην πραγματικότητα, ακόμα και αν καταναλώναμε τις ίδιες τροφές, στην ίδια ποσότητα και ακολουθούσαμε την ίδια ακριβώς ρουτίνα άσκησης δεν είναι σίγουρο πως θα καταλήγαμε με το ίδιο σώμα.

Η συμβουλή: Κάθε σώμα έχει το δικό του σχήμα και μέγεθος, που δεν εξαρτάται μόνο από τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα αλλά από πλήθος παραγόντων, που περιλαμβάνουν το γενετικό υπόβαθρο, την ορμονική ομοιόσταση, τα επίπεδα στρες, την ποιότητα του ύπνου και την εντερική μικροχλωρίδα. 

Οι περισσότεροι fitness influencers δεν απέκτησαν το σώμα αυτό αποκλειστικά και μόνο επειδή ακολούθησαν μια συγκεκριμένη διατροφή ή ρουτίνα άσκησης. Έτυχε να ευνοηθούν από τα γονίδιά τους και τους άλλους παράγοντες που καθορίζουν το σταθερό σημείο βάρους τους. Με απλά λόγια, το σώμα προϋπήρχε της διατροφής. Πρέπει να θυμόμαστε πως δεν είναι όλα τα σώματα φτιαγμένα το ίδιο. Δεν έχουν όλα το ίδιο κέφι για έντονη φυσική δραστηριότητα.

Δεν έχουν όλα τα ίδια σήματα πείνας και κορεσμού, ούτε τις ίδιες ανάγκες σε ενέργεια. Το ότι έχουμε απόλυτο έλεγχο στο ποιό θα είναι το σχήμα και μέγεθός μας είναι μια μεγάλη παρανόηση που έχει καλλιεργηθεί από την κουλτούρα της δίαιτας. Οι περισσότεροι «what I eat in a day» creators έτυχε να έχουν ένα σώμα που η κοινωνία θεωρεί αποδεκτό και απέκτησαν το βήμα για να μοιράζονται το τι τρώνε και το προνόμιο να ασκουν επιρροή. 

Πυροδοτούν διαταραγμένη σχέση με το φαγητό και διατροφικές διαταραχές

Πολύ συχνά τα καλοσυνδυασμένα, απόλυτα curated γεύματα που παρουσιάζονται, κρύβουν ορθορεκτικές συμπεριφορές ατόμων που παλεύουν συνειδητά ή μη με κάποια διατροφική ή σωματοδυσμορφική διαταραχή. Καλλιεργούν υπερβολικά αυστηρές προσδοκίες για το τι σημαίνει «τρέφομαι υγιεινά» και πυροδοτούν διατροφικές διαταραχές στα ευάλωτα άτομα που παρακολουθούν. 

Η συμβουλή: Πρέπει να θυμόμαστε πως έχουμε έλεγχο του περιεχομένου που καταναλώνουμε και του πώς επηρεάζει την ευημερία μας. Μέσα από την εκπαίδευση και την κατανόηση του τι σημαίνει  «ισορροπημένη διατροφή» μπορούμε να προσεγγίσουμε αντίστοιχα βίντεο με κριτική σκέψη.  

(Αν διαπιστώνεις πως έχεις έντονο άγχος για την τροφή και αντιμετωπίζεις δυσκολία με την εικόνα σώματος μη διστάσεις να αναζητήσεις υποστήριξη από έναν θεραπευτή, σύμβουλο ή διαιτολόγο που ειδικεύεται σε διατροφικές διαταραχές και θέματα εικόνας σώματος). 

Υπάρχει περιεχόμενο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και ισορροπημένη προσέγγιση στη διατροφή και την ψυχική υγεία. Το disclaimer που συχνά προηγείται του «what I eat in a day» βίντεο, στο οποίο οι δημιουργοί τονίζουν πως δεν είναι ειδικοί και αποποιούνται της ευθύνης που έχει η επιρροή που ασκούν, δεν είναι αρκετό. Το καλό περιεχόμενο είναι ευαισθητοποιημένο ως προς τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει σε άτομα με διατροφικές διαταραχές. 

Αναγνωρίζει ότι οι διατροφικές ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές και ενθαρρύνει τους θεατές να κάνουν επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις δικές τους ανάγκες και προτιμήσεις. Το περιεχόμενο αυτό συνήθως παράγεται από ειδικούς (διαιτολόγους, εκπαιδευμένους σε προσεγγίσεις όπως η διαισθητική και η ενσυνείδητη διατροφή) ή από άτομα που έχουν ξεπεράσει κάποια διατροφική διαταραχή. 

Είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε φίλτρο για το ποια βίντεο μας ωφελούν και ποια όχι. Με την πληθώρα του προσφερόμενου περιεχομένου εκεί έξω, είναι και δική μας ευθύνη να μάθουμε να αμφισβητούμε τα όσα ακούμε και βλέπουμε. Βοηθά το να αναζητήσουμε περιεχόμενο από πολλούς δημιουργούς με διαφορετικές διατροφικές φιλοσοφίες και προσεγγίσεις, ώστε να αποκτήσουμε μια ευρύτερη προοπτική για την υγιεινή στάση απέναντι στη διατροφή και να αποκλείσουμε από το feed μας περιεχόμενο που προάγει μια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. 

Είναι ζωτικής σημασίας το να αμφισβητήσουμε το status quo που, δυστυχώς, εξακολουθεί να μεροληπτεί έναντι των φυσιολογικών σωμάτων, όλων των σχημάτων και μεγεθών, και να μάθουμε να είμαστε ευγενικοί και συμπονετικοί με τους εαυτούς μας.

Κανείς μας δεν είναι τέλειος και είναι απόλυτα ok να έχουμε μια όχι-τέλεια διατροφή. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα