Ανυπομονώ για την ημέρα εκείνη, που η βιοχημεία και η βιολογία θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε την άσκηση και τη διαχείριση της ενέργειας με έναν νέο τρόπο, ώστε να ελέγχουμε το είδος της προπόνησης, το lifestyle και την επίτευξη του προπονητικού μας στόχου. 

Την τελευταία δεκαετία, έχει παρατηρηθεί τεράστια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο την αύξηση των κερδών χωρίς, όμως, ουσιαστική υποβοήθηση. Κι αυτό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εταιρείες βρίσκουν κάποιο «παραθυράκι», που είτε ισχύει υπό προϋποθέσεις, είτε αφορά μικρό μέρος του πληθυσμού και το αναγάγουν σε δεδομένο, ανεξαρτήτως του στόχου του ασκούμενου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα συμπληρώματα και οι πρωτεΐνες –  όλοι νομίζουν πως είναι σκευάσματα που αδυνατίζουν ή προκαλούν σύσφιξη! Ωστόσο, αν θέλω να είμαι δίκαιη, δεν μπορώ να αγνοήσω τα fitness trends και τις προσπάθειες που έχουν γίνει με στόχο να παγιωθεί η άσκηση, ως κάτι που οφείλουμε να έχουμε στη ζωή μας. Υπάρχει πλέον πληθώρα επιλογών, που μας βοηθoύν να παρακολουθούμε την πρόοδό μας ή να επιτυγχάνουμε έναν συνδυασμό άσκησης και ψυχαγωγίας.

Ειδικά κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τα online μαθήματα έγιναν trend και πολύς κόσμος κατάφερε να διατηρήσει την πνευματική και σωματική του υγεία σε υψηλό επίπεδο. Παράλληλα, προέκυψε κι ένα νέο mentality γύρω από το fitness, αφού, με τόσες online επιλογές το «δεν προλαβαίνω» αποτελεί πια παρελθόν. Θέλω να μοιραστώ μαζί σου μερικά fitness trends, που μου κίνησαν το ενδιαφέρον το 2023 και κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση:

Biohacking

Γνωστό και ως DIY Biology, το biohacking καλύπτει διάφορους τομείς, από την παρακολούθηση του ύπνου και της διατροφής μέχρι και την εισαγωγή αίματος νεότερων ανθρώπων, με την ελπίδα της καταπολέμησης του γήρατος. Συνιστά, ουσιαστικά, έναν τρόπο αναβάθμισης του μυαλού και του σώματος, που μέσα από μεθόδους, όπως είναι ο διαλογισμός, μπορεί να μας κάνει να πάμε προς τα εκεί που θέλουμε. 

Στόχος; Όλα να γίνονται φυσικά, χωρίς φάρμακα

Μειονέκτημα; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμα επιστημονικές βάσεις για όσα υποστηρίζονται και σίγουρα απαιτείται χρόνος για να έχουμε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα.

Mindfulness – Επίγνωση

Δεν έχουμε ζήσει και λίγα τα τελευταία χρόνια! Είναι, συνεπώς, αναμενόμενο οι περισσότεροι να αναζητάμε τρόπους να είμαστε πιο «παρόντες» σε ό,τι κάνουμε. Κάτι, που συμβάλλει τόσο στην ψυχική υγεία, όσο και στον έλεγχο του μυαλού μας σε περιπτώσεις όπως αυτή: Πόσες φορές έχει τυχει να τρως πατατάκια και να σκρολάρεις στο κινητό έως ώτου να ανακαλύψεις έκπληκτ@ πως το σακουλάκι έπιασε πάτο; Ε, μη μου πεις τώρα ότι καταλαβαίνεις τι τρως και γιατί, όταν κινείσαι στον αυτόματο πιλότο!

Και, πράγματι, πολύς κόσμος στρέφεται προς τη γιόγκα γιατί αυτή ακριβώς είναι η βάση της: Να είσαι εκεί σε ό,τι κάνεις. Εδώ, θα έβαζα και την άσκηση με κλειστά μάτια (ναι, ναι, υπάρχει αυτή η τεχνική!).

Gamification

Gamification ή παιχνιδοποίηση είναι η χρήση μηχανισμών, στοιχείων ή τεχνικών που διέπουν τα παιχνίδια, σε δραστηριότητες, όπως είναι η άσκηση, με στόχο τη βελτίωση και την ενδυνάμωση της αίσθησης του σκοπού και τις οικειότητας σε αυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κωπηλατικό μηχάνημα της Aviron, με το οποίο γυμνάζεσαι ενώ παράλληλα παίζεις Zombie Apocalypse, μέσω της οθόνης του, με άλλους αθλούμενους! 

@enhancedsportperformance

The gamification for fitness. Do I see this being used by the Professional boxers ? Probably not but for people going to a boxing gym just for fitness this could be used. #boxing #boxingtraining #boxingworkout #boxing🥊 #boxingfitness #boxingcontent

♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

Reverse running

Το, πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό, ανάποδο τρέξιμο έχει πολλά οφέλη, όπως η αποκατάσταση τραυματισμών και η ενδυνάμωση διαφορετικών μυϊκών ομάδων, ενώ είναι πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό. Ωστόσο, θα το έβαζα στην ευρύτερη κατηγορία του brain fitness.

Κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα εξειδικευμένο ασκησιολόγιο, το οποίο προάγει την εξέλιξη του εγκεφάλου, μέσω της τροποποίησης απλών καθημερινών δραστηριοτήτων ή της προσθήκης κινήσεων, που έχουμε αποβάλει από την καθημερινότητα. Και είναι αυτές, οι οποίες ενισχύουν τη λειτουργία του αριστερού και του δεξιού τμήματος του εγκεφάλου. 

Wellness Coaching

Ξεκίνησα τις σπουδές μου στο fitness με όραμα τη διάδοση ορθών γνώσεων σε όσους τις χρειάζονται και ιδιαίτερα σε όσους δεν γνωρίζουν ότι τις χρειάζονται. Η γνώση είναι δύναμη, γι’ αυτο πιστεύω πως όποιος γνωρίζει το πως και το γιατί, έχει περισσότερες πιθανότητες να παραμείνει προσηλωμένος στο στόχο του. Πιστεύω, ακόμα, πως στο personal training, οι επαγγελματίες σωματικής υγείας οφείλουμε να δίνουμε τις γνώσεις μας στους ασκουμένους μας, με στόχο να φροντίζουν τον εαυτό τους και να εξελίσσονται πέρα από τις 2-3 ώρες που συναντιόμαστε κάθε εβδομάδα.

Αυτό θα τους βοηθήσει στον έλεγχο του φαγητού, στην πειθαρχία που απαιτεί η διατήρηση της συχνότητας στην άσκηση, στη διαχείριση του στρες μέσω τεχνικών αναπνοών κ.ά. Γι’ αυτό και οφείλουμε να ακούμε, να βλέπουμε και να αισθανόμαστε τον άνθρωπο απέναντί μας, με στόχο την παροχή εξειδικευμένων συμβουλών. Η εργασία του προπονητή είναι πολυδιάστατη και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται! 

Το καλό είναι πως όλα αυτά τα fitness trends έχουν μπει και στο ελληνικό mentality και οι επαγγελματίες προπονητές πλέον απαιτείται να αναβαθμίζουν συνεχώς τις γνώσεις τους, ώστε να παρέχουν τις βέλτιστες τεχνικές και εξατομικευμένη καθοδήγηση στους ανθρώπους που τους εμπιστεύονται!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα